Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: XP I 7 PROBLEM

29.07.2012 20:57
Ryszardinho
1
Ryszardinho
44
DBz Fan

XP I 7 PROBLEM

Witam, otóż mam taki problem, że dzisiaj rano uszkodził mi się komputer "plik uszkodzony " etc. dalej nie pamiętam, ale to nieważne, bo akurat dzisiaj zakupiłem sobie Wndowsa 7 i miałem zastąpić nim mojego starego xp, a tym właśnie problem, że poprzez awarię nie mogłem tego zrobić, ale wgranie 7 usunęło ten problem, co wydaje mi się zbieżne z tym, że owy plik uszkodzony to coś od xp. I mam taki problem, że mam obecenie i xp i 7 a chciałbym odinstalować xp ale nie potrafię, jest na to jakiś prosty sposób albo jakikolwiek ? nawet przy włączaniu komputera pojawia się menu, w którym informuje mnie o wybraniu Windoswa, ale wtedy jeszcze moje klawiatura nie jest aktywna i nie mogę wybrać, oczywiście po kilku sekundach wybiera się samo, ale dla mnie to problem, czy to koliguje ze sobą? jest to kłopotliwe? jak to usunąć? Proszę o pomoc !

29.07.2012 21:12
2
odpowiedz
mirencjum
66
Legend
Image

Najlepiej najpierw uruchomić XP i zrobić kopię wszystkich potrzebnych rzeczy z tego systemu. Jeśli jest włączone szyfrowanie lub inne rzeczy jak przydziały cofamy wszystko zanim dokonamy usunięcia XP.
Jeśli chodzi o usunięcie systemu Windows XP to po uruchomieniu Windows 7 - jeśli jest na innej partycji - wchodzimy do panelu sterowania -> system i zabezpieczenia -> narzędzia administracyjne -> zarządzanie komputerem -> zarządzanie dyskami tutaj możemy dokonać formatu istniejących partycji bądź tworzyć nowe. Klikamy prawym przyciskiem myszki na wybranej partycji z XP i wybieramy formatuj, trzeba zaczekać na format i po XPeku.

Można wybrać mniej drastyczne wyjście:
panel sterowania -> system i zabezpieczenia -> system -> właściwości systemu -> zaawansowane -> uruchamianie i odzyskiwanie -> ustawienia -> w opcji uruchamianie systemu można wybrać domyślnie uruchamiany system i wyłączyć czas wyświetlania listy systemów.

http://www.sdcv.pl/f18/jak-usun-xp-dwa-systemy-xp-i-7-a-511272.html

29.07.2012 22:14
Ryszardinho
3
odpowiedz
Ryszardinho
44
DBz Fan

Zrobiłem tak jak kazałaś, ale podczas uruchamiania komputera nadal pojawia się owe menu z wyborem i muszę czekać, co więc zrobiłem źle ?

30.07.2012 07:54
4
odpowiedz
krukilis
139
Generał

1. Start -> Wszystkie programy -> Akcesoria -> Wiersz polecenia
2. Wpisujesz "msconfig" enter
3. Pojawia się okienko "Konfiguracja systemu"
4. Przechodzisz do zakładki "Rozruch"
5. Zaznaczasz odpowiedni wpis dotyczacy XP i klikasz usuń
6. Zastosuj

Jeśli to nie pomoże, szukaj programu "EasyBCD" dla Windowsa 7. Pozwala on zarządzać opcjami bootowania czyli miedzy innymi rozwiązać Twój problem (usunąć wpis XP z boot menu).

30.07.2012 15:42
Ryszardinho
5
odpowiedz
Ryszardinho
44
DBz Fan

to już załatwiłem , ale pojawił się nowy problem. podczas gry komputer "warczy" monitor przechodzi w stan wstrzymania i nic nie mozna zdziałać, tylko restart , przeczyściłem całe wnętrze od kurzu a to nic nie dało, nie wiem co robić

30.07.2012 20:12
6
odpowiedz
mirencjum
66
Legend

Warczy? To sprawdź co to warczy. Zdejmij bok obudowy i słuchaj i obserwuj wentylatory. Może to wentylator w zasilaczu a może na karcie graficznej. Może daj do serwisu.

30.07.2012 21:12
Ryszardinho
7
odpowiedz
Ryszardinho
44
DBz Fan

Nie mam pojęcia przeczyściłem nawet sprężonym powietrzem, myślałem, że pomoże a tutaj nic, dalej to samo, nie wiem nawet co na to wpływa, co się przegrzewa, na tą chwilę karta graficzna ma 75 stopni i stoi, ale mam już jakiś odpalonego + przeglądarka + muzyka. Jak odpalam komputer to jest jakieś 50 i dość szybko rośnie do 60 potem do 75 może to być wina graficznej ?czy może procka? lub czego?

Forum: XP I 7 PROBLEM