...2 "dostępy" do bety nowej Społeczności Steam (jeden dla mnie, drugi dla przyjaciela) oraz kupon zniżkowy na Portala 2 (-75%!). Czy wy też dostaliście takie itemy czy dostają je tylko niektóre osoby?
Dziękuję za odpowiedź.
Ja też dostałem i nie skorzystałem ..Niech mi lepiej odblokują sprzedaż Dawnguarda do Skyrima i przestaną ze mnie robić "gracza regionalnego" ..
Jakby mi dali jakąś fajną grę za to testowanie to bym się zdecydował, a tak to niech się walą :)
Uściślając: jak ktoś wykonał podczas Summer Sale acziwka "Filar Społeczności", to brał udział w losowaniu zaproszenia do bety nowego Community.
Kupon 75% na Portala 2 dostają te osoby, które P2 już mają. Po co? Po to, żeby go komuś sprezentować.
W nijakie Summer Sale nie grałem, o "acziwki" też nie dbam, chyba że "wchodzą" same - nie pisało też, że to prezent..
..hmm ..chyba że prezentujący wolał się nie ujawniać jakiego mi "koksa" podsyła ;)
Filar się "sam" robił. Jak tylko używałeś Steama normalnie, to pewnie go zdobyłeś. Wiesz, zadania typu: zrób screena, napisz coś pod screenem kolegi, etc etc.
A co do P2, to źle mnie zrozumiałeś: z tego co wiem, kupon dostały tylko te osoby, które już P2 mają. To nie żaden "prezent". Po prostu Valve uznało, że jak ktoś kupił P2, to gra mu się podobała i zapewne łatwiej namówi/sprezentuje P2 komuś kto tej gry nie :)
Ja nie rozumiem. Nie podoba się wam fejsbuk na steamie?!
BTW Czy tylko mi chodzi jak krew z nosa?
Rozumiem ;) Tylko że ja Portala też nie chciałem ..Daaawno temu, kiedy instalowałem Orange Box (Half-Life 2) było tam na wsparcie kilka dodatkowych gier, m.in. Portal ;) Pewnie go instalowałem z ciekawości ale mi nie podszedł ;)
Jak już pisałem - nie znalazłem się na Steamie z wyboru - tylko z konieczności.. Tak jak nie chcę być jakimś tam "graczem regionalnym" ;(
Co wy macie z tym fejsbukiem na Steam? Jest elegancko...
Gooz,
nie, nie jest. Elegancki to jest klient od Gamestopa. Pobieranie, patchowanie, archiwizacja. Tyle wystarczy. Nawet nie musi być odpalany jak chcesz grać (czyli brak internetu mu nie straszny, a spróbuj odpalić Steama bez sieci). Dodatkowo (co dla mnie jest ważne) pełna swoboda jeśli chodzi o miejsce instalacji gier. No i nie muszę uważać na to całe zakichane VAC jeśli zechce mi się modować grę :)
Niedługo doczekamy czasów, że zamiast Windowsa, na kompie do grania, będziemy instalować system od Valve... Już jest ten klient tak cholernie rozbuchany, że odechciewa się go włączać.
Ale to tylko moje zdanie.
Moje też ..chcąc być "legalnym" graczem zostałem wmanewrowany w "podregiony" i inne zależności.. Sypią mi przy tym śmieci pod dzióbek, bym kasę im robił według ichnich wzorców. A jednocześnie nie dają tego co chciałbym kupić.
Dostaję przez taką politykę czasowo okaleczone, najlepsze gry. Przykładem produkcje Bethesdy. Niech zrobią z nią i ze sobą porządek a przy okazji z Cenegą.. Inaczej nie będzie zgody między mną a Steamem.
To poczekajcie aż Valve was wpędzi w kryminał i zostaniecie potraktowani jak ja :)
będziemy instalować system od Valve
No, jak MS kompletnie położy pytonga na gaming na PC (doklejenie GfWL! do Xbox Live to imho drugi krok, pierwszym jest już wieloletnie podrzucanie kłód pod nogi rozwoju grania na PC i skupienie się na Xie nad którym mają o wiele większą kontrolę i czeszą więcej kasiory) to nigdy nie wiadomo.
Ja od zawsze siedzę na systemach MS ale niczego z nimi nie podpisywałem. Nigdy dłużej nie korzystałem z innego systemu ale kto wie co przyniesie przyszłość :) A jeśli powstała by jakaś 'linuksowa' dystrybucja systemu od Valve która cieszyła by się dużym wsparciem jeśli chodzi o kompatybilność oprogramowania zewnętrznych firm, bła by prosta w obsłudze i stabilna... hm.
matik109=> na GOLu się nie zamyka tematów, można je tylko skasować. Prawdopodobnie przez kilka nastęnych lat temat będzie odkopywany ;)
Nie jest elegancko..
