Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Zalana klawiatura w laptopie

05.02.2015 15:07
elPolacko
1
elPolacko
13
Chorąży

Zalana klawiatura w laptopie

Wylałem nie cały kieliszek nalewki w okolice touchpada. Szybko wytarłem, obróciłem laptopa tak aby resztki płynu mogły wypłynąć z zakamarków pomiędzy klawiszami. Touchpad przestał działać, ale pewnie dlatego, że był lepiący i dotyk nie łapał. Z biegiem czasu tzn. na przestrzeni kilku godzin przestały działać niektóre klawisze m.in "a, s, d, f, k, l" tzn. wciskały się normalnie, ale w ogóle nie było reakcji. Jak mogło do tego dojść i co mogło zostać uszkodzone? Wydaje mi się to troszeczkę dziwne, ponieważ nie raz wylewałem większe ilości płynów na zwykłe jak i laptopowe klawiatury i nie było większych problemów oprócz klejących się klawiszy.

Model laptopa to prawdopodobnie Lenovo Z565.

05.02.2015 15:12
.:Jj:.
2
odpowiedz
147
    ENNIO MORRICONE    

Jak zauważyłeś- pełno tam cukru= są klejące.

Po dłuższym czasie możliwe że nazbierałby się syf. Ale kilka h? Ciężko powiedzieć. Do czyszczenia i przeglądu. Chyba że wolisz podpiąć zew. klawiaturę.

05.02.2015 18:54
3
odpowiedz
Haszon
136
Senator

Prawdopodobnie zalałeś styki. Możesz sam spróbować wyczyścić, ale nie wiem czy to coś da. Serwis skasuje Cię na co najmniej kilka stówek.

05.02.2015 19:07
4
odpowiedz
zanonimizowany1067940
2
Centurion

albo nowa używana klawiatura od 20 do 80 zł kupisz

05.02.2015 19:22
5
odpowiedz
147
    ENNIO MORRICONE    

Serwis skasuje Cię na co najmniej kilka stówek.

Kilka stówek to może kosztować wymiana płyty (jak laptop nie jest super nówka), a nie 'przedmuchanie' bez napraw. W ostatnich 2 latach z 4 razy oddawałem laptopy do serwisu na drobne czyszczenie i złożenie z powrotem i powyżej 170 nie kojarzę rachunku po czyszczeniu i przesmarowaniu.

05.02.2015 19:34
6
odpowiedz
x68
8
Generał

Zawsze można kupić za 13 zł zewnętrzna klawiaturę USB

http://www.morele.net/klawiatura-4world-usb-czarna-standard-07318-374197/

05.02.2015 21:05
PanSmok
7
odpowiedz
PanSmok
258
Legend

Zalanej klawiatury( szczegolnie czyms slodkim ) sie nie "przedmuchac". Trzeba ja dokladnie umyc - najlepiej wykapac w denaturacie ( w alkoholu dobrze rozpuszczaja sie cukry ). Niestety z racji tego ze klawiatury do lapkow sa ciezko badz zupelnie nierozbieralne - powodzenie takiego mycia szacuje w granicach 20%. Zazwyczaj konczy sie wymiana klawiatury ( lub po taniosci - kupnem zewnetrznej na usb ). Ciesz sie ze siadla tylko klawiatura. Jakby gorzala poszla na plyte glowna to rozgladalbys sie juz za nowym kompem...

05.02.2015 23:47
QamilekQ
8
odpowiedz
QamilekQ
106
Wisła Kraków

Najtaniej kupić taka klawiature i wymienic. Wymieniałem kuzynowi ostatnio w HP i dałem za nową 50zł z wysyłką (nie działało mu kilka klawiszy) a teraz jest ok.

Forum: Zalana klawiatura w laptopie