Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Zakup nowego telefonu

09.06.2012 22:42
1
Lucyfer89
137
Lucek

Zakup nowego telefonu

Kończy mi się umowa. Przy przedłużaniu zastanawiam się nad następującymi telefonami (ceny dla mojej taryfy):

Samsung Galaxy Ace 2 (I8160) - 749 zł
Samsung Galaxy Ace (S5839I) - 549 zł
HTC Wildfire S - 549 zł

W sklepie dano mi jako alternatywę też to:
Sony Ericsson Live with Walkman - 299 zł

Zależy mi na dużym dotykowym ekranie, system Android, GPS i wydajnym procesorze/pamięci. Nie licząc tego, że telefon powinien dzwonić oczywiście. :)
Z wyżej wymienionych najbardziej interesuje mnie Ace 2, który zjada resztę w przedbiegach. Tylko pytanie czy warto dopłacać te 200PLN do Ace 1?

Co innego moglibyście ewentualnie polecić z:
http://www.t-mobile.pl/pl/indywidualni/taryfy/mix/na_liczbe_doladowan/rozmowy
Oferta dla lubiących rozmawiać>Mix 25>36 doładowań
w cenie do 850 zł.

09.06.2012 22:54
2
odpowiedz
zanonimizowany836095
4
Junior

Słuchaj, HTC Wildfire S to złom(trochę staruszek). Ja obecnie mam taką samą sytuacjęjak ty, kończy mi sieumowa i biore nowy. Rozpatruje modele:
1)Xperia Arc
2)Xperia Neo V
3)Live with walkman
4) HTC Disire Z

1) super telefon dobry procek za tą cenę i wspaniały wyświetlacz.

2) Odpowiednik Arc. Ekran bardzo dobry- nowej generacji, całkiem mocny aparat i procesor 1GHz.

3) Bardzo fajny telefon dla ludzi lubiących słuchać muzyki. Niestety Wi- Fi i przeglądanie stron katorga. Mały ekran, ale porządny . Niestety pisanie sms i wszelkie tego typu rzeczy są utrudnione przez rozmiar. Ma dobry procesor 1GHz i całkiem fajny tel.

4) Trochę staruszek, ale na pewno nie jest drogi w twojej taryfie. Mnie osobiście strasznie przypadł do gustu. Jest świetny do przeglądania stron korzystanie z internetu. Posiada całkiem dobry wyświetlacz trochę gorszy od 1) i 2) ale nadąża. Ma odrobinkę słabszy procesor bo 800 MHz ale daje z nim radę. Nie tnie się jak xperia x10 mini pro tylko płynnie działa na androidzie.

Na twoim miejscu bym wybrał coś z tego a galaxy ace odpuścił. Ja w tym tyg jadę też po telefon, też w tmobile tylko mix> 50 zł ;) i te wszystkie tel co wymieniłem mam za 1zł oprócz Xperi Arc.

09.06.2012 23:16
Browar Drinker
3
odpowiedz
Browar Drinker
88
Szef wszystkich szefow

podpisywanie 3-letniego cyrografu, żeby zaoszczędzić na słuchawce 50-100 zł? IMO nie kalkuluje się w ogóle. Telefon od operatora opłaca się brać tylko jeśli naprawdę sporo rozmawiasz i miesięcznie wydajesz min te 50 zł, wtedy w takim abonamentem już jakieś konkretniejsze są ceny za telefony. A tak lepiej dopłacić te 50-100 zł, kupić telefon bez locka i bezstresowo wybrać sobie ofertę na kartę bez zobowiązań, gdzie sam sobie wybierasz ofertę u jakiego chcesz operatora w zależności jakie masz potrzeby.

10.06.2012 00:15
4
odpowiedz
Lucyfer89
137
Lucek

@Browar Drinker
Miałem umowę już 2x3lata. Skoro i tak będę dzwonić i i tak będę zasilać konto to nie rozumiem czemu nie mogę "przy okazji" kupić telefonu. W przypadku Ace 2 "dopłata do sklepowego" to 400-500 zł.
Swoją drogą 36 doładowań nie jest równe umowie 3letniej. Po dotychczasowych doświadczeniach, umowę wyczerpię pewnie nie później niż po 2 latach.

@lewypiotrek
Sony Ericsson Xperia arc S - 999,01 zł (telefon wydaje się ok, ale cena nie jest do przeskoczenia).
HTC Desire S - 1399 zł ("Z" nie widzę tam nigdzie)

SE Live with Walkman i SE Xperia neo V - mniej ramu, procek 1GHz vs 2x800MHz z Ace 2, dużo mniej wbudowanej pamięci. Neo V ma trochę większą rozdzielczość, ale mniejszy ekran. Jest 100 zł tańszy od Ace 2, ale pewnie ta cena się przekłada na coś. I może troszkę przesadzam, ale obawiam się o wsparcie w SE po rozłamie firmy (w pierwszej umowie miałem Simensa i wtedy był cyrk ze wsparciem). Ale może to przesadne obawy. I zaletą Samsunga jest dla mnie taka, że ma go większość znajomych, to nie będzie nigdy problemu z ładowarką lub kablem w gościach. :)

Tak czy siak nie wykluczam SE, jeśli już dokonasz ostatecznego wyboru to proszę - podziel się opinią.

