Chcę sobie w końcu założyć kartę płatniczą. Głównie do płacenia przez internet, robienia przelewów, czasem do wypłacania pieniędzy. Gdzie najlepiej założyć i jaką konkretnie. O czymś należy pamiętać przy zakładaniu karty?
Nie inteligo, generalnie nie narzekam, ale płaci się 5tkę za powiadomienia smsem, co jest wkurzające, no i 5tkę dodatkowo jeśli wydasz w internetach PONIŻEJ 100 zł/miesiąc. Tak jak mówię pewnie są gorsze banki, ale podejrzewam że są też lepsze. A co do karty u nich to akurat wszystko in plus, jak chcesz sobie nową wyrobić, bo np. włamali się do Steama to nic za to nie płacisz, chociaż musisz czekać około miesiąc. A ich visą electron można płacić wszędzie w internecie.
Zależy w jakiej walucie chcesz płacić, jak w dolarach to bierz Mastercard jak w Euro to Visa. Ja mam Mastercard w Pekao SA i nie narzekam, wszędzie przyjmują tylko Amazon amerykański ma problem ale to pewnie przez polskie litery w nazwisku.
W inteligo można wyłączyć powiadomienie smsem - ja tak zrobiłem i mam tylko na maila co jest za darmo.
Za każdą kartę płaci się ileś tam zł/m-c jeśli nie ma transakcji na mniej niż ileś tam - w inteligo jest to chyba najmniej bo 100 zł - jak patrzyłem na inne to bywały 200, 300 nawet 600 zł.
Technicznie to chyba każdy bank internetowy może być - np: mbank, inteligo, ing.
Bank internetowy - bo za prowadzenie konta jest 0 zł
Zwróć uwagę na to w jakim koncie mają inne osoby z Twojej rodziny konto - do tego samego banku przelewy mogą być natychmiastowe (prawie) i za darmo.
Przeczytaj cennik usług - szczególnie koszty usług z których będziesz korzystać po okresie promocji.
Bardzo często jest tak, że promocja trwa przez 3 miesiące od założenia konta - a potem już normalnie trzeba płacić.
Popatrz jakie są kwoty transakcji na karcie powyżej których się nie płaci za prowadzenie karty - a jak się płaci to ile.