A jest problem by ignorować zakładkę "community"? Z tego co widzę nie przewrócili do góry nogami sklepu czy biblioteki...
To poczekajcie aż Valve was wpędzi w kryminał i zostaniecie potraktowani jak ja
A co się stało jeśli można wiedzieć?
Owszem,.:Jj:. - nie jest problemem aby ignorować taką zakładkę czy inną ..Moje "Nie jest elegancko" ma szerszy kontekst..Piszę o tym w poście 13.. Właśnie dlatego nie zgadzając się na politykę Steamu wobec graczy "podregionu", stosuję szerszą politykę "ignorancji" ;) Mam prawo ją stosować, tak jak mam prawo do nie zgadzania się z tym co dzieje się na Steamie z moimi ulubionymi grami za które zapłaciłem (nieraz wielokrotnie) ;)
Flyby=> to są wyjątki. Mi generalnie nie potrzeba do szczęścia MOŻLIWOŚCI zakupu tych kilku tytułów po 50euro.
Są po 100-120 więc opcja bezpośredniego zakupu mija się z celem :)
Wolę to niż odblokowane gry i brak wydań w Polsce, konieczność sprowadzania gier z UK albo gry po 200zł (D3...)
A fakt że się wydaje podstawki, drogie dodatki i tańsze GotYE (wiem wiem... też mam w sumie dwa Fallouty 3:)) to już sprawa dewelopera&wydawcy.
Jak wspomniałem- to wyjątki. Pomijając wszystkie gierki spod skrzydeł Bet... ee, ogólnie Zenimax, to nie kojarzę większych problemów osobiście.
To poczekajcie aż Valve was wpędzi w kryminał i zostaniecie potraktowani jak ja :)
Widzisz .:Jj:. - nie wszyscy lubią (mieć i grać) dużą ilość gier ;) Mam za sobą wystarczającą w tym względzie praktykę (grania) aby zawęzić zainteresowania do ulubionych gatunków ;) I właśnie w ramach tych gatunków (oba Fallouty i Skyrim) zafundowano mi coś z czym zgodzić się nie mogę. Wolę zapłacić podwójnie i otrzymać to, co dostają gracze na całym świecie. Także jeżeli chodzi o premiery dodatków (lub nawet - zwłaszcza jak chodzi o dodatki ;)) Zaoszczędzę na innych grach - chcę mieć to w czym się rozsmakowałem..Więcej, mam do tego prawo.. Tymczasem z przyczyn tak niejasnych że aż podejrzanych, zostaję tego pozbawiony - muszę czekać nie wiadomo dokąd i wysłuchiwać głupawych wyjaśnień - przy czym wszystkie strony wskazują na siebie palcami. Wielka niemoc? Czy umyślne robienie frajerów z klientów. Jak mogę poważnie odnosić się do innych "klienckich" udogodnień które oferuje Steam cz tam Valve? Mogę ich zostać zresztą pozbawiony, choćby w ramach polityki "podregionalnej" oraz coraz większej ilości "zastrzeżeń" jaką Steam serwuje ;)
Także jeżeli chodzi o premiery dodatków (lub nawet - zwłaszcza jak chodzi o dodatki ;))
Dodatek do Skyrima obsmarowało M$ żeby był ekskluzywny dla Xa przez jakiś czas, jak wyjdzie na PC pewnie od razy nie zostanie udostępniony graczom w Polsce.
Oczywiście że lepiej by było gdyby była równoczesna premiera i język Pl dołączyłby do wersji MULTI8 ale niestety jesteśmy drugą kategorią i swoje odczekać musimy. Bo długo je wydają i spolszczają? Cóż, kto to potrafi lepiej zrobić? Rynek jest mały i trzeba się PÓKI CO z tym pogodzić. Jak pojawi się nowa firma która będzie konkurować z CDP-Cenegą to porozmawiamy.
Tak tu jak i w przypadku dodatków doF3, F:NV nie mam zamiaru ich kupować. Dlaczego? Bo się najzwyczajniej nie opłaca. Przy F3 i NV czekałem na edycję kompletną i byłem zadowolony. Osobiściem ogę poczekać i dwa lata żeby dostać świetne, upatchoweane, kompletnie i tanie wydanie.
Rozumiem że inni mogą mieć z tym problem i to rozumiem, niemniej to tak jak powiedziałem wyjątek przez który nie można oceniać całego Steama.
Jestem fanem AvP2. Nadal go nie ma na Steamie, to nie daje mi jednak powodu by negatywnie odnosić się do całości. A całość jest jak najbardziej "elegancja" :)
Jeśli chodzi o jego działanie to miewałem jeden problem, mianowicie "gra nie jest w tej chwili dostępna" (wiesz ocb, każdy to miał). Od jakiegoś czasu w ogóle tego nie uświadczam (pomijam problemy przeciążeniowe przy okazji wyprzedaży i SSS). Szybko się ładuje, dobrze korzysta z przepustowości łącza, nie wywala crashów... problemów technicznych nie mam.
Ideowe, w kontekście EULA, oczywiście. Ale cóż, deweloperzy nie będą wypuszczać gier AA, AAA drm free (tak Wiesiek2, wiem, ale to tylko piękny wyjątek :)). A póki co Steam to najlepszy DRM na rynku.
Ludzie krytykują wszystkie dodatki.
Pamiętam jak wprowadzili screenshoty i wideo, niektózy mówili "po cholerę" itp, a prawda jest taka że dzięki temu nie pamiętam kiedy ostatni raz włączyłem FRAPSa równocześnie ze Steamem.
Davis - to długa historia. Streszczając ją nieco powiem, że zarabiałem sprzedając przedmioty z TF2 co na dzisiejsze czasy jest sporym biznesem, ale dość ryzykownym. Wydając około 30 zł na swoje konto Steam zdobyłem na nim 60 gier i na boku zarobiłem kasy (nie, nie podam dokładnej ilości). Codziennie spotykałem się z ludźmi próbującymi mnie oszukać, co jest dość popularne na Steamie. Pewnego dnia przykuł moją uwagę jeden scammer, który próbując mnie orżnąć na trochę itemów podał mi swój profil na FB, w ramach dowodu tego, że mnie nie oszuka. Dla mnie było to zbyt oczywiste, że mnie oszuka więc dałem się okraść. Co z tego wynikło? A to, że po 2 miesiącach z pomocą kolegi ze Szwecji gość dostał karę grzywny i 2 lata pierdla za jakieś tam złamanie prawa, bo po prostu miałem masę dowodów na to, że okradał ludzi. Skąd miałem takie dowody? A stąd, że potem "dołączyłem" do niego i pomagałem mu znaleźć ofiary. Ofiary te jednak nie były w ogóle stratne, ponieważ zwróciłem im to co straciły z własnej wirtualnej kieszeni. Miałem straszną ochotę tego gościa udupić, ale pociągnęło to za sobą udupienie i mojego własnego konta :)
tl;dr
[23] - No tak. Typowa historia zwykłego usera.
[22] - Jak pojawi się nowa firma która będzie konkurować z CDP-Cenegą to porozmawiamy.
Kiedyś była taka firma. W sumie to cały czas jest. Tylko coś... coraz bardziej...
@doen - Nie. CD Projekt.
.:Jj:. ..cóż, dodatek na PC do Skyrima wyszedł już na tyle dawno, że na Nexusie jest pełno modów do niego i gracze "podregionalni" muszą uważać aby nie skaszanić sobie nimi gry ;) Drobiazg, .:Jj:.? ;) ..Nie grasz, wiesz lepiej ;)
Właśnie ze względu na mody (oraz polskie napisy) nie kupiłem Skyrima na xboks.. Kupiłem na przykład Fallouta NV na xboksa aby mieć na czas dodatki ale ze względu na mody wróciłem na PC ;)
Mały rynek powiadasz? Nie zawracaj głowy tym "małym rynkiem" ;) Jaki on mały dobrze wie Cenega, walcząc o "pudełkowe wydania" ;) Zawsze ktoś kupi? Opłaca się? Zwłaszcza się opłaca jak się ma monopol na sprzedaż gry w "podregionach". Opłaca się także, jak się uniemożliwi wcześniejsze kupno dodatków na Steamie ;)
Być może osobiście wolisz czekać w ogóle z kupnem jakiejkolwiek gry - być może gdybym podzielał Twoje zdanie wraz z całą rzeszą kupujących, dla Cenegi rzeczywiście zrobiłby się "mały rynek" i "podregionów" by nie było ;) Muszę to przemyśleć ;)
na Nexusie jest pełno modów do niego i gracze "podregionalni" muszą uważać aby nie skaszanić sobie nimi gry ;) Drobiazg, .:Jj:.? ;)
Cóż to zmienia? Gra nie jest dostępna i to że pojawiły się mody które są zrobione z myślą o nim to normalna sprawa. Modowanie jest dowolne i każdy kto to robi musi wiedzieć że ingeruje w pliki gry.
