Witam
Jestem bliski wyjścia z siebie i wyrzucenia mojego HPka przez okno z powodu 100% zużycia CPU. Oczywiście wszystko przez słynny proces svchost.exe, który to jest tak kurewsko niedopracowany i niezoptymalizowany, że mam ochotę spalić cały microszit.
Wszystko zaczęło się jakiś miesiąc temu, tak, wtedy zanotowałem pierwsze zwiechy. Posiadam oryginalnego windowsa 7, regularnie go aktualizuję, windows defender włączony, nod z licencją aktualizowany codziennie włączony, regularnie korzystam z ccleanera, regularnie defragmentuję dysk, czyszczę rejestr, zwiększyłem rozmiar pamięci wirtualnej do 15GB - słowem naprawdę dbam o tego lapka bardziej niż o swój samochód.
Poczytałem sporo na ten temat w necie i zaznaczam od razu - to nie jest trojan.
W msconfig powyłączałem w zasadzie wszystkie uruchamiające się na starcie programy, wyłączyłem kompozycje pulpitu (czyli te wszystkie duperelki aero), do tego wylączyłem znaczną większość usług - zostawiłem tylko te potrzebne do odpału. Słowem - odchudziłem siódemkę ze wszystkiego co zbędne a i tak, komputer jest zamulony, uruchamia się pół godziny iii... zużycie CPU jest na poziomie 100%. No kurwa śmiech na sali.
Dodam, że na trybie awaryjnym, z którego piszę zużycie procka waha się od 2 do 5%, ram 19% przy włączonym ff.
Athlon 2,2ghz x2, 4 GB sramu
Proszę o pomoc. Jak wyjebać ten svhost lub zminimalizować jego zbawienne działanie do minimum?
A w ogóle to brawa dla Microsoftu, że podczas każdej aktualizacji instaluje Windows Live i Windows Games bez wiedzy użytkownika. Świetnie, jest mi to bardzo potrzebne do korzystania z komputera kurwa mać!
A sprawdziłeś chociaż co tam jest? Czytaj uważnie, umiem diagnozować, które usługi zarzynają cpu. Nie mówiąc już o googlowaniu.
No to z czym problem skoro wiesz jaki proces zabiera Ci CPU?
Czasami popełniamy ten sam błąd, spróbuj może tego, krok po kroku zapominając że wiesz jak to się robi.http://ghost301tech.wordpress.com/2010/03/08/solve-svchost-exe-high-cpu-usage-in-windows-7-how-to/
Sam mam kłopot z indeksowaniem przez usługę Intel Matrix Storage, jeżeli wyłączę RAID w BIOSie to sterownik w Win 7 zabiera 12-14% CPU zupełnie bez sensu, muszę to wyłączać ręcznie po każdym starcie. Jak włączę w BIOSie to z kolei nie uruchamia się XP a za każdym razem włażenie do BIOSu jest też do dupy, a niestety muszę używać różnych systemów.
Format?
Format na svchost, o Jezu... O.o
Jak się okazuje, a raczej jak podejrzewam, zamuły wynikają z przegrzewania się procesora (bo po całej nocy włącza się normalnie). Czego może być to przyczyna? Lapek ma niecały rok.
" podczas każdej aktualizacji instaluje Windows Live i Windows Games bez wiedzy użytkownika"
Nic takiego nie robi.
Co do problemow z svchost, odinstaluj bete IE9, jesli ja masz.
Start -> W polu wyszukiwania wpisz services.msc i klepnij [Enter] -> Windows Update (zatrzymać, wyłączyć automatyczne uruchamianie) -> Zrestartować system
wysiak -> Nie mogę odinstalować IE 8. Nie ma jej do odhaczenia w funkcjach windy, nie ma jej w dodaj/usuń programy.
aope -> mówiłem, że usługi powyłączałem
To w końcu wiesz jaką usługę albo grupę usług uruchamia ten obciążający CPU proces svchost.exe?
