Gdzie można sprawdzić wyniki losowania multi lotk-a z dzisiaj ale WEDŁUG KOLEJNOŚCI LOSOWANIA ??
Chciałbym wiedzieć jakie dwie pierwsze liczby zostały wylosowane.
www.lotto.pl
Widziałem właśnie, że ktoś skasował 2 bańki z hakiem, ale to na bank chybił-trafił.
Raczej chybił-trafił, ale sam czasem stawiałem kombinację paru liczb pod rząd - czasami tak się po prostu skreśla na blankiecie dla zabawy. W końcu każda kombinacja jest możliwa. :)
Szok, że taka kombinacja padła, aczkolwiek znacznie lepiej by to wyglądało, gdyby było 1,2,3,4,5,6 :)
[8] Zaden szok, KAZDA kombinacja jest rownie prawdopodobna.
Czekam az w koncy padnie ta z LOST :)
smuggler ==> Szansa na kolejne jest taka sama, jak to, że trafisz szóstkę :)
Więc w sumie niezłe szczęście, ze akurat takie wypadły :)
Szansa na KAZDA kombinacje cyfr 6 z 49 jest wlasnie jak 1 do bodaj 37 milionow. Zatem 2-3x w tygodniu jakas kombinacja ma "niezle szczescie".
Tylko, ze nas bardziej dziwi np. 1,2,3,4,5,6, niz powiedzmy kombinacja w stylu (podaje z d...) 7,23,12,45,19,1 choc moze sie okazac ze taka kombunacja da na kuponie np, kwarat czy krzyz czy co tam.
Szansa na 6 w lotka to 1 do 14 milionów (niecałe).
A co do grania popularnymi "szóstkami", to ja bym uważał. Jak już w końcu padnie, może okazać się, że co drugi fan Losta też tak grał ;-)
A te obecne wyniki rzeczywiście przykuwają uwagę.
Oj tam smuggler - od razu wyjaśniać tajemnicę losowania.... :) Niech dalej 1,2,3,4,5,6 i tym podobne kombinacje będą większym szczęściem niż jakiekolwiek losowe :)
smuggler - mylisz się. Szansa, że wypadnie jakakolwiek losowa kombinacja to 100%. Sobie policz jaka jest szansa wylosowania 5 kolejnych liczb z rzędu.
Szansa jest taka sama. Nie ma znaczenia czy to będą całkowicie losowe liczby czy 5-6 kolejnych (przecież one też są losowe).
Ale kombinacji gdzie liczby nie następują po sobie jest więcej niż kombinacji gdzie jest 5 czy 6 kolejnych liczb.
Wcale nie. Pamiętaj o tym, że liczby nie są losowane w kolejności rosnącej.
1,2,3,4,5,6
1,2,3,4,6,5
1,2,3,5,4,6
...
Są kolejne? Są.
smuggler - mylisz się. Szansa, że wypadnie jakakolwiek losowa kombinacja to 100%. Sobie policz jaka jest szansa wylosowania 5 kolejnych liczb z rzędu.
Otoz to.
kjx - zróbmy to na mniejszym przykładzie :) Załóżmy, że jest tylko 8 liczb do wylosowania: 1 2 3 4 5 6 7 8. Losujmy 6 tak jak w Lotto. Kombinacje gdzie jest 6 kolejnych liczb są 3:
1 2 3 4 5 6
2 3 4 5 6 7
3 4 5 6 7 8
Kombinacje gdzie nie ma 6 kolejnych liczb:
1 2 3 4 5 7
1 2 3 4 5 8
1 3 4 5 6 7
1 3 4 5 6 8
... itd.
Nie staraj mi się wmówić, że prędzej się wylosuje 6 kolejnych liczb niż liczb 'nie kolejnych'.
kubinho - nie wiem to jest w tym śmiesznego. Zawsze wybierana jest losowa kombinacja ale nie zawsze trafia się 5 czy 6 kolejnych liczb.
Wszystkich możliwych kombinacji 6 liczb ze zbioru 49 jest 13983816. Kombinacji gdzie jest 6 kolejnych liczb jest 44. Kombinacji gdzie nie ma 6 kolejnych liczb jest 13983772. Co w tym śmiesznego?
tomazzi ---> Szansa wylosowania sześciu kolejnych i sześciu nie ułożonych kolejno liczb w dużym lotku jest dokładnie taka sama. Choćbyś na głowie stawiał, nie masz racji.
Smuggler -> Szok w sensie takim, że aż pięć z sześciu następuje po sobie, to się zdarza rzadko, o wiele częściej są po prostu rozrzucone po całej puli 49 liczb. A jak to wygląda z szansami, nie wiem, rachunek prawdopodobieństwa nie jest moją mocną stroną, na chłopski rozum szanse są te same, ale jak już pada taki ciąg to się człowiek bardziej dziwi niż np. przy 3,15,21,32,39,48 które wydają się takie typowe.
UVI - nie ;> Szansa na wylosowanie 1 2 3 4 5 6 i szansa na wylosowanie 1 16 18 23 29 42 jest taka sama. Ale powyżej wyjaśniłem, że prędzej się trafią liczby nie kolejne niż kolejne.
Może inny przykład: rzucamy monetą. Szansa na reszkę to 50%. Szansa, że w dwóch rzutach trafimy dwie reszki to 25% chociaż wyrzucenie reszki to 50%. Kumasz?
Kurde, no przydałoby się tak trafić to 6-czkę :P Luz blues do końca życia. Niektórzy to mają farta, szansa 1:13.000.000 i trafić... Eh ;/