Tak jak można sobie popsuć Skyrima tak można dostać bana modując grę z systemem VAC.
..Nie grasz, wiesz lepiej ;)
?
Opłaca się także, jak się uniemożliwi wcześniejsze kupno dodatków na Steamie ;)
Czy były by osoby które by kupiły po zachodniej cenie day1? Oczywiście.
Tylko wracając do początku- nie ma to żadnego związku ze Steamem i jego jakością, a od tego się zaczęło.
To że nieeleganckie jest zawieranie umów na dystrybucje które blokują i ograniczają możłiwośc wyboru wiemy od lat. Ale to wina Cenegi a nie Steama, który by najchętniej sprzedawał nam po 49euro.
A w porównaniu z zachodnimi krajami jesteśmy małym rynkiem. Tak jak w porównaniu z tamtymi gigantami małą firmą jest Cenega. Tak samo mała jest kasa, która dla małego może być już 'duża'.
Być może osobiście wolisz czekać w ogóle z kupnem jakiejkolwiek gry
To już inny temat. Ogólnie tak bo większość gier to kiszki. A mniejsze gry szybko są przeceniane i bundlowane więc nie opłaca się kupować premierowo.
Niemniej jak gra mnie kręci to mogę kupić day1- choćby taki Skyrim, za którego zapłaciłem 109 albo 119 nie pamiętam, czy DEHR.
Każdy walczy o swoje podwórko, nie ma w tym niczego dziwnego że i u nas to się dzieje. Jakby większości graczy się to naprawdę nie podobało to jakiś 'bojkot' w końcu odniósłby skutek, wywiązała by się poważna dyskusja... a tu nic.
Co to za określenia JJ - "gra nie jest dostępna"? ;) Dodatek to integralna część gry - często zakodowany w jej plikach. To w tej chwili ja mam grę produkt kupiony od Cenegi, który tylko udaje grę w posiadaniu graczy z reszty Europy czy świata ;)
Co mają mody poprawiające czy upiększające grę, - do modów umożliwiających oszustwa w grze sieciowej?
To tak nawiasem.
Grasz w Skyrima? ;) Aż mi się wierzyć nie chce.. Tym bardziej powinieneś zrozumieć moje bóle ;)
"Nie ma to żadnego związku ze Steamem" ;) Tutaj się mylisz - trzeba było poczytać uważniej wyjaśnień przedstawicieli Cenegi - było tam wszystko "winne" - i Bethesda i Valve i Steam, który zapuszcza korzonki gdzie się da i jak się da - tylko nie Cenega ;)
"Każdy walczy o swoje podwórko" ;) Taaak ;) Zdanie -klucz. Można jeszcze dorzucić odnośnie sprzedaży gier przez Cenegę "Widziały gały, co brały". Wtedy się zapomni o tym że innej wersji Skyrima w sprzedaży nie ma.
I co to za wtręty o "poważnej dyskusji"? Mało było pretensji o to do firmy Cenega? Mam Ci statystyczne przeszukiwania wątków robić tyczące tego tematu? Robisz za pierwszego naiwnego? ;)
Jeżeli masz jeszcze jakieś złudzenia, JJ odnośnie polityki Steamowo-Cenegowskiej wobec graczy naszego "podregionu", radzę śledzić i czytać wątek o premierze "Sleeping Dogs" https://www.gry-online.pl/newsroom/premiera-gry-sleeping-dogs-w-polsce/komentarze/z9112a4?N=1
Co to za określenia JJ - "gra nie jest dostępna"? ;)
"Gra w tej chwili jest niedostępna. Spróbuj później" czy coś takiego, nie pamiętam słowo w słowo. Nie pamiętam kiedy ostatni raz nie mogłem uruchomić gry.
Dodatek to integralna część gry - często zakodowany w jej plikach. To w tej chwili ja mam grę produkt kupiony od Cenegi, który tylko udaje grę w posiadaniu graczy z reszty Europy czy świata ;)
Bo nie można do niego dokupić dodatku? Takie były wynegocjowane warunki, zastrzeżenia do Cenegi, nie Steama.
Grasz w Skyrima? ;) Aż mi się wierzyć nie chce.. Tym bardziej powinieneś zrozumieć moje bóle ;)
Teraz nie ale wracam do niego, przegrałem 120h i pewnie na podstawkę mi zejdzie jeszcze 2x tyle więc mnie na razie nic nie boli :>
tutaj się mylisz - trzeba było poczytać uważniej wyjaśnień przedstawicieli Cenegi - było tam wszystko "winne" - i Bethesda i Valve i Steam, który zapuszcza korzonki gdzie się da i jak się da - tylko nie Cenega ;)
Nigdzie się nie mylę bo nigdy nie móiłem że Cenega jest czysta. WSZYSCY wiemy od LAT że są z nią problemy. I to JEJ wina, z innymi produkcjami na Steamie nie mam żadnego problemu.
