Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Ważność dowodu osobistego a Ryanair

04.08.2011 00:06
1
doniczka
68
thomson

Ważność dowodu osobistego a Ryanair

Witam,

Mam pytanie następującej treści. Czy ktoś się orientuje jak dużą uwagę kontrolerzy przywiązują na lotniskach do zmiany adresu w dowodzie? Mój problem polega na tym, że jakieś dwa miesiące temu zmienili mojej kumpeli adres zamieszkania z dajmy na to Mickiewicza 3a na Mickiewicza 39 przy czym reszta danych tj. kodo pocztowy miejscowość pozostały te same. Nie wiedząc o tym (kompletnie o tym zapomniała) zarezerwowałem dwa bilety do Londynu. Czy ktoś się może orientuje bądź miał podobną sytuację i może mi powiedzieć czy możemy mieć problemy na lotnisku czy jeśli imię na karcie pokładowej pokrywa się z tym na dowodzie,a koleżanka nie wykazuje kartoteki to powinni ją puścić?

Pozdr.

04.08.2011 00:16
2
odpowiedz
Kharman
168

W paszporcie nie masz adresu, i tak samo z dowodem przy przekraczaniu granicy nikogo nie interesuje [gdzie mieszkasz], istotne dla nich jest to że cie identyfikuje jako obywatela Polski.

04.08.2011 00:59
3
odpowiedz
zanonimizowany76464
72
Senator

Niby nie, ale... brata trzymali kiedyś przez godzinę na lotnisku, jak miał lecieć do Londynu, bo kolor oczów nie zgadzał się z tym w dowodzie :).

Myślę, że to może zależeć od tego na kogo trafisz.

Jeżeli na karcie pokładowej z odprawy online, nie ma tych danych na kacie, to raczej nie powinno być problemów. A jeżeli one są, to już to pewnie będzie zależało od szczęścia.

04.08.2011 01:03
Lukis'
4
odpowiedz
Lukis'
128
POZnańska Pyra

Nie sprawdzamy tego.

Baa, my nie mamy dostepu do twoich danych jakie wpisywales oprócz Imienia i Nazwiska, Rezerwacji i daty urodzenia.

Jak masz dowód ważny to leć spokojnie :)

04.08.2011 07:04
Awerik
5
odpowiedz
Awerik
62
Backpacker

Nikt tego nie sprawdza.

04.08.2011 11:04
👍
6
odpowiedz
doniczka
68
thomson

Lukis ---> a mówisz to w imieniu kontrolerów na lotnisku? W sensie pracujesz jako jeden z nich? Tak po prostu jestem ciekaw :) Pozdr!

Dziękuje wszystkim za odpowiedź!

04.08.2011 11:44
7
odpowiedz
verify
220
Generał

A co masz na mysli jako kontrolerzy na lotnisku? Straz Graniczna? SOL?

Zeby przejsc przez kontrole bezpieczenstwa i dostepu potrzebny jest wazny dokument potwierdzajacy tozsamosc, moze to byc paszport lub dowod osobisty. Po zmianie adresu kolezanka powinna wymienic dokumenty, ale jezeli tego jeszcze nie zrobila to tez nie bedzie problemu z jej przepuszczeniem.

04.08.2011 12:03
8
odpowiedz
doniczka
68
thomson

verify ---> tak, chodzi mi o straż graniczną bo ryanair takiego info nie będzie posiadał na bank i o wejście na pokład już po kontroli straży się nie martwię bo i nie ma o co. Chodzi więc tylko o przekroczenie granicy, ale skoro tak piszesz to jestem spokojniejszy. Dzięki wielkie za tipa!

04.08.2011 12:06
Lukis'
9
odpowiedz
Lukis'
128
POZnańska Pyra

Tak, pracuje w odprawie pasażerskiej i odprawiam m.in. Ryr-a. Także nikt z powodu innego adresu ciebie nie zatrzyma, bo po prostu nie ma tego z czym porównać. Liczy się imię, nazwisko, data ważności i narodowość. No i czy dobry lot ;)

04.08.2011 14:07
👍
10
odpowiedz
doniczka
68
thomson

Lukis ---> w takim razie jeszcze raz dziękuję bo pomogłeś! Pozdrawiam.

Forum: Ważność dowodu osobistego a Ryanair