Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Wersje recenzenckie gier - jak zacząć, co robić.

30.10.2014 17:44
1
zanonimizowany1033945
2
Legionista

Wersje recenzenckie gier - jak zacząć, co robić.

Witam. Zącząłem prowadzić miesiąc temu bloga o grach. Ze zwykłych newsów i tekstów postanowiłem że należałoby poszerzyć horyzont. I tu zgłaszam pytanie: jak pozyskać wersje recenzenckie gier? Z racji tego iż gram na PS4, zakup kolejnych tytułów jest niemożliwy z powodu kosmicznych cen. Proszę o pomoc i wyrozumiałość, bo staram się sięgnąć wysoko :)

30.10.2014 17:51
2
odpowiedz
zanonimizowany1040691
2
Konsul

Pokaż ten blog.

30.10.2014 18:07
3
odpowiedz
zanonimizowany1033945
2
Legionista

Na razie jest przerwa ale za kilka dni wracam z pełną parą swiatgierwgjacka.blogspot.com

30.10.2014 18:33
4
odpowiedz
zanonimizowany1040691
2
Konsul

Nie przyglądałem się treści, ale już sam wygląd i blogspot, skreśla Cię z tego, żeby ubiegać się o wersje recenzenckie. Wyobraź sobie, że jesteś twórcą gry. Jako twórca gry na pewno wolałbyś wysłać wersję recenzencką komuś rzetelnemu. Komuś, kto zainwestował we własne przedsięwzięcie. Komuś, kto na co dzień cieszy się niecodzienną estymą, bo przecież chciałbyś, żeby grę wypromowano. Komuś, kto zdążył stworzyć własną markę, kto nie jest zwyczajną kalką. Dałbyś sobie grę do zrecenzowania? Miesiąc temu zacząłeś prowadzić ten blog. Mogą być przed Tobą długie lata i zwykłe nic na końcu, może jednak coś tam będzie, a może nawet coś czeka na Ciebie dużo wcześniej. Ale to zależy tylko i wyłącznie od Twojego wkładu. Na ten czas, gdybym miał komuś coś dać do zrecenzowania i wpadłbym na Ciebie, to z powodu pierwszego wrażenia wcisnąłbym krzyżyk na zakładce i szukał dalej. Niewykluczone, że nawet bym tam nie wszedł, widząc w adresie blogspot. Ktoś kto czegoś oczekuje, samemu nie dając za wiele, raczej niczyjego serca nie podbije ani złotych gór nie zdobędzie.

30.10.2014 18:34
5
odpowiedz
zanonimizowany1033945
2
Legionista

Dzięki za odpowiedź. Co mógłbym zrobić by się poleszyć ?

30.10.2014 18:43
6
odpowiedz
zanonimizowany1040691
2
Konsul

Przede wszystkim zainwestować w to. Zadbać, by adres wyglądał w taki sposób: nazwablogu.pl. Też zadbać o wygląd, czyli mieć unikalną szatę graficzną. Grafika nie musi być w 3D i wypadać z ekranu, bo równie dobrze możesz do tematu szaty graficznej podejść minimalistycznie, ale żeby było przynajmniej schludnie. No i dobrze pisać na wybrany przez siebie temat. Natomiast co do nazwy Świat Gier Według Jacka. Strasznie amatorsko to brzmi. Warto stworzyć coś oryginalniejszego i bardziej chwytliwego. Reszta to tylko indywidualna taktyka, czyli jak pisać zachęcająco, jak do siebie przyciągnąć ludzi, jak stworzyć rozpoznawalną markę. Ale z tym to jak z pomysłem na biznes. Takich rzeczy się nie mówi. O to musisz zadbać samemu.

Powodzenia.

30.10.2014 18:45
7
odpowiedz
zanonimizowany1033945
2
Legionista

A gdzie mógłbym ewentualnie wypromować stronę ?

30.10.2014 18:48
8
odpowiedz
zanonimizowany1040691
2
Konsul

Może ktoś stąd będzie chciał Cię czytać. Wystarczy, że wrzucisz w swoim profilu swój blog jako swoją stronę www. Aktywnie udzielając się na forum zgodnie z zasadami, może ktoś wejdzie na Twój profil, zobaczy link i zerknie, a nuż zostanie na dłużej. Może jakieś inne forum o grach wideo oferuje Ci możliwość zareklamowania się. Kombinuj. To jest magia.

30.10.2014 18:51
yasiu
9
odpowiedz
yasiu
199
Legend

Nie chcę Cię zniechęcać, ale nie masz na to szans. Przynajmniej jeśli chodzi o tytuły AAA i pozyskiwanie ich od dystrybutorów. Nawet największe polskie serwisy miewają z tym problemy (szczególnie jeśli chodzi o gry od EA). To co bym zrobił na Twoim miejscu to poszukał znajomego sklepu z grami i dogadał się z nim na wypożyczanie gier do recenzji. Ale, żeby im się to opłacało, musisz mieć zasięg, setki jeśli nie tysiące czytelników, a do tego daleka droga.

