Wawa Wschodnia --> Zakopane, pociąg TLK Nosal

Forum Rozmawiamy
Odpowiedz
09.07.2012 23:17
1
odpowiedz
Dewey
115
Konsul

Wawa Wschodnia --> Zakopane, pociąg TLK Nosal

Witam. W ten Piątek, około 21.00 bedę jechał pociągiem "Nosal" z Wawy Wschodniej do Zakopanego. Czy ktoś podróżował tą trasą ostatnio? Da się spokojnie wejść i zająć miejsce (dwie osoby), czy trzeba kupować miejscówki w pierwszej klasie? Zaznaczę, że Wawa Wschodnia, to stacja początkowa.

Czy w razie gdybym kupił zwykły bilet i okazałoby się, że jest kiepska sytuacja z miejscami, to czy można dokupić w trakcie jazdy miejscówkę w pierwszej klasie? Czy warto dzwonić na jakąkolwiek infolinię Intercity, żeby dowiedzieć się ile jest wykupionych miejsc na dany przejazd? Oni posiadają takie informacje? Chciałbym się jakoś przygotować do podróży i ewentualnie zakupić droższy bilet, ale nie uśmiecha mi się dopłacać do 1 klasy, jeśli to nie potrzebne. Z drugiej strony siedzieć w korytarzu na walizce, przez 8 godzin, to również nic przyjemnego.

Ktoś podróżował tym połączeniem i może podzielić się wrażeniami?

09.07.2012 23:20
2
odpowiedz
koobon
82
Legend

A to teraz w drugiej klasie Intercity nie sprzedają miejscówek?

Według tej rozpiski Nosal ma miejscówki w drugiej klasie:
http://intercity.pl/pl/obrazy/dzial%20prasowy/Wykaz%20poci%C4%85g%C3%B3w%20obj%C4%99tych%20rezerwacj%C4%85%20w%202%20klasie%2023-05-2012.pdf

09.07.2012 23:27
3
odpowiedz
Dewey
115
Konsul

No niby na stronie PKP ten pośpiech widnieje jako pociąg z rezerwacją miejsc (poza tym jest tania kuszetka i wagon sypialniany), ale myślałem, że to się tyczy rezerwacji w klasie 1? Odkąd pamiętam jazda pośpiechem w Polsce wygląda tak, że jak nie kupisz biletu w 1 klasie, to możesz stać na korytarzu... Czy coś się ostatnio zmieniło? Odnoszę się do tras typu Żyrardów --> Warszawa, więc może w tych dalekobieżnych faktycznie jest lepiej?? Kupując w takim Nosalu bilet w 2 klasie mam zapewnione miejsce siedzące?

09.07.2012 23:32
Glob3r
4
odpowiedz
Glob3r
97
Tots units fem força

Są pociągi TLK z rezerwacją miejsc w pierwszej klasie jak i takie, w których miejscówki trzeba wykupić także w klasie drugiej. Niedawno się na to naciąłem, szczęście, że miałem parę złotych więcej, akurat wystarczyło.

09.07.2012 23:37
5
odpowiedz
koobon
82
Legend

Ale kupiłeś już ten bilet, czy dopiero nosisz się z zamiarem?
Z tego co piszą na stronie Intercity wnioskuję, że kupujesz od razu z miejscówką (bilet+miejscówka=dwa świstki). Poza tym, to nie są pospieszne, bo te stają na każdej stacji, a TLK z tego co widzę zasuwa do Zakopca bezpośrednio.
I na koniec, nie ma problemów z dokupieniem biletu pierwszej klasy u konduktora, ale nie sądzę by było Ci to potrzebne.

Na stronie TLK przy zamawianiu biletu stoi jak byk, że w drugiej są miejsca siedzące, a na dodatek można wybrać gdzie chce się siedzieć, co oznacza, że to skład z miejscówkami.

10.07.2012 17:39
6
odpowiedz
Dewey
115
Konsul

Panowie mieliście rację, a ja nie potrzebnie się denerwowałem. Kupiłem dzisiaj bilety w 2 klasie z miejscówkami (i nawet 10 zł mniej zapłaciłem niż podawali na stronie PKP). Jeszcze raz dzięki za pomoc, szczególnie Tobie koobon.

Forum Forum Rozmawiamy
Odpowiedz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl