Czy paszport muszę wyrobić w województwie, w którym jestem zameldowany ? Przykładowo jestem zameldowany w małej miejscowości w woj. Świętokrzyskim, więc zakładam, że w Kielcach mogę wyrobić paszport, ale od lat mieszkam we Wrocławiu i nie mam kiedy jechać do Kielc, więc chciałbym zapytać czy byłaby jakaś możliwość wyrobienia paszportu we Wrocławiu ?
Czy paszport muszę wyrobić w województwie, w którym jestem zameldowany ? Tak.
Chyba że jestes zameldowany na pobyt czasowy we Wrocławiu to wtedy możesz też tam.
A jeśli wziąłbym podanie z urzędu we Wrocławiu, wypełnił wszystko co trzeba - podpisał itp. a następnie wysłał komuś kto mógłby dostarczyć je do urzędu ? Czy takie rozwiązanie byłoby możliwe czy trzeba osobiście coś tam jeszcze podpisywać ?
Złożyć wniosek jak i odebrać paszport trzeba osobiście. Pogoogluj sobie, napewno znajdziesz tam odpowiedzi.
Muszą pobrać Twoje odciski palców, więc trzeba osobiście.
No to nic, w takim razie najwcześniej mogę się wybrać 8 lipca do urzędu. Mam nadzieję, że nie zajmie to dłużej niż miesiąc. bo potrzebuję go na drugą połowę sierpnia. Okres wakacyjny, może być ciężko, ale chyba oni też mają jakieś maksymalne terminy..