Cześć,
mam dla Was zagadkę, sprawa mnie ciekawi i nie potrafię znaleźć rozwiązania.
Otóż do jednej listwy antyprzepięciowej mam podłączony m.in. telewizor oraz systemowa podświetlenie mebli LED (takie o, na pilot zmiana kolorów itp.).
Często włącza mi się samo te podświetlenie na kolor żółty lub gdy jest włączone, to zmienią się na kolor żółty. Dzieje się to tylko i wyłącznie podczas korzystania z TVN Player na smartTV. Nie zawsze, ale dosyć często. Przykładowa wybieram sobie jakiś materiał i w momencie kliknięcia na pilocie, aby odtworzył dany materiał, LEDy się włączają lub zmieniają kolor na żółty. O co chodzi?
Pewnie odbiornik IR(podczerwień) odbiera sygnał z pilota jako sygnał sterujący kolorem.
Mam żarówkę LED na pilota. Mój pilot jest na podczerwień.
Twój pilot do TVNplayera/smartTV jest prawdopodobnie na podczerwień, pytanie jak z pilotem do listwy? ;)
Jeśli oba są na podczerwień, musi się pokrywać pewien zakres fal obu pilotów co listwa odbiera jako włączenie żółtego koloru pomimo faktu, że używasz "złego" pilota.
[4] Masz rację, oba piloty sterowane są na podczerwień, ale dlaczego w takim razie każdorazowe kliknięcie w dany przycisk na pilocie z TV, nie powoduje zmian w LED? Tylko czasem i tylko i wyłącznie gdy na TV jest włączony TVN player.
Wydaje mi się, że pilot z telewizora, który wysyła jakieś tam swoje specyficzne kody sterujące również steruje podświetleniem. I tylko przypadek, że niektóre kody z pilota sterujące akurat TVN playerem interpretowane są przez odbiornik oświetlenia jako "zrozumiałe" :)
Sprawdziłbyś to w 10 minut, odpowiednio zasłaniając czujnik w playerze/światełkach i klikając w piloty.
Zresztą skoro istnieją programowalne uniwersalne piloty... to chyba jasne, że sygnały mogą się jakoś powtarzać.