forumowicze, pomocy:)
od 5 do 20 maja mam urlop i fajnie by bylo gdzies pojechac
mam male doswiadczenia podroznicze, niewiele jest krajow gdzie bylem, wiec w sumie prawie wszystko bedzie dla mnie nowe
zalezy mi jednak, by tam gdzie pojedziemy bylo cieplo, najlepiej piaszczyste plaze i ciepla woda, jade z zona i 1.5 rocznym dzieckiem, wiec nie bedzie to typowo wyjazd polegajacy na zwiedzaniu (jak jezdzilismy wczesniej) po raz pierwszy raczej skupiamy sie na leniuchowaniu i pluskaniu z corka w wodzie, zwiedzanie zostawiamy jako opcje
opcje sa dwie - samochod, np poludnie Francji lub polnoc Hiszpanii, albo samolot, to pewno jakies last minute (np patrzylem, ze Dominikana jest w fajnych cenach a plaze sa tam swietne)
zwracam sie wiec, do tych, ktorzy podrozowali w maju i wiedza, gdzie jest cieplo, przyjemnie itp
z gory dzieki za wszelkie rady
Sprawdź jeszcze Wyspy Kanaryjskie, w maju jest ciepło i przyjemnie. Jak nie przeszkadzają plaże kamieniste to Teneryfa, jak wolisz piaszczyste to Fuertaventura.
mirencjum - dzieki
poczciwina - piaszczyste to z maluchem koniecznosc, poczytam o Fuertaventurze, dzieki!
Fuerteventura odradzam- piasku w ch... a wiatr taki, że łeb urywa, dodatkowo wchodzi wszędzie.
Ale już Majorka na przykład, też piasek.
pochodze z Pomorza, uwielbiam morze, ale w tym roku nie ma na to szans
poza tym woda nie bedzie ciepla:)
Jedź bez żony, z własnym drewnem do lasu się wybierasz?
usa to jednak nie jest moj ulubiony kraj i sobie go odpuszcze:)
poczciwina - obce ci jest pojecie wiernosci?
kocyk - my sobie z żoną baaardzo chwaliliśmy Bułgarię - Warna i okolice. Z póltorarocznym dzieckiem nawet dało radę coś pozwiedzać :)
Malezja - Langkawi
Indonezja - Bali
Tajlandia - Hua Hin, Phi Phi i okolice
Tylko, ze w maju to jest tam dosc cieplo:)
Polecam Hiszpanie. Albo Majorka, albo Costa Brava. Mozna naprawde tanie noclegi wylapac i przeloty tez niedrogie. Plaze piekne, ogolnie dosc blisko. No i w EU, co ma znaczenie jak masz poltoroczne dziecko i np. sie rozchoruje.
Egipt w maju jest genialny. Jeszcze przed falą największych upałów. Tylko nie wiem czy tam teraz bezpiecznie...
No i przelot samolotem około 5h co dla 1.5 letniego malucha pewnie będzie katorgą.
Albo Turcja przepiękny kraj.
My z małą pewnie w tym roku nie wybierzemy się jeszcze nigdzie. A jak już to gdzieś maksymalnie blisko (Hiszpania z UK to rzut beretem).
Polskie morze odradzam - syf, bród i kilkukrotnie wyższe ceny niż w Egipcie czy Turcji. Do tego pogoda w kratkę.
gehenna --> my z nasza coreczka polecielismy na wakacje gdy ledwo skonczyla 3 miesiace. Ona oczywiscie tego nie pamieta, ale tamte wakacje byly dla rodzicow. I wlasnie padlo na Majorke, bo blisko, tanio i w Europie.
Egipt i Turcja sa super, ale trzeba uwazac z maluszkiem na bakterie w wodzie. Moze dostac rozwolnienia, a u malych to bardzo powazna sprawa...
jednak zdecydowalismy sie na Last Minute na Dominikanie, mimo zapowiedzi ze bedzie co dzien lalo popoludniami
lot z Brukseli to cos kolo 9 godzin, chyba z 9.5
o dziwo mala nie miala w samolocie zadnych problemow, 4h zabawy, 3h snu, 2 zabawy, ludzie dookola nas az zdziwieni byli, ze ani razu nie zaplakala, nie sprawiala zadnych problemow, az nam gratulowali (sam sie dziwilem, ze ludzie sami z siebie zagaduja)
na miejscu jak wyladowalismy upal, ale chwile pozniej zachmurzylo sie i zaczelo lac, jak bylo zapowiadane, cale szczescie, ze kolejne 2 tyg to zero chmur i deszczu, dopiero w dzien wylotu od rana lalo, choc nadal bylo goraco:)
mielismy mega szczescie)
lot powrotny tez bez problemu, choc przed nami byla rodzina z dzieckiem problemowym, ichnie dziecko 2h spalo i byl spokoj, z pozostalych 7 ponad 4 sie darlo:)
ogolnie polecam na wakacje, choc ciut daleko, to pogoda swietna, hotele naprawde dobre, tak samo jedzenie, plaze, baseny
Witam.
Temat jak widzę ma już swoje lata, ale ze względu na panującą nam aktualnie porę roku jest na czasie. Byłam ostatnio w Karpaczu i było pięknie, można tam spotkać takie piękne widoki: [link]
Polecam miasto ma swój klimat i myślę że każdy kto lubi góry znajdzie tam coś dla siebie.