Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: zdalny monitoring sieci

21.10.2021 09:29
PanSmok
1
PanSmok
258
Legend

zdalny monitoring sieci

Cześć, kolega zadał mi pytanie:
Mieszka on w miescie A, w miescie B posiada mieszkanie pod wynajem dla turystow. Mieszkaniem zarzadza agencja.
Kolega nie jest pewien czy agencja jest do konca uczciwa w kwestii wynajmu.
Jak najprosciej sprawdzic aktywnosc na routerze z dluszego przedzialu czasu, ewentualnie jak skonfigurowac router aby mozna bylo sie do niego podlaczyc zdalnie i sprawdzic aktywnosc na nim? Polaczenie jest ADSL'owe, oczywiscie bez stalego IP, nie mam pojecia kto jest uslugodawca ( bo to inny kraj ).
Czekam na pomysły. Dzieki.

21.10.2021 11:44
2
odpowiedz
zanonimizowany1282041
45
Generał
Wideo

Jak najprosciej sprawdzic aktywnosc na routerze z dluszego przedzialu czasu, ewentualnie jak skonfigurowac router aby mozna bylo sie do niego podlaczyc zdalnie i sprawdzic aktywnosc na nim?
Zależnie od rutera (jak ma DD-WRT to może skorzystać z tego https://elatov.github.io/2017/01/email-dd-wrt-monthly-bandwidth-usage/) Jak ruter wspiera DDNS(to trzeba ustawić usługę na ruterze i wtedy będzie można przez strone na ruter wbijać) http://www.ip.pl/artykuly/do-czego-sluzy-dns-i-ddns.htm

Ostatni pomysł (jak inne nie zadziałają i jak po jego stronie jest stałe ip). Komp w miejscu do którego chce się podłączyć(Raspberry Pi) ustawiony na reverse shella https://www.youtube.com/watch?v=bXCeFPNWjsM

post wyedytowany przez zanonimizowany1282041 2021-10-21 11:48:42
21.10.2021 11:48
maciell
3
odpowiedz
1 odpowiedź
maciell
127
Senator

No, ale co mu router powie ? Ile urzadzen sie polaczylo do routera? Pierwsza sprawa to trzeba miec zewnetrzene ip wykupione u providera sieci. Mozna dynamicznym, ale trzeba miec wtedy urzadzenie chodzace 24h.
Drugie to w routerze ustawic zapisywanie pliki logu. Bedzie tylko mial podglad jakie ip i dynamiczne ip urzadzen nadawane przez router.
No, ale i tak gowno mu to da. Kazdy dzisiaj ma lapa+komorke.
Kamery sa nielegalne. Nie bardzo tez wiem w jaki sposob informacje z routera pozwola mu ocenic czy agencja go nie robi w wala. Predzej po zuzyciu pradu/wodzy dojdzie. Tylko by musial wiedziec wczesniejsze dane jak mieszkalo tyle i tyle osob.

post wyedytowany przez maciell 2021-10-21 11:50:31
21.10.2021 15:14
3.1
QrKo
159
Yarr!
Image

Myślę, że całkiem sporo można się dowiedzieć. Ilość urządzeń, okres aktywności, zazwyczaj jakaś przyjazna nazwa urządzenia, ilość pobranych danych + IP docelowe nawiązanego połączenia pozwalają już z powodzeniem określić czy ktoś był tam na noc i na imprezie odtwarzał spotify czy raczej ktoś z agencji wpadł jedynie na pół godziny cyknąć fotki i przewietrzyć lokal a wifi samo się połączyło.

Nie trzeba mieć zewnętrznego IP, fragmentu z urządzeniem chodzącym 24h nie rozumiem, wyłączasz router jak nie używasz czy co?

Im bardziej pro router tym bardziej całość można zautomatyzować, ja np. mam u siebie na mikrotiku wrzucony skrypt który na telegramie wysyła mi wiadomości ilekroć do sieci podłączy się ktoś nowy.

Nie jest to natomiast rzecz którą zrobisz dwoma kliknięciami i jeżeli ktoś o to pyta to na 99% nie będzie tego w stanie sam zrobić. Najbezpieczniej było by postawić serwer VPN na routerze i móc się wpinać zdalnie do sieci tak jakby było się na miejscu. To takie najbardziej profesjonalne rozwiązanie, zapewniające największe możliwości i możliwość podglądu na żywo. Znacznie prostszym ale i mniej efektywnym sposobem będzie prosty skrypt który np. o północy zrobi zrzut logów do pliku txt i wyśle na maila.

post wyedytowany przez QrKo 2021-10-21 15:22:43
21.10.2021 18:21
PanSmok
👍
4
odpowiedz
PanSmok
258
Legend

Dzieki Panowie.

Forum: zdalny monitoring sieci