Usługa modułu wyliczającego urządzenia przenośne
Host systemu diagnostyki
Autokonfiguracja WLAN
Okna pulpitu
Klient śledzenia łączy rozproszonych
asystent zgodności
połączenie sieciowe
dostęp do urządzeń hid
wstępne ładowanie pamięci
windows update choć i tak to chujstwo wyłączyłem i w usługach i ręcznie w PS -.-
zarządzanie windows
kompozycje
harmonogram zadań
serwer
pomoc ip
usluga profilów
klient zasad grupy
inteligentny transfer w tle
info o aplikacji
uzytkowanie aplikacji
i kilka innych o dłuższych nazwach :P
Dobra wiadomość jest taka, że udało mi się to okiełznać CPU programem BES (czasami jednak są małe błędy wizualne windy, ale do przyzwyczajenia) i teraz zużycie waha się od 1 do 10% (stabilne, bez większych skoków) przy temperaturze 55 stopni (spadła o kilka stopni i jest stabilna).
Uff, ale nerwów i czasu straciłem i tak za dużo.
Wprawdzie trochę minęło od czasu okiełznania svchost.exe ale chciałbym dodać kilka słów dla osób, które być może trafią tu przez google mając podobny problem. Pisałem o programie BES - rzeczywiście z jego pomocą można nieco zaoszczędzić na zużyciu procków, ale dyskomfort użytkowania pozostawał nadal. Na szczęście po kilku zabiegach i zmianie przyzwyczajeń (o czym za chwilę) udało mi się bez potrzeby korzystania z programów zewnętrznych uzyskać zużycie CPU oscylujące między 0 - 3% (włączona opera, nod i kilka głupot), natomiast ramu na poziomie 34% (1,37GB) przy temperaturze rdzeni kolejno 42 i 45 stopni. Przypominam, że wyjściowo miałem 100% zużycia CPU i ok 55 stopni na rdzeniach :P. Jak dokonałem optymalizacji? Cóż oprócz oczywistego wyłączenia niepotrzebnego gówna z autostartu (start -> uruchom -> msconfig) jak również wyłączenia niepotrzebnych funkcji systemu windows (start -> wyszukaj -> services) przeczyściłem rejestr ccleanerem, usunąłem zbędne aplikacje, zdefragmentowałem dysk, zaktualizowałem service packa (instalka ok. 1GB), wyłączyłem automatyczne wyszukiwanie aktualizacji, wyłączyłem windefendera (mam przecież NODa, który chroni pliki w czasie rzeczywistym), wyłączyłem niektóre opcje wizualne i... przesiadłem się na operę, która naprawdę komfortem przeglądania, możliwościami i optymalizacją kodu przewyższa imho firefoxa, który ma w zwyczaju zżeranie ok 400k pamięci i włączanie procesu PluginContainer.
procesor problem 100 100% zużycia cpu svchost svchost.exe
pozdrawiam i życzę powodzenia!
Takie drobne sprostowanie. Nie ma czegoś takiego, jak zużycie procesora. Gdybyś miał procesor zużyty w 100%, to w ogóle byś komputera nie włączył.
Chodzi pewnie o użycie procesora w danej chwili. Jedna litera, a taka ogromna różnica:
zużycie, techn. skutek zużywania elementów i zespołów maszyn: ubytek masy i trwałe odkształcenia warstw wierzchnich oraz fizykochemiczne zmiany w miejscach tarcia; powoduje częściową (z. normalne) lub całkowitą (z. awaryjne) utratę wartości użytkowej elementów; z. normalne zmniejsza właściwa eksploatacja maszyn, w tym smarowanie; z. awaryjnemu zapobiega diagnostyka węzłów tarcia oraz okresowe remonty maszyn.
użycie
1. «stosowanie czegoś»
2. «używanie przyjemności w życiu»
Ale w końcu wiadomo jaka usługa się "wiesza" i 100% zabiera?
Bo u mnie na win XP też czasami się tak dzieje, ale tylko od czasu do czasu.
Za to Firefoxa 3.6 mam dziurawego i momentami pożerał 1,5GB pamięci ram :D
Pojęcia nie mam bo wyłączałem jak leci te, których nie uznałem za krytyczne dla działania windy :D. Naprawdę, najważniejsze, że mam już to z główki.