Wolny komputer i wydajność procesora na 100%
Witam,
Ostatnio mam problemy z komputerem wcześniej miałem 2 antiwirusy to odinstalowalem tego jednego i przez pierwsze 5 min. bylo dobrze. Czytalem cos ze to jest coś z programami szpiegowskimi. Więc Używałem już ccleanera skanowalem komputer AVG i SpyBot'em. I nic.
Proszę pomużcie !
2 antywirusy na komputerze nigdy nie wróżą niczego dobrego. A ty nawet nie opisałeś konkretnie problemu.
Po pierwsze: kup sobie słownik ortograficzny.
Po drugie: przeskanuj komputer programem HiJackThis i przeanalizuj loga na http://www.hijackthis.de/
Procesor chodzi na pełnych obrotach. Nie mogę grać w gry chodzić na youtube itp. przez te lag nie idzie grać i oglądać .
zmudix ja sie nie znam na komputerach. to po pierwsze.Po drugie jakiego loga przeskanować ?
Zrób skan programem HiJackThis i wartość wklej w pole na stronie, którą podał ci zmudix.
Wejdź w menadżer zadań, w procesy i posegreguj je według użycia procesora. Podaj nazwę procesów które używają najwięcej zasobów.
Jw, albo uzyj tego: http://technet.microsoft.com/pl-pl/sysinternals/bb896645.aspx
Po uruchomieniu wlacz filtrowanie "Show process and thread activity", na liscie pojawia sie informacje o najczesciej uzywanych procesach i operacje ktore dany proces wykonuje(naglowek Operation na liscie).
Jesli maksymalne uzycie procesora wystepuje nieregularnie, to szybko namierzysz problematyczny proces sortujac logi wedlug czasu(Time of day).
Zrob to, co ci wyzej ludzie pisali, to moze da sie cos wiecej poradzic. Po pierwsze zdradz nam jaki to konkretnie proces siedzi ci na procku.
Przeprowadź najlepiej - przywracanie systemu.
Jeśli już nie chce ci się fatygować to: odinstaluj wszystkie antywirusy , oczyść system CCleaner-em , przeprowadź defragmentację dysku i już możesz zainstalować jakiegoś antywirusa np: AVG Free 2013.
komputer formatowałem. Anty wirusy odinstalowałem i nic. Przywracanie systemu robiłem przed formatem ccleaner'em robiłem a po co mam defragmentować skoro na kompie nie mam nic ?
Wysiak nie rozumiem cie pisałem już ze jestem ''tępy''
No skoro jestes taki tepy, ze nie potrafisz wykonac polecen z posta 7, to nic sie nie da zrobic - popros o pomoc jakiegos kolege, ktory choc troche potrafi uzywac komputer, niech do ciebie przyjdzie i zrobi co trzeba.
Skoro formatował sprzęt i nic nie pomogło to znaczy że:
- Formatowałeś czyli: system został skasowany i jeszcze raz zainstalowany przez co żadne z ustawień się nie zachowały.
Rozkręć obudowę komputera i przeczyść chłodzenie na procesorze oraz radiatorze płyty głównej. Jeśli chłodzenie karty graficznej będzie zakurzone to je również machnij odkurzaczem.
W moim już leciwym kompie taki trik pomaga. (Co jakieś 3miesiące)
post 7 rozumiem.
a co do czyszczenia kompa juz sie za to zabieram.
To screen z uruchomionym minecraftemł.
Problem rozwiązany po prostu wyjąłem procesor i gitara.
No to napewno teraz komputer działa jak malina!