Witam serdecznie!
Mam pewną zagwozdkę - mianowicie poszukuję tytułów dwóch starusieńkich gier. Owe gry pamiętam z czasów mojego dzieciństwa. Sam w nie nie grałem, ale dość dobrze pamiętam obrazy tych gier, gdyż uwielbiałem patrzeć jak grają w nie moi starsi bracia. Do rzeczy...
Pierwsza gra to kosmiczna strzelanka w 2D. Wyszła na PC około 15 lat temu. Celem gry było likwidowanie wrogich stateczków. Naszym statkiem kierowało się za pomocą klawiatury i latało od lewej do prawej (jak Mario). Z opowieści brata wiem, że można było kupować albo zdobywać różne rodzaje strzelania. Albo że fioletowe kule dawały życie. Za niszczenie nieprzyjacielskich stateczków zdobywało się monety. Podczas wędrówki od czasu do czasu napotykaliśmy sklep, w którym można było dokonywać różnych ulepszeń. No i na końcu każego levelu czekał na nas statek-boss. Akcja gry umieszczona w kosmosie, barwy granatowo-fioletowe.
Druga gierka to twór trochę przypominający pierwsze GTA. Produkcja ta jest jednak odrobinę starsza. Wydano ją na PC też pewnie mniej więcej 15 lat temu. Widok 2D z lotu ptaka. Kolorystyka gry była chyba zielono-szara, a klimat taki jakby wojskowy. Generalnie chodzi się ludzikiem, wypełnia misje i zabija przeciwników. Można wchodzić do pojazdów i je kontrolować (np. czołg), a także do wnętrz budynków. Brat wspominał coś o jednym przeciwniku, który podobny był do maszyny ED-209 z Robocopa. Ja natomiast pamiętam, iż w bodajże pierwszej misji, idąc z północy na południe, dochodziliśmy do lotniska. Na koniec dodam tylko, że potencjalna nazwa tej gry to "Zulu", ale szukając jej nic nie znalazłem. Tyle wiem na jej temat.
Zwracam się więc z prośbą do Was. Może ktoś grał i pamięta te perełki? Proszę o jakiekolwiek namiary na powyższe gry. Będę bardzo wdzięczny. :)
1.Z pierwszą grą będzie problem. Sporo tego wyszło. Może coś rzuci ci się w oczy:
http://www.mobygames.com/game-group/genre-scrolling-shoot-em-up/
2. https://www.gry-online.pl/gry/heist/z71a14#pc ?
kjx -> Dzięki za podrzucenie linku. Przejrzałem tego trochę i cóż mogę powiedzieć... To jak szukanie igły w stogu siana. Z tego co tam widziałem, gra przypomina np. Last Hope Pink Bullets, ale to na bank nie ona. Z tego co się orientuję, gra uruchamiana była chyba przez Norton Commander, na platformie Windows 95. Co do drugiej pozycji - niestety, ale to raczej nie to.
No nic, będę szukał dalej. Jeżeli są jeszcze jakieś propozycje, chętnie sprawdzę. Tymczasem, serdeczne dzięki za fatygę.
Nibru -> Wygląda ciekawie, ale to nie to. Chociażby z faktu, że stateczek jest na dole, a nie po lewej. :) Ciężko, oj ciężko będzie ją odszukać.