Warto kupić lapka z gf1050?
Mój obecny trochę się zestarzał, poza tym to biznesowy model ze słabą grafiką. Myślę o powrocie do PC, ale boję się jednej rzeczy. Mianowicie za rok pojawią się prawdopodobnie nowe konsole, czy w takim wypadku, kiedy zaczną wychodzić porty gier to lapek stanie się bezużyteczny, jeśli chodzi o nowsze gry?
Jeśli już chcesz iść w tym kierunku to znacznie lepszym wyborem będzie GF 1050 Ti. Różnica jest dość spora, natomiast co do czekania kolejnych generacji to można zawsze myśleć takimi kategoriami i nigdy nic nie kupić.
Nie, co najmniej GTX 1050ti
Zawsze można obniżać detale i zmniejszać rozdzielczość. Pytanie w co grasz i czy koszt tych zmian nie będzie za duży.
Dla FHD, bazowy 1050 to jest mocno średnia półka. A w zasadzie była, bo z najnowszymi kartami od NV i (prawdopodobnie) nową serią AMD 1050tka zostanie jeszcze bardziej w tyle.
Jak grasz w indyki, gry 2d, przygodówki p&c, sieciówki działające na suszarce (Paladins, CSy) to 1050 pociągnie parę lat.
Dla poważniejszego grania, to od jakiegoś czasu ślepa uliczka. Była nią już w dniu premiery tak szczerze mówiąc.
Krótka odpowiedź:
1. taniej wyjdziesz na konsoli
2. jak PC- zrezygnuj z laptopa. Na dzień dobry form factor podbija cene 2x-3x. Do tego krótsza żywotność, większe problemy z serwisem, naprawami i wymianą podzespołów.
Jak już to szukaj używanych zestawów, albo składaj (nowe czy używane) komputer na raty. Zawsze możesz jechać na integrze jakiś czas.
Kurde, chodziło mi o 1050 Ti, mianowicie MSI GV72 8RD i5. Konsolę mam, XOne, którego mógłbym sprzedać skoro MS zaczął wydawać swoje gry na PC, co prawda nie ma jeszcze Halo ale nowa część pewnie nie ominie komputerów. Kończy mi się abonament w Playu i wziąłbym tego lapka na przedłużenie. Stacjonarki mnie nie interesują. Zajmują za dużo miejsca, trzeba byłoby dokupić monitor. Gorzej byłoby to podpiąć pod tv. Trzymać w salonie też. Druga opcja to zostawić tego Xboxa i zamiast mocnego laptopa kupić jednak ultrabooka za podobne pieniądze.
Jeśli nie chcesz, żeby sprzęt się szybko 'zestarzał' to celuj w minimum 1060, np MSI i7-8750H (sześć rdzeni): https://www.morele.net/laptop-msi-gv62-8re-052xpl-4142953/