Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Wykorzystanie danych osobowych?

01.11.2011 21:00
Loczek
1
Loczek
160
El Loco Boracho

Wykorzystanie danych osobowych?

Witam,

może ktoś miał podobną sytuacje i będzie mógł coś doradzić. Otóż od jakiegoś czasu korzystam z portfela internetowego (Moneybookers - Skrill). Chciałem sobie wyrobić kartę płatniczą, jednak po kontakcie z obsługą dowiedziałem się, że na moje dane założone jest drugie konto z maila z którego nigdy nie korzystałem. Dopuszczałem wprawdzie sytuacje, że kiedyś założyłęm sobie konto próbne oraz maila o których zapomniałem, jednak support odpisał właśnie, że na koncie jest 470 zł, które po przesłaniu pisma:
"(Wzór: Ja, niżej podpisany upoważniam firmę Skrill (Moneybookers) do dokonania zmiany podstawowego adresu e-mail mojego konta Skrill (Moneybookers) o numerze ID xxxxxxxxx z adresu [email protected] na xxx@xxx. Data, podpis)."
i skanu dowodu będe mógł sobie wziąć :P

Niby ok - darowanemu koniowi się w zęby nie patrzy, a jednak. Co jeśli ktoś użył moich danych np do przekrętów na allegro (bo po cholere ktoś by używał moich danych!?)? Jutro planuje zgłosić sprawę na policje -żeby w razie czego mieć święty spokój. Co radzicie z moneybookersem? W konferencji mailowej tłumaczyłem dokładnie jak wygląda sprawa, że ja nie używam tego konta i nie przypominam sobie żebym kiedykolwiek używał takiego maila do czegokolwiek, a oni odesłali maila z w/w instrukcjami. Zrobić jak każą i cieszyć się dodatkowymi 470 zł? Jutro pewnie i tak będę do nich dzwonił żeby wszystko wyjaśnić.

Z góry dzięki za pomoc

01.11.2011 21:20
2
odpowiedz
mirencjum
66
Legend

Jutro planuje zgłosić sprawę na policje -żeby w razie czego mieć święty spokój.

Będziesz angażował w to policję? A co oni zrobić mogą? Może zachowaj korespondencję mailową z tą firmą w sprawie tego konta jako dowód podejmowania przez Ciebie prób wyjaśnienia sprawy.

01.11.2011 21:28
Loczek
3
odpowiedz
Loczek
160
El Loco Boracho

mirencjum - prawdę mówiąc nie wiem co zrobią. Mogą zrobić wiele - poprzez Skrill (Moneybookers) zdobyć IP osoby, która używała tego konta. A używania danych osobowych w celu rejestracji w instytucji finansowej (bo myślę, że tak można nazwać Skrill - portfel internetowy) nie traktowałbym jako błachostkę.

Co więcej - jeśli istnieje ryzyko, że konto to służyło do oszustwa, uważam, że mam obowiązek to zgłosić.

01.11.2011 21:32
wysiak
4
odpowiedz
wysiak
95
tafata tofka

Jakie konkretnie dane tam sa podane, imie, nazwisko, data urodzenia, pesel, adres? Bo jesli tylko imie i nazwisko, to nic nie znaczy..:)

A to rzeczywiscie:)

01.11.2011 21:36
Loczek
5
odpowiedz
Loczek
160
El Loco Boracho

Imię, nazwisko, adres, kod pocztowy, miasto. Dodam, że mam bardzo rzadkie nazwisko.

Więc szansa na przypadkową zbieżność nie istnieje (w dodatku z tego co wiem, nie ma drugiej osoby o takim samym imieniu i nazwisku jak ja ;P).

Fragment korespondencji:

"Prosimy miec na uwadze, ze dane osobowe i adresowe w profilu konta X odpowiadaja detalom na koncie Y (moje faktyczne) i przeslanemu przez Pana dowodowi osobistemu."

01.11.2011 21:42
😐
6
odpowiedz
mirencjum
66
Legend

Skasuj tą ostatnią informację, bo już wiadomo jakie to nazwisko, panie Ja.....yk. Potem się dziwisz, że pół Polski używa Twoich danych.

01.11.2011 21:51
Loczek
7
odpowiedz
Loczek
160
El Loco Boracho

mirencjum: o którą informacje chodziło? Tą którą usunąłem? Nie spodziewałem się, że można w ten sposób wyśledzić nazwisko :)

No ale nie popadajmy w paranoję - sama znajomość mojego nazwiska nie powinna mi jakoś zaszkodzić :P

01.11.2011 21:54
😊
8
odpowiedz
mirencjum
66
Legend

Teraz lepiej. Trzeba uważać, bo wpisanie takich danych w google automatycznie wyświetlało nazwisko.

01.11.2011 21:55
Loczek
9
odpowiedz
Loczek
160
El Loco Boracho

Dziękuję za zwrócenie uwagi :)

01.11.2011 22:00
xanat0s
10
odpowiedz
xanat0s
243
Wind of Change

mirencjum --> Będziesz angażował w to policję? A co oni zrobić mogą?

Faktycznie na 99% Policja nic nie ustali, bo to nie jest takie proste, poza tym pewnie im się nie będzie chciało angażować w taką drobną sprawę. Sprawę pewnie szybko umorzą.

Ale dzięki zgłoszeniu Loczek będzie miał potwierdzenie, że on jest czysty, jakby się okazało, że te pieniądze nagle zostaną wykorzystane do nielegalnych celów.

Szansa na to oczywiście jest równie mała, ale wizyta na komendzie długo nie zajmie, a może pozwolić uniknąć problemów :)

01.11.2011 22:28
Loczek
11
odpowiedz
Loczek
160
El Loco Boracho

Napisałem do nich maila z prośbą o wyjaśnienia. Przede wszystkim - czy konto było weryfikowane. Bo jeśli by się okazało, że ktoś ma zeskanowany mój dowód to by było nieciekawie bo by miał furtkę do rejestracji praktycznie wszędzie.

A na policję chyba i tak pójde - tak jak mówi xanat0s, chociażby dla świętego spokoju gdyby się okazało, że coś sie dzieje z tym kontem na lewo.

01.11.2011 22:35
Jeremy Clarkson
12
odpowiedz
Jeremy Clarkson
137
Prezenter

Idź na policję, bo to dziwne by ktoś w Twoim imieniu działał, nie wiadomo co ten koleś mógł robić jeszcze z Twoimi danymi, nie chcę straszyć, ale może się nawet okazać, że prowadził jakieś przekręty a odpowiedzialność za to możesz ponieść Ty :/

Forum: Wykorzystanie danych osobowych?