Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Windows Phone 7.5- kwestia braku popularności

07.04.2012 10:56
PS3fan
1
PS3fan
87
Generał

Windows Phone 7.5- kwestia braku popularności

Witam,
Ostatnio na parę dni dostałem telefon z WP 7.5 (Nokia Lumia 710). Testuję go już dłuższy czas i naprawdę bardzo, bardzo mi się spodobał. Elegancja, i przede wszystkim prostota tego systemu uważam za szczególne zalety (szczególnie że na codzień używam iPhone). Oprócz tego bardzo wygodna przeglądarka internetowa, Xbox Live, Nokia Muzyka i jeszcze kilka innych świetnych rozwiązań. Jednym słowem: zostawia Androida daleko w tyle. Możecie mi wytłumaczyć dlaczego jest on tak mało popularny? I nie chodzi mi o odpowiedzi typu: "Bo Android/ iOS jest lepszy" tylko tylko darmo na białym postawione wady/braki tego systemu, które stawiają go tak daleko w głównej stawce (bo ja takowych nie dostrzegłem).
Z góry dziękuję za pomoc.

07.04.2012 10:58
ksips
2
odpowiedz
ksips
138
Legend

Bo Android/iOS jest na rynku od wielu lat? ;)

07.04.2012 10:58
steward
3
odpowiedz
steward
127
Generał

Dlatego że jest wgrany w małej ilości telefonów. Jak ma być w takim razie popularny skoro nikt go nie używa?

07.04.2012 11:00
4
odpowiedz
zanonimizowany373443
74
Legend

bo dopiero niedawno wszedl wieksza fala na rynek i potrzebuje troche czasu
mi juz zaczyna sie nie podobac android bo zapowiedzieli nowa wersje co pol roku czy tam rok a producenci nie nadaza z aktualizacja wiec raczej sie przesiade na WP. A lumia 710 jest na prawde swietna za taka cene

07.04.2012 11:05
5
odpowiedz
zanonimizowany829223
3
Generał

A co lepsze moim zdaniem nie ma już szans na przebicie się.
iOS jest prosty, super wydajny, sprzęt na iOS-ie sprzedaje się w ilościach wręcz kosmicznych (nie w PL, ale już w UK to praktycznie 50-60% rynku to iphone), rynek tabletów to 90% dominacja iOS-a. Oprogramowania jest masa - bo po prostu rynek zbytu jest kosmiczny.
Android - system burdel ale otwarty. Google ma identyczną politykę jak kiedyś IBM gdy wprowadzał komputery osobiste. Masa telefonów korzystających z tego systemu, masa tabletów, rynek zbytu porównywalny do tego na iOS-ie, a co lepsze rośnie w zastraszającym tempie.

WP 7.5 - Nokia Lumia zeszła w ilości prawie 1mln sztuk (dane sprzed kilku miesięcy). To jest nawet kilkaset razy mniej konkurencja. Rynek zbytu kilkaset razy mniejszy. I koło się zamyka - brak aplikacji -> słaba sprzedaż -> brak aplikacji.
Imho WP 7.5 skończy tak samo jak ZUNE (inny spózniony kilka lat wynalazek microsoftu) - próbujący konkurować z ipod-ami: http://en.wikipedia.org/wiki/Zune#First_generation - słyszałeś?
Do tego postawienie na Nokię - "konia", który od kilku lat zamyka stawkę producentów dobrych telefonów.

3-4 lata za pózno. Straty są nie do nadrobienia obecnie.
Jedyna szansa, w windows 8 i integracji z PC-tami. Jednak osobiście nie wróżę temu wynalazkowi sukcesu.

Forum: Windows Phone 7.5- kwestia braku popularności