Witam, rok temu kupiłem W2, wtedy też miałem innego PC. Teraz mam zamiar przejść Wiedźmina ponownie, ale nie mogę tego zrobić ze względu na bardzo małą ilość FPS. Gra na minimalnych zachowuje się podobnie do ustawień ultra. Co mam zmienić w konfiguracji, aby nacieszyć oko grą a jednocześnie komfortowo pograć. Mój obecny sprzęt:
- Intel Core i5-3350P 3,10GHz
- 8GB RAM DDR3
- NVIDIA GeForce GT 620
No i tutaj jest ogromy problem. Jak bardzo łatwo można się domyślić jest to gotowiec. Co za tym idzie są plomby, a bez nich utracę gwarancje, którą mam jeszcze przez 4 lata...
yyy trochę to dziwne, bo ja przeszedłem na znacznie gorszym kompie... może aktualizacja sterowników, czyszczenie jakimś adwcleanerem czy ccleanerem?
Czyszczenie nie wiem czy coś pomoże, bo komputer mam od nie dawna i nie ma nic "nie potrzebnego" lub jakiś śmieci. Co do sterowników to muszę spróbować.
Mam jeszcze jeden problem. Mianowicie nie mogę zarejestrować gry oraz pobrać aktualizacji. Pisze, że mam problemy z połączeniem. Wie może ktoś jak to naprawić?
Mógłbyś zmienić kartę graficzną .
[10] --------------> Co za tym idzie są plomby, a bez nich utracę gwarancje, którą mam jeszcze przez 4 lata...
gwarancje jak kupujesz w normalnym sklepie masz na podzespoły a nie na cały komputer, jeśli jednak jakimś cudem tak masz to daj namiary na ten sklep co nie pozwala na wymianę/odkurzenie innych podzespołów bez łamania gwarancji z chęcią zawiadomię UOKiK ;)
Komputer kupiłem w Media Markcie. W lutym powinienem być w okolicy, więc wstąpię i pogadam z kierownikiem jeszcze, bo spoko ziomek się wydawał i było widać, że zna się na sprzęcie. A w papierach pisze, że gwarancji nie podlega zmodyfikowany przez użytkownika sprzęt, ale jeszcze zobaczę ;)
przeszedłem w momencie premiery wiedźmina 2 na gt 8500, intel core 2 duo i 4 giga ramu, wszystko na viscie i nie cięło się jakoś bardzo, z nowymi patchami i twoim kompem powinno śmigać, więc masz coś zjebane
więc masz coś zjebane -------> Tylko co?
EDIT: Co oznacza czaszka w lewym górnym rogu?
Rashank [15]
Komputer kupiłem w Media Markcie.
No to masz nauczkę na przyszłość, żeby NIE KUPOWAĆ PC DO GRANIA W SUPERMARKECIE (z ciekawości - ile za niego dałeś?). Ludzie kupują gotowe kompy bo "ładnie wyglądają w gazetkach" i "pan w reklamie mówił, że w 2 giga czegoś i 8 rdzeni" nie zwracając uwagi, co to za sprzęt, a później się dziwią, że gra nie chodzi oraz złorzeczą na twórców i gry, że zje*ana optymalizacja... Ech...
Co oznacza czaszka w lewym górnym rogu?
Bez obaw, to żaden wirus ani nic podobnego. Czaszka oznacza po prostu tylko i wyłącznie to, że launcher nie ma połączenia z internetem.
Irek22 -------> Za PC dałem niecałe 2200zł, ale jak już pisałem w lutym pogadam z kierownikiem, czy mogę zmodyfikować lub przynajmniej otworzyć budę, bo jeśli nie to się zawiodę na tym sklepie, ponieważ co jakbym chciał przedmuchać komputer? A jak naprawić ten launcher? Grę reinstalowałem dwa razy, teraz pobrałem patcha 3.3 oraz nowsze sterowniki, może to coś pomoże.
Rashank [17]
Widzisz, a zapytałbyś kogoś (choćby na GOLu https://www.gry-online.pl/forum/skladamy-komputer-czesc-72/zac69c50?N=1 to mógłbyś złożyć dużo bardziej wydajnego PC za ok. 1800 zł (+300-400 zł za Windowsa 7 OEM), zamiast tego czegoś z gazetki, które - jeżeli będziesz chciał grać w nowe gry - za 1-2 lata będziesz musiał wymienić.
Zapamiętaj: DO GRANIA NIGDY NIE KUPUJE SIĘ PC W SUPERMARKECIE! DO GRANIA NALEŻY SAMEMU (choć niekoniecznie dosłownie) ZŁOŻYĆ KOMPA!
Co do launchera, to nie wiem - kiedyś też miałem taki problem, ale z tego, co kojarzę, to za którymś razem połączył się ot, tak, sam z siebie. Poza ponowną instalacją chyba nie ma innej możliwości rozwiązania tego problemu.
Aha, jeżeli launcher się połączy z internetem, to zamiast czaszki jest błyskawica.
Kupiłeś tę grę w pudełku?
Grę kupiłem w pudełku w Edycji Rozszerzonej.
A co do nowych gier to co będę musiał wymienić? Całego PC czy tylko poszczególną część?
Rashak [19]
Skoro w pudełku, to ściągnij z GOG.com wersję cyfrową (za darmo, musisz tylko się zarejestrować i zarejestrować grę na swoim koncie) - ta wersja jest niemal maksymalnie upatchowana (nie zawiera chyba tylko patcha 3.4, ale on i tak dotyczy w zasadzie tylko REDkita, a na tym sprzęcie i tak nie będziesz się nim bawić). Może to pomoże. Ja swojego Wiedźmina 2 kupiłem w dniu premiery w 2011, a więc bez masy patchy, jednak od kiedy pojawiła się możliwość ściągnięcia gry z GOG.com, gram tylko na tej wersji bo nie muszę ręcznie instalować wszystkich patchy, co niekiedy bywa problematyczne (np. za pierwszym razem, po ręcznym instalowaniu patchy, wszystko było git, a parę miesięcy później - po formacie PC - po ręcznym upatchowaniu Wiedźmina 2 miałem dźwięk, ale nie miałem muzyki; z wersją z GOG.com nie miałem natomiast nigdy problemów, mimo że w międzyczasie jeszcze dwa razy formatowałem kompa).
Jeżeli to nie pomoże, to... zmień kompa... :P
Co do nowych gier (bo starsze, choćby Wiedźmin 1, powinny bez problemu pójść, pytanie tylko na jakich ustawieniach), to przede wszystkim musiałbyś wymienić kartę graficzną, a zaraz potem procesor. A co za tym idzie pewnie i płytę główną...
Nie wiem, jak dokładnie z RAMem (ilość to nie wszystko), ale może dałoby się go "uratować", no i napęd DVD oraz HDD powinny się ostać... Inaczej mówiąc - zamiast wymieniać cokolwiek w tym kompie, taniej i wydajniej będzie, jeżeli sam (niekoniecznie dosłownie, bo możesz to zlecić w sklepie, w którym kupisz podzespoły) złożysz nowego. :P
W razie czego o szczegóły pytaj tu https://www.gry-online.pl/forum/skladamy-komputer-czesc-72/zac69c50 (tu udzielają się ludzie posiadający większą wiedzę na te tematy).
Problem z połączeniem się naprawił, patche są. Gra chodzi płynnie tylko w rozdzielczości max. 800x600. Detale mogą być nawet na Wysokich. Są może jakieś mody lub co mam zrobić aby pobrać w wyższej rozdzielczości, nawet z mniejszą ilością detali?