Witam, mam pytanie, czy ktoś może wie, jaka jest górna granica zawartość skrobi w ziemniakach. Wszędzie w internecie szukam, jednak nie mogę znaleźć...
http://www.google.pl/search?hl=pl&q=zawartosc+skrobi+w+ziemniaku
Was that so hard?
Klikamy pierwszy link:
http://www.bryk.pl/teksty/studia/chemia/chemia_organiczna/1000798-synteza_glicyd%C3%B3w_i_ich_charakterystyka_kationowana_skrobia.html
Cytat
"Procentowa (%) zawartość skrobi w wybranych produktach:
- ryż- 75;
- żyto- 66-73;
- gryka- 71;
- pszenica- 64-70;
- kukurydza- 67;
- owies- 56-61;
- proso- 65;
- ziemniaki- 15-25."
Chodziło mi o bardziej wiarygodne źródła niż bryk, ale przyznam mój błąd nie doczytałem na googlach i nie sprecyzowałem w pierwszym poście.
Raczej nie znajdziesz tutaj rolników