10.06.2012 00:27
Browar Drinker
5
odpowiedz
Browar Drinker
88
Szef wszystkich szefow

[4] we wszelkich mixach i abonamentach cennik usług z reguły jest zawyżony w stosunku do ofert bez zobowiązań więc nawet w 2 lata myślę, że zaoszczędziłbyś więcej niż te 100 zł. Ale IMO największy plus takiego rozwiązania to wybranie oferty dokładnie pod swoje wymagania. Do tego brak zobowiązań i bezproblemowa zmiana operatora w przypadku jakiejś korzystnej oferty :)

10.06.2012 00:38
6
odpowiedz
Lucyfer89
137
Lucek

Zmiana operatora odpada - zdecydowana większość znajomych jest w t-mobile. Myślałem o tym, ale osoby z którymi najczęściej rozmawiam musiałyby pójść za mną (a z tym będzie bardzo ciężko). :)

10.06.2012 01:31
Belert
7
odpowiedz
Belert
182
Legend

kup za gotowke telefon , liczylem to kiedys to sie nie oplaca.

10.06.2012 09:39
8
odpowiedz
zanonimizowany373443
74
Legend

Za wildfire s i ace 1 po 6 latach w sieci daja takie ceny? Ja pier......
Ja bym Ci proponowal jeszcze ich zmusic do lepszej oferty czyt. powiedziec ze odchodzisz (to zawsze troche pomoze), ale biorac pod uwage te trzy modele to wybierasz najmniejsze zlo (czyli w tym wypadku ace 2)

W kazdym razie ktorego z nich bys nie wzial - popelniasz blad, bo mozesz wziac lepsze warunki bez telefonu a za 800 zl juz sobie kupic na wlasna reke cos dobrego.

A akurat wsparcie samsunga dla ace2 bedzie znikome bo to nie jest ich flagowy model wiec bedzie ICS (4.0) i koniec.

10.06.2012 09:49
9
odpowiedz
zanonimizowany656234
34
Generał

[7] dobrze prawi, przejdź się na giełdę czy coś i kup, nie ma po co się związywać jakimiś umowami i dopłacaniem...

10.06.2012 09:59
DARKI
10
odpowiedz
DARKI
135
Lodzermensch

Lucyfer89 te ceny to żart, modele typu Wildfire S czy Ace to starcie nad starociami, oba nie są już produkowane a to co ma operator to resztki z magazynów które starają się opchnąć.
Oba są zdecydowanie za słabe jak na dzisiejsze standardy, nie są już wspierane przez producentów, kupowanie ich w chwili obecnej mija się z celem.
Ja ostatnio sprzedałem niemal nowego Wildfire S w stanie idealnym za 500zł.

Przed zakupem smartfonów z Androidem od Samsunga przestrzegam, chyba, że planuje się nabycie topowego modelu, wszystko za sprawą "olewackiej" polityki traktowania nabywców modeli ze średniej i niskiej półki, koreański producent dba wyłącznie o tych którzy wybrali najdroższe telefony.
Sam miałem Galaxy Ace, Galaxy Mini, Galaxy S a teraz mam Galaxy S2 i tylko dwa ostatnie były/są sensownie wspierane, otrzymały masę aktualizacji, ale to wyższa półka(i cena;) ).
Dobrze się zastanów jeśli telefon ma służyć przynajmniej dwa lata, Samsung idzie na ilość nie na jakość, zamiast zapewniać należyty support wypuszcza po prostu kolejne usprawnione modele z czego te tzw "odgrzewane kotlety" są jeszcze bardziej ignorowane przez producenta np Galaxy S+, niby usprawniona wersja S a traktowana po macoszemu .
Akurat jedną z najlepiej dbających o wsparcie firm jest Sony(dawne Sony Ericsson), wszystkie modele ze starym logo dostały właśnie aktualizację do najnowszego Androida 4.0, podczas gdy Samsung wydał ją zaledwie dla dwóch najdroższych modeli (Galaxy S2 oraz Galaxy Note), reszta obecnych na rynku jej nie dostanie;)

12.06.2012 09:34
11
odpowiedz
Lucyfer89
137
Lucek

Więc wybór ogranicza się do:

SE Xperia neo V

oraz

Samsung Galaxy Ace 2

Ten pierwszy będzie miał (już ma?) Androida 4. Za to ten drugi ma lepsze parametry. Dla mnie plusem jest też jego popularność wśród znajomych, ale minusem większa cena. Coś w internecie są plotki na temat Androida 4 dla tego Samsunga, ale to na razie tylko plotki, więc na poważnie ich nie biorę. Pytanie tylko na czym bardziej skorzystam (zaznaczam, że telefon ma ma pełnić też funkcję rozrywkową, więc interesuje mnie wydajność w jakiś grach/programach, a niewielkie mulenie w samym systemie mi nie przeszkadza) - na nowszym systemie, czy na wydajniejszych bebechach.