Zacznij od recenzji gier darmowych, kupuj używane, tanie gry i pisz o nich - z takimi strzałami jak kopie recenzenckie poczekaj parę lat.

30.10.2014 18:55
10
odpowiedz
zanonimizowany1040691
2
Konsul

No właśnie z tymi recenzjami jest taki mały problem. Obawiam się, że na recenzji starych gier, które pewnie miały ich już setki, raczej niewiele się zyska, w sensie czytelników. Chyba że akurat trafisz na tytuł, który nie był recenzowany przez kogoś w języku polskim. Wtedy lub wtedy, kiedy recenzujemy świeży tytuł, można na coś liczyć. Opieram to na swoim doświadczeniu, bo samemu szukam często recenzji lub wypowiedzi na temat gier, które ich jeszcze nie miały, nawet w języku angielskim. Musiałbyś mieć naprawdę arcydobry kunszt, żeby kogoś zainteresować czymś, czego jest pełno.

30.10.2014 18:57
11
odpowiedz
zanonimizowany1033945
2
Legionista

Ok dzieki za info. Mam jeszcze pytanie. Playstation Polska wysyła wielu osobom, które mają konto na YT, czy bloga gry na biało-czerwonych płytkach. I niekiedy bywa że np. ci blogerzy wcale o grach się nie wypowiadają. Wytłumaczcie, jeśli wiecie, na czym to polega ?

30.10.2014 18:59
12
odpowiedz
zanonimizowany1040691
2
Konsul

Możesz podać jakiś przykład z Youtube? Bo w sumie, to pierwsze słyszę, ale chętnie zobaczę, to może zorientuję się na tyle, że będę w stanie Ci pomóc.

30.10.2014 19:03
Verminus
13
odpowiedz
Verminus
203
Senator

Zapomnij o układzie - zrobię sajt, będą lecieć promki. W ostatnim czasie wydawcy obcięli mocno listę serwisów, które wspierają, a pojawili się jeszcze youtuberzy, kórych trzeba obsłużyć. Sama wysyłka gier, raportowanie czy w danym medium pojawił się tekst to praca którą ktoś musi wykonać.
Nie twórz ogólnotematycznego serwisu, nie dasz rady stworzyć na tyle unikalnej treści by się wybić.
Znajdź sobie jakąś niszę, ulubiony gatunek / developer / seria. Jak się wyspecjalizujesz masz większe szanse zostać dostrzeżonym.
Chciałbym mieć zasoby i miejsce na stronie by napisać o każdej wartościowej grze, ale to niewykonalne, a na rynku jest sporo niezależnych , mniejszych produkcji czekających na wsparcie. Moim zdaniem ten obszar powinni zagospodarować blogerzy czy mniejsze serwisy. Kluczem jest specjalizacja i dużo unikalnej treści na jej temat.

30.10.2014 19:12
14
odpowiedz
zanonimizowany1033945
2
Legionista

Dzięki za radę, a linka nie znajdę bo głównie można ten fenomen zaobserwować na Instagramie.

31.10.2014 12:27
15
odpowiedz
115
3 grosze

Masz na stronie od tygodni artykuł, w którego tytule jest błąd ortograficzny. Blog się czyta - jak chcesz zdobyć sponsorów na coś, co służy do czytania, jeśli nie potrafisz pisać? Zacznij od rozwiązania tego problemu.

31.10.2014 12:58
16
odpowiedz
Kuba_3
196
Generał

Niestety blog czyta się żle, teksty napisane są słabą polszczyzną, niektóre wyrażenia wręcz rażą. Przed Tobą dużo pracy jeśli masz zamiar podejść do tego poważnie.

31.10.2014 15:00
17
odpowiedz
Haszon
136
Senator

Zapomnij, że dostaniesz wersję promocyjną. Dystrybutor gry z tego co wiem nie dostaje ich od wydawcy za darmo, tylko płaci bodajże 10 euro za sztukę, więc to oczywiste, że nie będzie ich rozdawać byle komu. Z drugiej strony producenci niezalezni bardzo chętnie rozdają klucze do swych gier na Steamie, aczkolwiek dają je głównie youtuberom.

31.10.2014 16:32
18
odpowiedz
zanonimizowany1030895
20
Generał

Ja promki od PlayStation dostawałem jak byłem MVP na forum PS. Więc może spróbuj tam?

Forum: Wersje recenzenckie gier - jak zacząć, co robić.