Ani ja ani Ty nie znamy kulisów umowy i rozmów między Cenegą, Bethesdą, Valve ("Steamem", nie wiem jak to organizacyjnie wygląda czy jest jakiś byt prawny stricte związany z tym programem) więc można tylko spekulować "dlaczego".
Wtedy się zapomni o tym że innej wersji Skyrima w sprzedaży nie ma.
Nie ma, ale jak już powiedziałem- ktoś to wydać musi. A wybór jest A albo B. Gra miała by nie zostać wydana w Polsce? Że było by super?
Wolę poczekać dwa miesiące na nasze wydanie podstawki i kolejne na ew. dodatków ale za to płacić prawie 2x mniej za grę.
A jak ktoś ma naprawdę duże parcie na grę to jest Razor i Skidrow i masa repacków. Nawet patche wychodzą szybko.
Nie wiem może gdzieś coś niesprecyzowałem, ale absolutnie nie mówię że to nie wina Cenegi. Oczywiście że to jej wina że są takie opóźnienia.
Ale co ma do tego Steam? Z nim i z innymi grami jest bardzo elegancko i tylko o to mi chodzi. To że kilka gier (promil całej oferty?) jest zablokowanych- trudno. Ale tak jak mówię- są to gry singlowe, więc jest zawsze 'inna' furtka jeśli to się bardzo przedłuża.
Nie miałem i nie mam żadnych złudzeń co do Cenegi. Co do Steama natomiast nie muszę mieć bo patche wychodzą dosyć ładnie i nie było nigdy problemu z ich pobieraniem czy instalacją.
Jak rozumiem w Sleeping Dogs coś się sypnęło i zniknął PL?
Osobiście- lata mi to, nie gram na polskich wersjach.
W miarę obiektywnie- wtopa działu testowego (choć nadal nie wiemy co NAPRAWDĘ spowodowało problemy) i niedługo wyjdzie (hot?)fix.
Nic nowego :)
ed: co do SD- swoją drogą miałem nie kupować (nie lubię dalekowschodnich klimatów) ale po gameplayach- wow. Czuć nutke Just Cause (nawet w GUI :D), ładna oprawa, walka... może zamiast czekać na GotYE (przeklęte DLC od THQ :/) SR3 zainwestują w SD.
A możesz go może wysłać na czyjeś konto za pomocą maila? Na steamie jest taka opcja bodajże.
Szkoda :(
Dobrze .:Jj:. - kombinowanie i obejścia cenegowskich niemożności - nie są mi obce. Musiałem sobie jakoś radzić przy Falloutach.. Tylko czy naprawdę jest to konieczne? I na tym znaku zapytania poprzestańmy - bo jeszcze zacznę wyć jak niektórzy "co za dziki kraj" i będę musiał stąd wyjechać - najlepiej w kaftanie..
Tylko czy naprawdę jest to konieczne? I na tym znaku zapytania poprzestańmy - bo jeszcze zacznę wyć jak niektórzy "co za dziki kraj" i będę musiał stąd wyjechać - najlepiej w kaftanie..
W porównanie z UK, US i innymi zachodnimi krajami jesteśmy dzikim krajem pod względem gamingu. Kilkanaście lat temu za średnią pensję można było kupić kilka oryginalnych gier.
Ludzie na piraty wydawali więcej niż na jedzenie :D
Brak rozwiniętej i dojrzałej infrastruktury dystrybucyjnej i równie dojrzałego rynku zbytu skutkuje tym co mamy- Cenega, CDP. I jacyś tam inni... Powoli z mętnego bagna wychodzą dobrzy deweloperzy.
Co by nie mówić przez te wszystkie lata główni wydawcy też się poprawili i wciąż działają. Jeśli rynek będzie się powiększał to może w końcu pojawi się prawdziwa konkurencja i wybór dystrybutora nie będzie na zasadzie rzutu monetą, bo tyle ile jej stron tylu dużych kandydatów.
Równie mocno życzę jednak by pensje wzrosły do poziomu zachodniego, tak byśmy kupowali te gry po 50 euro :)
"Równie mocno życzę jednak by pensje wzrosły do poziomu zachodniego" ..Hmm ;)
To ja Tobie życzę .:Jj:. abyś dożył tych czasów - ja nie dożyję na pewno ;)
I nawet przestałem się tym martwić - istny ze mnie sclavus saltans..