Witam, w laptopie Lenovo ThinkPad X230T mam włożone 2 kości ram po 2GB każda. (DDR3 1600MHz) chciałbym mieć 8gb ram.
Wiem że lepiej jeśli działały by w DualChannel. Lepiej kupić 2x4GB czy może 1x8Gb i 1x2GB(zostaje)? (Kosztować będzie to tyle samo) W dualchannel to działało będzie w przypadku 1x2GB i 1x8GB?
Mam integrę która może zapożyczyć 2GB z ram wiec mając 10GB tak jakby 2GB dla integry i zostaje 8gb. W którym przypadku laptop będzie działał szybciej? DualChannel chyba nie może działać z różnymi wartościami? Z góry dzięki za pomoc
Możesz w biosie zmniejszyć ilość pamięci dla grafiki. 2 giga to bezsens dla tej karty, 512M styknie w zupełności.
Pamięć graficzna u mnie chyba się zwiększa wraz z zapotrzebowaniem i czasem dużo aplikacje jej „chcą” więc daje ale gdy odpalam takiego saints rowa 3 to widzę ze mam za mało ramu bo procesor chodzi na 50% a ram na ponad 90% jak w każdej bardziej wymagającej grze. Wiec postanawiam to zwiększyć a tym więcej tym lepiej tylko właśnie nie wiem czy to tylko ilość się liczy czy może to aby pracowały w DualChannel bardziej.
Głowy nie dam, może być tak jak piszesz. ale u mnie system raportuje ilość ramu zmniejszoną o ilość przydzieloną w biosie dla grafiki.
A i poszedłbym w ilość. Wzrost wydajności z dual channel jest mało odczuwalny, zwłaszcza na tak słabym sprzęcie. Poza tym w przyszłości możesz dokupić drugą kość 8 giga, z czwórkami już nic więcej nie zrobisz.
Dzięki za pomoc. Chyba jednak wezmę 2x4GB. Na YouTube po testach widzę Że różnica jest ogromna w niektórych przypadkach. A ja tu walczę o każdą klatkę na sekundę przecież :)
20fps vs 25fps w DualChannel tylko pytanie czy te 2gb mogłyby dać więcej. Hm
Witam, kontynuując temat:
Chce już zamawiać pamięci ram 2x 4gb tej samej firmy i ten sam model aby działały w DualChannel.
Mam do wyboru zestawy;
Hynix 4GB 2Rx8 PC3L 12800s-11-12-F3 (2 sztuki)
Lub
Hynix 4GB 1Rx8 PC3L-12800s-11-13-B4 (2 sztuki)
I tu mam pytanie. Jaka jest między nimi różnica?
Edit: dodam że w pierwszym zestawie jedna kostka jest Hynix korea a druga Hynix China (dokładnie takie same tylko to jest różnicą)