dzisiaj w trakcie czyszczenia moje pc a tak dokładniej przedmuchiwania GPU przez przypadek rozpędziłem wentylator do takiej prędkości ze urwały się 3 łopatki niby nic strasznego bo 6 letnia karta graficzna GTX 750 ma 1g ale nie wiem co się bardziej opłaca i co jest bezpieczniejsze czy grać tak bo i tak aktualnie zbieram na nowy zestaw czy kupić coś za 150 200 zł na 6 miesięcy
Zawsze możesz wyciąć popsuty wentylator i w jego miejsce przykleić prowizorkę ja tam miałem. Można też ściągnąć obudowę radiatora i przykleić bezpośrednio na radiatorach. Wszystko zależy od tego jak zabudowana jest grafika.
Czym ten komputer przedmuchiwałeś, że aż łopatki urwało? Bezpośrednio z jakiejś sprężarki?
Jako że sytuacja na świecie jest jaka jest i nie mailem sprzężonego powietrza w puszce musiałem użyć odkurzacza przemysłowego tylko on jest taki 2 stronny że może wciągać i dmuchać
Możesz dalej takiej karty używać jak temperatury będą ok.
Możesz też odpiąć zasilanie wentylatora z karty i przymocować trytytka zwykły wentylator taki jak do obudowy i go podłączyć pod zaslanie wiatraka karty.
Powinno być ok ale na przyszłość warto delikatnie złapać w palce łopatkę i dmuchać z wyczuciem.
Tak na przyszlosc:
1. Rozkrecony odkurzaczem wentylator dziala jak pradnica.
2. Na rurze od odkurzasza potrafia wygenerowac sie dosc spore ladunki statyczne.
Takze, pomijajac sytuacje ze powietrze w spreju wyszlo by drozej niz nowa czesc (starocie) generalnie jelpiej unikac odkuzania elektroniki.
Kompletne bzdury wypisujesz. Odkurzaczem czyści się komputery w zasadzie w każdym serwisie komputerowym, bo nikt nie bawi się ze sprężonym powietrzem. Sam robię tak cały czas. Rozkręcam wentylator do maksymalnych obrotów, by dobrze przedmuchać jego łopatki oraz radiatory i nigdy nic się stało. Oczywiście używam zwykłego odkurzacza, a nie przemysłowego, bo wtedy faktycznie strumień powietrza może być zbyt silny.
Ja tam mam gt440 od Asusa z wymienionym chłodzeniem na pasywne accelero s1 jak dobrze pamietam i na 2 śrubki skręcone i taśmą przykleiłem wentylator taki większy od spodu i hula :) karta w złym stanie ale taką dostałem jak oddałem mojego 9500gt na wymianę. Mi to nie przeszkadza bo ten komputer to prowizorka.
Jeśli temperatury nie będą złe to można używać. Możesz odłączyć ten wentylator i komputerowy podłączyć (tez tak miałem). a to nie jest tak ze wentylatory się ogólnie zużywają od takich „czyszczeń”?
Przede wszystkim wiatrak stracił wyważenie, i za chwilę będzie ci terkotał, jak wózek sklepowy na kostce brukowej.
Zdejmij go, zainstaluj jakiś inny (te wiatraki to przecież grosze) i tyle.