Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Zewnętrzna karta wifi do starszego laptopa potrzebna.

20.08.2013 13:46
Bucha
1
Bucha
162
Hashish Air Kahn

Zewnętrzna karta wifi do starszego laptopa potrzebna.

Witam. Potrzebuję zewnętrzną kartę sieciową do laptopa Toshiba Portege P2000. Leciwy to już staruszek więc nie do końca wiem jaką kartę mogę do niego włożyć. Taka oto specyfikacja widnieje:

1 × PC Card slot for 1 Type II card - i właśnie w ten slot chcę włożyć zewn. kartę. System XP.

Chyba że lepiej coś na USB zorganizować?

20.08.2013 14:05
2
odpowiedz
Sage
155
Arbiter Elegantiae

Właśnie miałem to pisać - lepiej zainteresuj się wynalazkami na USB. Dużo wygodniejsze i bezproblemowe.

20.08.2013 14:11
Bucha
3
odpowiedz
Bucha
162
Hashish Air Kahn

na coś konkretnego zwrócić uwagę przy USB? czy te nano np. od tplinka się nada?

20.08.2013 14:14
zmudix
4
odpowiedz
zmudix
157
Professor Fate
20.08.2013 14:37
5
odpowiedz
Likfidator
120
Senator

Laptop nie jest taki stary, więc powinien mieć złącze mini PCI pod klapą. Na allegro jest mnóstwo używanych kart WIFI na to złącze w cenie ok. 10 zł. Zresztą wszystkie laptopy mają tak właśnie montowane karty WIFI lub na nowszym złączu PCI-E. To rozwiązanie pozwoliłoby na ukrycie karty wewnątrz komputera.
Ewentualnie możesz kupić tanią kartę PCMCIA w podobnej cenie. Ja mam jakaś na chipsecie ralink rt2500 i działa świetnie pod Windowsem XP jak również linuksem. Zaletą PCMCIA jest to, że z laptopa wystaje tylko niewielka antena, więc karta może być włożona cały czas.
W ostateczności możesz kupić kartę na USB, ale to nie jest dobre rozwiązanie. Raz, że niepraktyczne, a po drugie w tym laptopie masz tylko USB 1.1 co ograniczy prędkość łącza do 11 Mb/s albo nawet mniej.

20.08.2013 14:58
Bucha
6
odpowiedz
Bucha
162
Hashish Air Kahn

--->Likfidator

No wlasnie takie moje zamierzenie bylo zeby wcisnac ja na stale do laptopa. Na podstawie tych parametrow u gory, jaka karte moge wlozyc.
BTW to jest bardzo stary laptop:) P3 750Mhz i 512 MB ramu :)

20.08.2013 15:09
7
odpowiedz
Likfidator
120
Senator

Bucha--> Każda ma inną definicję starego komputera:) Dla mnie bardzo stary komputer to 486, albo Pentium MMX w ostateczności. Pentium 3 to już nowoczesna technologia.
Co do karty to musisz odkręcić klapkę z tyłu laptopa i zobaczyć czy jest tam złącze mini PCI. Co do samej karty to bez znaczenia, zadziała dowolna, która ma sterowniki pod XP, oczywiście pod warunkiem, że laptop ma te złącze mini PCI.

20.08.2013 15:11
Bucha
8
odpowiedz
Bucha
162
Hashish Air Kahn

Rozebrałem go na czynniki pierwsze i nie mogę dołożyć karty do wewnątrz. Pozostaje PCMCIA tylko że nie wiem jaka będzie kompatybilna?

Wiem już że taka karta musi mieć dwa rzędy dziurek jeden pod drugim. Mam takie ustrojstwo do zewn. cd romu. Jest na tym napisane CARD BUS 32bit.

20.08.2013 16:51
Bucha
9
odpowiedz
Bucha
162
Hashish Air Kahn

łup

20.08.2013 18:07
10
odpowiedz
Likfidator
120
Senator

CARD BUS inaczej zwane PCMCIA występowało w wersji 16 i 32 bitowej. Wersja 32 bitowa jest kompatybilna wstecz z 16-bitową. Zatem w Twoim laptopie zadziała dowolna karta w tym standardzie, z wyjątkiem może typu III, bo miał grubszą obudowę, ale karty WIFI są typu II, więc na pewno będzie OK.

Pamiętaj tylko, aby kupić w standardzie PCMCIA, a nie nowszym Express card, bo są niekompatybilne ze sobą.

Forum: Zewnętrzna karta wifi do starszego laptopa potrzebna.