13.06.2012 12:06
12
odpowiedz
Lucyfer89
137
Lucek

Up w południe. I dodatkowe pytanie - czy warto zainteresować się innymi firmami (np. Motorola Motoluxe)?

13.06.2012 12:19
13
odpowiedz
zanonimizowany187303
65
Senator

Neo V ma już andka 4.0. Śmiga jak ta lala.

Osobiście rozglądałbym się za telefonem, która ma wsparcie ze strony producenta - możliwość aktualizacji do wyższej wersji Androida. Samsung olewa klientów ciepłym moczem w średniej i niskiej półce, dlatego z podanych wyżej przez Ciebie telefonów wybrałbym Neo V.

13.06.2012 16:46
14
odpowiedz
Lucyfer89
137
Lucek

Dobra, ale pytałem ile da mi Android 4.0? Co na tym zyskam? Na starszej wersji telefon też działa przecież. Więc co doszło w nowej wersji co byłoby przydatne? Chyba, że chodzi jedynie o przyspieszenie samego działania systemu, ale wtedy Ace 2 ma lepsze parametry, więc powinien nadrabia tym wolniejsze działanie systemu. A tak w ogóle jak pisałem, to nie chodzi mi o szybkie działanie samego systemu tylko o gry i programy - stąd ciągle powtarzam pytanie. Na czym bardziej zyskam? Nowszy system, ale wolniejszy sprzęt, czy starszy system ale mocniejszy sprzęt?

14.06.2012 18:03
15
odpowiedz
Lucyfer89
137
Lucek

Ponowny up. Telefon chciałbym nabyć do końca tygodnia, więc ponawiam pytanie z [14].

14.06.2012 18:05
16
odpowiedz
zanonimizowany373443
74
Legend

tylko o gry i programy

wiec ace2 bezapelacyjnie

14.06.2012 19:30
SKRZYP3X
17
odpowiedz
SKRZYP3X
7
Legionista

@Valem
Nie koniecznie. Ace 2 nie wykorzystuje swojej mocy. Lepiej wziąć NEO V. W normalnym użytkowaniu będzie wydajniejszy. A gry specjalnie dla 2x rdzeń, których nie jest zbytnio dużo i tak będą zmulać na ace2(prócz jakiś 2D).

14.06.2012 21:14
18
odpowiedz
zanonimizowany373443
74
Legend

co to znaczy "nie wykorzystuje swojej mocy"? co za piramidalna bzdura. Dwa rdzenie powoduja ze KAZDY program bedzie dzialal sprawniej i szybciej wczytywal dane. Mocy obliczeniowej nigdy za wiele

tak tak, gier jest malo i beda zamulac na GPU z S II, czlowieku, nie pisz tu takich glupot wiecej

17.06.2012 20:26
19
odpowiedz
Lucyfer89
137
Lucek

Zdecydowałem się na Ace 2. I wszystko byłoby cudownie gdyby nie mały szczegół. Nie wiem na ile wynika to z mojego nie ogarniania tematu, ale zamiast 768MB RAMu jest "tylko" 555MB (tak wyświetla w Menadżerze zadań) - obstawiam, że reszta jest używana przez system i jest ukryta. Jednak zamiast 4GB pamięci flash, jest "tylko" 1,1GB. Co z resztą? Nie wierzę, że reszta jest ukryta i przeznaczona na system, bo tyle to nawet W7 nie zajmuje. Miła pani w małym punkcie T-Mobile nie potrafiła mi udzielić informacji, podała jedynie maila do biura obsługi klienta. Nie mam jednak czasu czekać 30 dni na odpowiedź. Jutro pewnie przespaceruję się do większego punktu, ale czy mi pomogą to nie wiem.

Więc pytanie - dostałem jakiś trefny model, czy może jest to normalne? Taki Ace 1 ma 158MB pamięci flash i tego samego Androida, więc średnio mi się chce wierzyć, że te 3GB zajmuje system.

A nie licząc tych problemów, to do gier nadaje się świetnie. Takie GTA3 (był problem ze sklepem, bo ponoć gra nie jest oficjalnie wspierana na Ace 2) śmiga jak tralala, więc opowieści z [17] można włożyć między bajki. Dzięki Valem za doradzenie.

17.06.2012 21:00
Dennoss
20
odpowiedz
Dennoss
171
Stellaron Hunter

[19] Ja mam Neo V i na papierze jest napisane, że posiada 512MB RAM'u, ale tak naprawdę jest 340MB, bo reszta jest zajmowana przez system i nic się już z tym nie zrobi. Tak samo jest u Ciebie.

17.06.2012 21:14
21
odpowiedz
Lucyfer89
137
Lucek

A co z miejscem na dysku?

17.06.2012 21:31
22
odpowiedz
Piotrek.K
203
... broken ...

Nie mialem stycznosci z tym telefonem, ale...

http://en.wikipedia.org/wiki/Samsung_Galaxy_Ace_2

I jesli chodzi o ram to sie zgadza (dostepne 555mb), ale juz Flasha pokazuje 4GB, wiec moge sie domyslac, ze cos walniete jest. Ja bym reklamowal :)

Forum: Zakup nowego telefonu