Cześć
zna ktoś rozwiązanie tej zagadki ??
Trzech kolesi uzbierało 30 zł na rower, forse dali czwartemu żeby go kupił
on kupił rower za 25 zł, 2 zł wziął za pośrednictwo a 3 zł które zostały rozdał po 1 zł tym kolesiom.
więc tak jakby każdy dał po 9zł (10-1=9).
ale przecież 9*3+2=29zł
więc gdzie jest ta złotówka ??
Złotówkę pobrał urząd skarbowy z tytułu podatku dochodowego.
To jest mniej więcej tak mogę się mylić ale to idzie tak:
25zł /3 =8,(3) na jedna osobę
8,(3) +1 = 9,(3)
9,(3) x 3 w przybliżeniu 28
28+2zł =30zł
I złotówka się nie gubi
Jest tu popełniany błąd w wykonywaniu działań. Nie można zakładać, że każdy dał po 9 zł, gdyż ewidentnie każdy dał dychę.
Rower kosztował 25 zł, uzbierali w sumie 30 zł.
30-25=5
Zostało im pięć złotych do rozdzielenia. Dwa wziął pośrednik.
5-2=3
Po czym oddał każdemu po złotówce
3-(3*1)=0
I proszę.
Mieli 30 pln (3x10).
Dostali reszty 5 pln, czyli 3 koledzy zaplacili razem 25 pln.
Te 5 pln to po zlotowce na trzech (3 x 1) i 2 pln za przysluge.
25 (cena) + 5 (3 pln reszty + 2 pln dla czwartego goscia) = 30 pln.
Niczego nie brakuje.
dla mnie zagadką jest co oni za rower wart 25 zł kupili? i to jeszcze na 3? oryginalnie tą zagadkę słyszałem z wersją pizzy i napiwku - czyli mniej odrealnioną i podzielić się sensownie można :]
moja ulubiona zagadka:
sułtan ma 12 identycznych złotych kulek, z tym że jedna jest fałszywa. Wiadomo że różni się od pozostałych TYLKO ciężarem ale nie wiadomo czy jest cięższa czy może lżejsza (tak naprawdę złoto jest chyba najcięższym metalem więc może kulki były srebrne what ever) Wezyr ma rozwiązać zagadkę korzystając jedynie z wagi szalkowej. Ograniczenie - można dokonać tylko 3 ważeń :]
miłej zabawy
karolix - stare, ale wiadomo, że fałszywa była ciężą, inaczej zagadki nie da się rozwiązać 3 ważeniami.
1 ważenie - 6 i 6, zostaje te 6, które było cięższe
2 ważenie - 3 i 3, zostają , które były cięższe
3 ważenie - dwie z tych trzech, jeśli są równe, trzecia jest fałszywa, jeśli któraś cięższa, to ta.
oczywiście, że się da - inaczej gdzie tu fun - tylko pomyśleć trzeba - jest na to nawet jakiś wzór ile maksymalnie może być kulek przy danej liczbie ważeń
Wydaje się proste, jeślu uznać, że te fałszywa jest lżejsza od pozostałych to:
1. Kładziemy po 6 kul na stronę i patrzymy, która strona jest lżejsza -> w tych 6 jest te fałszywa.
2. Kładziemy te wybrane 6 kul po trzy na stronę i znowu sprawdzamy, która strona lżejsza.
3. Zostały nam trzy kule i teraz kładziemy po jedną na stronę, jeśli waga tych dwóch kul jest taka sama to to trzecia, która została jest fałszywa lub jeśli na wadzę będzie nierównowaga to ta lżejsza będzie fałszywa.
edit. Cholera nie zdążyłem :)
ed. też nie zdążyłem:(
oryginalnie tą zagadkę słyszałem z wersją pizzy i napiwku - czyli mniej odrealnioną i podzielić się sensownie można :]
Ee, pierwowzorem była chyba flaszka:)
nie można nic zakładać - nie wiadomo czy podróbka jest lżejsza czy cięższa. Inaczej musiałbym być bez urazy debilem, żeby uznać tak prostą zagadkę za ulubioną
@karolix Pamietam ta zagadke, siedzialem na nia mnostwo czasu. Chyba wiem, czemu jest twoja ulubiona. Nawet jak ktos dostanie od kogos rozwiazanie, to i tak zreguly nie zalapie, trzeba zrozumiec idee. Pamietam, ze wymyslenie pierwszego bylo proste, schody byly na drugim wazeniu.
Rozwiazania nie podaje, ale podpowiem, ze kazde rozwiazanie zaczynajace sie podzialu 6 i 6 jest zle :) W sumie to dosc oczywiste: skoro nie wiesz czy falszywa kulka jest ciezsza czy lzejsza to wazenie nie daje absolutnie nic.
W odpowiedzi na pierwszą zagadke
dali po 9 zł
9*3=27
25 kosztował rower
2 wziął kolo który go kupował
i o co chodzi z tą brakującą złotówką?
bo tu niczego nie brakuje
W zagadkach dobry nigdy nie byłem ale postanowiłem usiąść i zastanowić się nad tą podaną przez karolixa.
Swoje rozwiązanie zamieszczam w spoilerze i prosiłbym o potwierdzenie mojej hipotezy.
spoiler start
Najpierw ważenie 3 i 3.
