Windows XP a netbook

Forum Komputery
Odpowiedz
23.04.2011 13:30
AyenoKanno
😍
1
odpowiedz
AyenoKanno
209
SomeoneElse

Windows XP a netbook

Witam.
Na moim netbooku(jak na wszystkich innych)mam zainstalowany W7.Chciałbym jako 2gi system zainstalować XP`ka i tu pojawiają się 2 problemy - nie mam ani pendrive`a ani napędu zewnętrznego. Dodam jeszcze, że na chwilę obecną jest to mój jedyny komputer.
Zna ktoś jakiś sposób na zainstalowanie XP bezpośrednio z dysku twardego?
Mam dwie partycje, obie na domyślnym dla win7 systemie plików i zainstalowany wirtualny napęd. Niestety po załadowaniu obrazu płyty do DeamonTools nie można wybrać opcji "install windows xp" :-/

23.04.2011 13:32
2
odpowiedz
zanonimizowany3972
87
Legend

Bez pena lub fizycznego napędu optycznego nie da się tego zrobić. Chyba, że chcesz postawić jakąś wirtualną maszynę, ale na nebooku może to nie chodzić za dobrze.

23.04.2011 13:34
3
odpowiedz
Radaar
178
Skazany na Shawshank

Narmo --> mysle, ze da sie. niech no ja tylko znajde swoj dawny wpis...

edit: a tak, slusznie, pendrive jest wymagany.

https://forumarchiwum.gry-online.pl/S043archiwum.asp?ID=10690199 [ 5 ]

dwa slowa dodatkowe ode mnie: skoro masz system, to mozesz jeszcze w W7 przekopiowac sobie pliki instalacyjne XP.

23.04.2011 13:40
pecet007
4
odpowiedz
pecet007
178
~

Pendrawy kosztują z dyszkę, zainestuj, a później http://wintoflash.com/home/en/

23.04.2011 13:44
AyenoKanno
5
odpowiedz
AyenoKanno
209
SomeoneElse

Radaar możesz trochę jaśniej?
Mam przekopiować do W7 zawartość płyty z XP?
Co to ma dać?

23.04.2011 13:57
6
odpowiedz
Radaar
178
Skazany na Shawshank

chodzilo mi o to, ze kopiujesz zawartosc plyty z XP na partycje, gdzie masz W7, np. do katalogu "XP instalator". pozniej przygotowujesz "bootowalnego" pena, ktory sprawi, ze pliki ntfs beda widoczne w DOSie i tam juz wchodzisz do katalogu z plikami instalacyjnymi XP i uruchamiasz instalatora komenda, w linku masz napisane, jaka to komenda. instalacje przeprowadzasz na druga partycje.

nie testesowalem tego sposobu, ale wyglada to bardzo logicznie, skoro mozna bez problemu przeprowadzic caly proces na FAT32, to przy NTFS caly proces analogicznie, z mala roznica, bo pliki ntfs musza byc widoczne w DOSie.

edit: tego programu na stronie Aviry juz nie widac, ale to nie problem: http://www.softpedia.com/progDownload/Avira-NTFS4DOS-Personal-Download-104314.html

23.04.2011 13:58
°
7
odpowiedz
°
47
Imperator

A jak ma przekopiować zawartość płyty na netbook'a, skoro nie ma napędu?

Edit: dobra, nie doczytałem, że ma go już na kompie. :)

Bez pendrive'a się nie obejdzie, niestety.

23.04.2011 14:28
8
odpowiedz
vlodek2532
6
Senator

Da sie tak zrobić głupoty gadacie.

Musisz mieć dwie partycje - jedną z W7 a druga wolną na XP. Możesz to zrobić za pomocą partition magic albo innego ustrojstwa. Ja zawsze używam GParted ale on jest bootowalny z płyty/pendrive'a. Ściągasz obraz WinXP na dysk i kopiujesz wszystkie pliki na dysk. Potem odpalasz instalke z poziomu WinXP i jedziesz - po przygotowaniu wszystkiego instalator sam zrestartuje komputer i dochodzi do momentu znanego z tradycyjnej instalacji.

Potem edytujesz tylko BootLoader by móc wybierać system na początku i gra gitara.

23.04.2011 15:29
9
odpowiedz
Dessloch
267
Legend

oczywiscie ze da sie bez pendrive czy dvdromu...

wystarczy stworzyc bootowalny dysk, karte pamieci i jedziesz

sam tak robie zawsze z dysku przenosnego/karty flashowej

Forum Forum Komputery
Odpowiedz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl