Co polecacie Windows 7 czy Windows 8 ? , który lepszy , mam dylemat przed zmianą oprogramowania
Windows 8. Ale teraz chyba jest drogi. Szybka instalacja, szybki start systemu, no i trzeba iść do przodu.
Pod jakim wzgledem lepszy? Roznia sie glownie interfejsem, W7 ma zwykle menu start, a W8 ma Metro, projektowane z mysla o ekranach dotykowych. Osobiscie wole 7, choc przyznaje, ze zbyt wiele czasu z 8 nie spedzilem.. Pewnie jakbym potrzebowal, to przestawienie sie nie sprawiloby problemow.
Dwa razy podchodziłem do W8, za każdym razem uważając go za system, który poza kilkoma zmianami (m.in. menedżer zadań, interfejs) nie wnosi więcej. Poza tym jak to w świeżych systemach pojawiły się problemy ze sterownikami (Creative SB X-fi) - generalnie wracałem do win7. Za trzecim razem, w połowie stycznia, po zainstalowaniu W8 i zaktualizowaniu wszystko zaczęło hulać. Świetne zarządzanie pamięcią- zniknęły problemy z W7, wyraźnie większa szybkość działania: shutdown, restart, sleep mode, system przestał się "zapychać" jak czasami zdarzało się w W7. Interfejs Metro UI nie przeszkadza, wystarczy przywrócenie menu start za pomocą darmowych programów np. Pokki start.......Sumarycznie nie wrócę już do W7 od momentu kiedy poznałem W8 i jego mechanikę w zakresie obsługi. Może nie jest aż tak dużo lepszy od W7 ale jest to odczuwalne
Jeśli jesteś zwykłym userem to Windows 7, pomimo mega prostoty Windows 8 - wiele osób go nie ogarnia i tylko narzeka.
Windows 8 mam od premiery na lapku i spisuje się świetnie, za nic nie wrócę do 7 na nim. Powiem więcej, zastanawiam się nad upgrade'm 7 do 8 na stacjonarce. Ile razy można to wałkować --> MODERN UI, a nie METRO!
To chyba oczywiste, że jeśli masz wybór i nie ma znaczących różnić cenowych, to powinieneś brać Windows 8. Windows 8 ma bowiem wszystko to, co ma Windows 7 + kilka dodatkowych, niezbyt przydatnych, ale jednak, opcji.
Do tego Windows 8 lepiej wypada w benchmarkach.
Glownym atautem za ktorym powinienes kupic windows 8 jest = Microsoft dał nowe błedy do czytania! :DDDDDDD
Czyli ogólnie jakimś programikiem da się w windowsie ustawić interfejs żeby był podobny do tego z Windowsa 7 ?
Wole standardowy pulpit niż kafelki.
Przyzwyczaisz się do kafelków, a standardowy pulpit też jest. Obsługa jest wygodna, tylko na początku wydaje się "ojej, nie dam rady" - ale szybko, naprawdę szybko, się przystosujesz.
Windows 8 jest dużo szybszy i ma wiele fajnych rozwiązań, jak dla mnie wybór jest oczywisty.
Stra--> Ty wolisz kafelki czy wolisz jednak standardowy interfejs ?
Jest mi kompletnie wszystko jedno, do części opcji dostaję się poprzez Modern UI, normalny pulpit też odpalam i mam na nim ikonki... Nie mam jakichś specjalnych preferencji, chociaż aplikacji internetowych używam "standardowo" akurat.
Stra----> Wolałbym standardowy pulpit. Tera oglądałem filmik o Windows 8 i wiem że zawsze przy uruchomieniu systemu będą mi się wczytywały te kafelki i trzeba ręcznie przełączać na "pulpit" Jestem może dziwny ale w W7 pierwsze co robiłem to usuwałem ten ekran powitalny z loginem.
Z drugiej strony W8 jest szybszy, także dłużej bateria trzyma i szybciej się ładuje.
Przejście z Modern UI do pulpitu trwa ok. sekundę - dwóch, to nie jest naprawdę problem.
Ósemkę bardzo polecam,to tak naprawdę odpicowana siódemka z nowymi funkcjami.
Nie słuchaj hejtu.
Zdecydowanie ósemka. Szybka, wygodna instalacja; szybkie uruchamianie systemu; świetnie się prezentuje :)
wygląda na to, ze powoli acz konsekwentnie coraz wieksza ilosc ludzi sie do ósemki przekonuje.
windows 7 to nadal świetny system i nie ma sensu go upgradować czy kupowac sprzętu z myslą o win8, ale jeśli ktoś ci już proponuje z lapkiem win8 to bierz win8