Wylałem nie cały kieliszek nalewki w okolice touchpada. Szybko wytarłem, obróciłem laptopa tak aby resztki płynu mogły wypłynąć z zakamarków pomiędzy klawiszami. Touchpad przestał działać, ale pewnie dlatego, że był lepiący i dotyk nie łapał. Z biegiem czasu tzn. na przestrzeni kilku godzin przestały działać niektóre klawisze m.in "a, s, d, f, k, l" tzn. wciskały się normalnie, ale w ogóle nie było reakcji. Jak mogło do tego dojść i co mogło zostać uszkodzone? Wydaje mi się to troszeczkę dziwne, ponieważ nie raz wylewałem większe ilości płynów na zwykłe jak i laptopowe klawiatury i nie było większych problemów oprócz klejących się klawiszy.
Model laptopa to prawdopodobnie Lenovo Z565.
Jak zauważyłeś- pełno tam cukru= są klejące.
Po dłuższym czasie możliwe że nazbierałby się syf. Ale kilka h? Ciężko powiedzieć. Do czyszczenia i przeglądu. Chyba że wolisz podpiąć zew. klawiaturę.
Prawdopodobnie zalałeś styki. Możesz sam spróbować wyczyścić, ale nie wiem czy to coś da. Serwis skasuje Cię na co najmniej kilka stówek.
albo nowa używana klawiatura od 20 do 80 zł kupisz
Serwis skasuje Cię na co najmniej kilka stówek.
Kilka stówek to może kosztować wymiana płyty (jak laptop nie jest super nówka), a nie 'przedmuchanie' bez napraw. W ostatnich 2 latach z 4 razy oddawałem laptopy do serwisu na drobne czyszczenie i złożenie z powrotem i powyżej 170 nie kojarzę rachunku po czyszczeniu i przesmarowaniu.
Zawsze można kupić za 13 zł zewnętrzna klawiaturę USB
http://www.morele.net/klawiatura-4world-usb-czarna-standard-07318-374197/
Zalanej klawiatury( szczegolnie czyms slodkim ) sie nie "przedmuchac". Trzeba ja dokladnie umyc - najlepiej wykapac w denaturacie ( w alkoholu dobrze rozpuszczaja sie cukry ). Niestety z racji tego ze klawiatury do lapkow sa ciezko badz zupelnie nierozbieralne - powodzenie takiego mycia szacuje w granicach 20%. Zazwyczaj konczy sie wymiana klawiatury ( lub po taniosci - kupnem zewnetrznej na usb ). Ciesz sie ze siadla tylko klawiatura. Jakby gorzala poszla na plyte glowna to rozgladalbys sie juz za nowym kompem...
Najtaniej kupić taka klawiature i wymienic. Wymieniałem kuzynowi ostatnio w HP i dałem za nową 50zł z wysyłką (nie działało mu kilka klawiszy) a teraz jest ok.