przejrzałem dzisiaj ponad 12 tutków na temat instalacji lecz ciągle nic.. utworzyłem sobie bazę danych na friko.pl do której chciałem wrzucić wszystkie pliki do instalacji lecz nie idzie się z nią połączyć..
w FileZilli wpisuje przy łączeniu:
Serwer : mysql3.ph-hos.osemka.pl
Użytkownik : 134038xxxx_f
Hasło : xxxxxxx
w w FZ widać tylko:
Znajdowanie adresu IP dla mysql3.ph-hos.osemka.pl
Status: Łączenie z 178.33.53.168:21...
Status: Nieudana próba połączenia z "ECONNREFUSED - Connection refused by server".
Błąd: Nie można połączyć się z serwerem
Status: Oczekiwanie na ponowienie...
Status: Znajdowanie adresu IP dla mysql3.ph-hos.osemka.pl
Status: Łączenie z 178.33.53.168:21...
Status: Nieudana próba połączenia z "ECONNREFUSED - Connection refused by server".
Błąd: Nie można połączyć się z serwerem
jakieś rady? męczę się z tym od 15..
wgrałem wszystko na serwer.. zrobiłem po prostu hosting na friko i osobno stworzyłem nową bazę danych.. plik konfiguracyjny wypełniłem danymi, które ukazały się po stworzeniu bazy lecz efekt jest taki jak widać
ps. czasami jak zmienię w configu wyskakuje mi po wpisaniu w przeglądarce odpowiedniego adresu możliwość utworzenia pliku wp-config.php lecz po wypełnieniu wszystkiego ukazuje się komunikat, iż nie może tego zapisać i trzeba utworzyć ręcznie
Na pewno wprowadziłeś te dane poprawnie?
btw - pisałeś do ichniego supportu? Myślę, że oni najlepiej Ci pomogą, w końcu chyba mają najlepszy obraz stanu swoich serwerów i oprogramowania na nich.
Patrząc na log z 1 posta i screen z drugiego, to wygląda mi to tak, jakbyś pomylił adres serwera MySQL z serwerem FTP.
Screen 2 mówi Ci, ze wpisałeś w plik konfiguracyjny błędne dane do połączenia z bazą danych (lub takiej bazy nie ma w ogóle).
ftp.friko.pl - to prawdopodobnie serwer FTP, a nie MySQL, czyli nie to wpisujesz do wp-config.php.
MySQL - mysql3.ph-hos.osemka.pl
a baza jak widać istnieje oraz jeden screen z miejscem, z którego brałem dane do configa -->
Tak, te dane muszą iść w config.php.
Tylko na screenie w [2] błąd zwraca, że serwer bazy danych jest pod ftp.friko.pl. A to nie jest serwer MySQL, tylko FTP. Powinno tam być mysql3.ph-hos.osemka.pl.
Tak jak mówi Hakim - popatrz czy na pewno wpisujesz odpowiednie dane w polu adresu ftp. To nie kwestia czy twoja baza mysql istnieje(bo na pewno istnieje, na friko.pl skrypt sam ci ją generuje), tylko czy adres ftp i/lub ewentualnie mysql został poprawnie wpisany.
mój config:
/** Nazwa bazy danych, której używać ma WordPress */
define('DB_NAME', '119xxxx_wy');
/** Nazwa użytkownika bazy danych MySQL */
define('DB_USER', '13xxxxxxxxx_f');
/** Hasło użytkownika bazy danych MySQL */
define('DB_PASSWORD', 'xxxxxxxxxxx');
/** Nazwa hosta serwera MySQL */
define('DB_HOST', 'mysql3.ph-hos.osemka.pl');
/** Kodowanie bazy danych używane do stworzenia tabel w bazie danych. */
define('DB_CHARSET', 'utf8');
/** Typ porównań w bazie danych. Nie zmieniaj tego ustawienia, jeśli masz jakieś wątpliwości. */
define('DB_COLLATE', '');
/** Nazwa bazy danych, której używać ma WordPress */
define('DB_NAME', '119xxxx_wy');
A na screenie Twoja baza ma początek nazwy: 118...
Jak to nie to, to nie wiem, reszta jeśli nie ma żadnego błędu jest poprawnie wpisana.