Przypadek 1: szala się przechyla. W tym momencie dobieramy 3 kulki z pozostałych i porównujemy z tymi lżejszymi/cięższymi(opcjonalnie). Jeśli nic się nie dzieje to znaczy, że 3 którą ważyliśmy w pierwszej kolejności a później odłożyliśmy jest cięższa/lżejsza od pozostałych. Teraz wystarczy porównać 2 z pośród 3 aby wytypować cięższą/lżejszą.
Przypadek 2. Nic się nie dzieje przy pierwszym ważeniu. Dobieramy losowe 3 kulki i porównujemy z jedną 3, która była użyta w pierwszym ważeniu. Jeśli nic się nie dzieje to czwarty(nie użyty wcześniej) komplet jest lżejszy/cięższy i postępujemy jak w przypadku pierwszym z ostatnim ważenie. Natomiast jeśli w drugim ważeniu szala się przychyla to bierzemy te lżejsze/cięższe i również postępujemy analogicznie jak w przypadku pierwszym.
spoiler stop
Czy w moim rozumowaniu są jakieś braki/błędy?
Plantator---> Chodzi oczywiście o to, że w treści tej "zagadki" specjalnie napisano "ale przecież 9*3+2=29zł" kiedy w rzeczywistości powinno być (9*3)-2=25zł
edit: Faktycznie, nie zauważyłem. Muszę to sobie przemyśleć ;)
@Macco™ Niestety, jest blad w twoim rozumowaniu:
Pierwsze wazenie 3 vs 3 --> rowno.
Drugie wazenie 3 vs 3 --> rowno. Teraz wiesz, ze falszywa kulka jest w ostatniej trojce.
Masz 3 kulki i jedno wazenie. Za malo by stwierdzic, ktora jest falszywa. Wazysz 1 vs 1 i jesli waga sie przechyli to nie wiesz, czy lzejsza jest falszywa czy ciezsza jest falszywa.
nagytow - Rzuć rozwiązaniem w spojlerze, bo zwyczajnie jestem ciekaw jak to można zrobić.
rozwiązanie dla niecierpliwych
spoiler start
dziele kulki na 3 grupy po 4 kulki
pierwsze ważenie:
biorę grupę 1 i 2, jeżeli waga będzie równa znaczy się że zidentyfikowałem 8 złotych kulek a szukana podróbka jest w grupie trzeciej;
drugie ważenie:
biorę 3 dobre kulki z pierwszego ważenia i 3 podejrzane
jeżeli okaże się że wagowo są sobie równe to trzecie ważenie ma na celu sprawdzić jedynie czy kulka jeszcze nie ważona jest cięższa czy lżejsza od pozostałych
jeżeli natomiast waga się przechyli na którąś ze stron to wiemy że szukana kulka jest jest wśród tych 3 kulek na szali i czy jest cięższa lub lżejsza od pozostałych.
trzecie ważenie to formalność: z trzech podejrzanych kulek bierzemy 2 i robimy 1 vs 1 na wadze; jeżeli waga się przechyli w którąś ze stron to na podstawie informacji z ważenia nr 2 wiemy która to kulka, jeżeli jest na równo to szukana jest trzecia.
ok ale co jeśli w pierwszym ważeniu waga przechyli się na którąś ze stron??
wówczas po pierwszy ważeniu mamy 8 podejrzanych kulek z czego 4 są podejrzane o to że jedna z nich jest lżejsza od pozostałych i 4 o to że znajduje się wśród nich cięższa
drugie ważenie (uwaga oznaczam kulki [c] -może być cięższa, [l]-może być lżejsza, [d]- jedna z tych dobrych, jeszcze nie ważonych)
na wadze rozkładam kulki następująco :
[d] [d] [c] [l] vs [l] [l] [c] [c] - na bok odkładamy jedną "cięższą" i jedną "lżejszą"
ok jeżeli waga jest równa to wiadomo że jest to jedna z dwóch odłożonych, bierzemy którąkolwiek z nich i porównujemy ją z kulką dobrą w trzecim ważeniu
jeżeli w drugim ważeniu [d] [d] [c] [l] vs [l] [l] [c] [c] waga przechyli się wskazując że prawa szalka jest cięższa to bierzemy z tej szalki pod uwagę 2 kulki [c] (szalka prawa) i jedną kulkę [l] z szalki lewej, jeżeli natomiast okaże się że lewa szalka jest cięższa to pod uwagę bierzemy kilkę [c] z szalki lewej i dwie kulki [l] z szalki prawej
trzecie ważenie - powiedzmy że szalka prawa była cięższa. Wówczas porównujemy [c] vs [c] jeżeli któraś z nich jest cięższa to znaleźliśmy naszą kulkę; jeżeli wagowo są sobie równe to szukaną kulką jest kulka lżejsza[l] / drugą możliwość analogicznie się rozwiązuje.
można też kulki numerować - tak było w rozwiązaniu które czytałem żeby sprawdzić swoją odpowiedź
spoiler stop
piszcie czy ktoś zrozumiał moje wypociny; graficzne rozwiązanie ułatwia sprawę
Ja rozumiem :) Jak sam robilem, to musialem rysowac, zbyt zagmatwane rozwiazanie. Najwiekszy trik w tej zagadce to odwolanie do poprzednich wynikow.