Mam zamiar kupić urządzenie wielofunkcyjne do użytku domowego do 350zł, które posiada wifi i prawdopodobnie wybiorę jedną z poniższych:
Brother DCP-J315W
Canon PIXMA MG5350
Tylko teraz potrzebuję fachowej pomocy osób posiadających te urządzenia o wszystkie za i przeciw w następujących kwestiach:
szybkość i jakość wydruku (specyfikacje maszyn znam, chodzi o to jak u was się spisują)
szybkość i jakość skanu,
awaryjność (zatykanie dysz),
koszty eksploatacji (tusze zamienniki)
Chyba, że polecicie jakieś inne urządzenie, które spokojnie może konkurować z wymienionymi wyżej.
Znaczy sie liczysz, ze znajdziesz tu kogos, kto posiada oba te urzadzenia, i bedzie w stanie przeprowadzic ich porownanie?
Ja sie moge wypowiedziec tylko na temat Brothera, posiadam takiego od poltora roku, stoi sobie na pietrze podpiety do sieci po wifi, i jest absolutnie bezobslugowy i bezawaryjny, jak dotychczas - od dluzszego czasu jedzie na zamiennikach, i nie robi to zadnej roznicy. Co do szybkosci druku sie nie wypowiem, bo po prostu zwykle puszczam do niego co tam potrzebuje wydrukowac, a kiedys pozniej ide zabrac gotowe wydruki. A skany jak skany, nie jest to skaner fotograficzny, ale do wszelakich dokumentow z nawiazka wystarczy.
Natomiast drukarke Canona (jak i urzadzenie multi od HP) mialem wczesniej, i po przesiadce na brothera to jak niebo i ziemia (choc oczywiscie tego konkretnego modelu pixmy nie znam).
Jedyna przewagą tego konkretnego Canona nad tym konkretnym Brotherem jest automatyczne drukowanie na dwóch stronach(dupleks).
Jeśli nie czujesz, że jest Ci to potrzebne to wybierz te, które Ci się bardziej podoba jest tańsze i w ogóle jakoś tak masz lepsze przeczucia co do Niej.
O tego Canona otarłem się kilka razy i w sumie... No drukarka jak drukarka... Tzn. Urządzenie wielofunkcyjne. :P
A jeśli chodzi o samą markę to Brother. Po przesiadce z HPeka na DCP395 to był dla mnie raj. Co prawda nie ma rzeczy idealnych i czasem się zdarza, że jak jest ciulowy zamiennik tuszu to go urządzenie nie wykryje(2 razy tak miałem).
Ale reszta też to ma. Zdarzyło mi się, że dwa nowiutkie Hapeki z WiFi po jakimś czasie potraciły całe ustawienia, jeden zawiesił router, w dodatku kilka razy w pracy spotkałem problem z niezbyt nowym sprzętem HP LJ1018/1020, który potrafił wyłożyć windsowy bufor wydruku... A ot tak, sprawdziłem na milion różnych sposób i winna na sto procent była drukarka. I tak o to zrodził się mój niesmak do urządzeń HP.
Za to Brothera to sobie bardzo chwalę, człowiek to postawi i zapomina. Oczywiście czasem zaświeci się kontrolka żeby tuszę wymienić, ale w porównaniu do innych dzieje się to niezwykle rzadko.
Ja przesiadłem się z HP na Brothera (J315W) i też zdecydowanie lepiej.
Mój HP po zaledwie 3miesiącach na oryginalne (jeszcze dostarczone z drukarką) tusze zaczął krzyczeć że ich nie rozpoznaje. Jako, że nowe były w cenie drukarki to wywaliłem pudło.
Kupiłem J315W i od ponad 2 lat używam tego urządzenia.
Jeden mały problem - tusze kupowałem w bundlu (20 sztuk za 12GBP na amazonie), do tej pory na nich jadę (jeszcze mi 2 zostały) i chyba jeden z nich mi przysechł - po wymianie drukarka przestała drukować czarny kolor.
Kilka razy przeprowadzona funkcja samoczyszczenia i działa jak złoto.
drugi minus - strasznie upierdliwa funkcja samoczyszczenia - mi potrafi się włączyć w środku nocy i sobie pobuczeć. Drukarka imho nie nadaje się do sypialni
Generalnie polecam - drukareczka złoto, a użytkowanie tanie jak barszcz.
Nie chodzi mi o kogoś, kto ma oba urządzenia, ale o recenzje osób mających takie urządzenie już jakiś czas i mogących coś powiedzieć o nich, bo opinie na różnych stronach są nierzetelne z tego względu, ze pisane są przeważnie przez osoby, które dopiero co je zakupiły.
...a czy model Brother DCP-J525W szybciej i lepiej drukuje i skanuje od DCP-J315W, czy różni się tylko dotykowym wyświetlaczem ?