Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Wypracowanie maturalne z j. polskiego - prośba o wskazówki.

25.11.2013 20:18
dexapini9
1
dexapini9
116
veritas odium parit

Wypracowanie maturalne z j. polskiego - prośba o wskazówki.

Witam. Chciałbym prosić o małą poradę dotyczącą pisania wypracowania maturalnego, a właściwie poprawnego "rozbijania tematu" na części (akapity itd.). Z samym pisaniem nie mam problemu.

Dla przykładu podam temat wypracowania z majowej matury 2013:

Co o autorytecie pisał w Przedwiośniu Stefan Żeromski i jaką mu wyznaczał
rolę w życiu społeczeństwa? Analizując przedstawiony fragment, zwróć uwagę
na stosunek bohaterów do autorytetów.

Jak byście podzielili ten temat? Bardzo proszę o pomoc i z góry dziękuję!

25.11.2013 20:41
2
odpowiedz
ignac8
42
Kerbal

Sam to pisałem i podzieliłem dość podobnie jak tutaj: http://matura.onet.pl/1682176,0,5,,artykul.html , wyszło mi 77% ;)

25.11.2013 20:48
DanuelX
3
odpowiedz
DanuelX
82
Kopalny

Ale żeś se dupny temat wybrał.

25.11.2013 21:04
4
odpowiedz
Pawlo94
96
Illusive Man

Dopóki możesz radziłbym na zmianę tematu. Będziesz tak wałkowany z przedwiośnia, że będą pytać o to ile przecinków jest w siódmym zdaniu na czternastej stronie. Dla bezpieczeństwa zmieniłbym temat na jakiś o szerszej gamie utworów. Poza tym myślę, że warto spytać Twojej polonistki na pewno doradzi pozycje, które warto przeczytać i przedstawić w swojej pracy.

25.11.2013 21:22
5
odpowiedz
zanonimizowany658009
58
Generał

Autorowi chyba nie o to chodziło :D
Niby dobrze napisali maturę, a czytanie ze zrozumieniem się kłania ;)

Jemu chodzi o wypracowanie, a nie prezentacje.
Pracę się piszę tak jak większość. Prawdopodobnie będziecie co chwila pisać wypracowania na lekcji i w domu, to spytaj się polonistki.

Sprawdź sobie w google: "Jak napisać wypracowanie maturalne".
Tu masz dobry przykład: http://helena-polska.streszczenia.pl/2010/03/31/jak-pisac-wypracowanie-maturalne-matura-pisemna-poziom-podstawowy/

Matura z polskiego jest dosyć prosta, kwestia znajomości lektur oraz przygotowania.

Powodzenia życzę ;)

25.11.2013 21:25
6
odpowiedz
ignac8
42
Kerbal

Ale on nie mówi o prezentacji maturalnej, tylko o samej technice pisania wypracowania na maturze ;).

A Pawla się nie słuchajcie! :D

25.11.2013 21:29
emil kuroń
😜
7
odpowiedz
emil kuroń
68

kwestia znajomości lektur oraz przygotowania.
nawet bez znajomości lektur można zdać na +50%

25.11.2013 21:34
8
odpowiedz
Pawlo94
96
Illusive Man

Tak mogę potwierdzić 0 przeczytanych i 52%, ale akurat mi polski wisiał po całości. Jak komus zależy to lepiej się przyłożyć.

25.11.2013 22:26
Imak
9
odpowiedz
Imak
128
Senator

Mam wskazówkę. Nie popełnij notorycznego błędu i podsumowując ostatni krok Cezarego, czyli odłączenie się od manifestacji, powiedz że bohater buntuje się przeciwko wszystkim, przeciwko światu. Uczniowie często błędnie interpretują to jako ostateczne oddanie się sprawie rewolucji, a tak nie jest. Cezary buntuje się przeciwko Gajowcowi, przeciw komunistom(opuszcza tajne zgromadzenie), przeciwko miłości (Laura w parku).
Sam popełniłem ten błąd :)

Poza tym jak wpiszesz coś do bibliografii przedmiotu, to przeczytaj to lub przestudiuj. Zdziwiłbyś się ile egzaminatorzy znają na pamięć pozycji, o których z pozoru prawie nikt nie słyszał.

Sam popełniłem ten błąd, w książce O Żeromskim, którą zamieściłem w bibliografii, a której nie przeczytałem, było wyjaśnione to o czym pisałem w pierwszym akapicie mojej wypowiedzi. Pani, która mnie egzaminowała, znała tą książkę* i mi wyjaśniła to, co powinienem był wiedzieć.

* Borowy o Żeromskim

25.11.2013 23:18
dexapini9
10
odpowiedz
dexapini9
116
veritas odium parit

dzięki za rady. Na pewno coś z tego wyniosę :)

25.11.2013 23:29
Kameo
11
odpowiedz
Kameo
81
To tylko ja

Z tego, co pamiętam, za rozwinięcie można zdobyć 25 punktów. Warto podkreślić w tekście informacje, które uważasz za istotne - takie, które mają szansę pojawić się w kluczu. Znajdując 25 takich informacji możesz liczyć na conajmniej 18 punktów z rozwinięcia. Jak dobrze trafisz, to i 25/25 :)
Pamiętaj także o tym, że za informacje związane w jakiś sposób z tematem, a nie będące zawarte we fragmencie/utworze, możesz dostać tzw. walor, czyli +1 za coś, czego nie ma w kluczu. Na przykład za nawiązania do biografii autora.

Forum: Wypracowanie maturalne z j. polskiego - prośba o wskazówki.