Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Upgrade PC do grania/streamowania

18.11.2014 13:04
1
TheRaq
30
Centurion

Upgrade PC do grania/streamowania

Witam!

Póki co dopiero się rozeznaję w temacie, obecnie zbieram jeszcze trochę pieniążków, więc myślę, że na decyzję mam czas do świąt.

Otóż chciałbym lekko odświeżyć mojego PCta. Mam go już około 5 lat, nie zmieniałem dotychczas nic (jestem raczej laikiem w kwestii sprzętu), ale od ponad pół roku zacząłem bawić się w streamowanie. Głównie streamuję League of Legends, natomiast marzą mi się inne gry, chociażby FIFA 15. Niestety na chwilę obecną oprócz LoL'a i CS:GO mój komputerek stanowczo odmawia streamowania chociażby wspomnianej FIFY, czy innych gier :c

Pytanie do osób bardziej zorientowanych : jak najlepiej/najkorzystniej zupgrade'ować sprzęt? Chodzi mi konkretnie o wymianę karty graficznej i procesora. Budżet, jaki będę chciał na to przeznaczyć to między 1500, a 2000zł. Obecnie posiadam procesor z serii AMD Phenom II (3.00GHz) oraz kartę graficzną Radeon 5750HD.

Problemem oprócz samego streamowania jest też to, że grając w FIFĘ 15, podczas meczów w nocy w okolicach bramek spadają delikatnie FPSy (widocznie więcej efektów niż np grając w dzień, gdzie wszystko jest płynne). Co najbardziej wpływa na wydajność, na ilość wyświetlanych fpsów i możliwości streamerskie komputera? Czy jeśli miałbym wymienić najpierw podzespół X, a powiedzmy dopiero po miesiącu Y, to lepiej zainwestować w grafikę, czy procesor? Tak, wiem też, że ze zmianą procesora najprawdopodobniej czeka mnie też zmiana płyty głównej.

Jakieś propozycje w podanym budżecie?

Byłbym wdzięczny za jakąkolwiek pomoc :)

18.11.2014 13:10
2
odpowiedz
zanonimizowany1040240
2
Konsul

Karta graficzna jeżeli ciągnie grę uciągnie stream
do streamowania potrzebne jest Monitor min hd (standardy twicha)
b mocny procesor fx 8xxx min
c 4 gb ram minimum ,minimum (zalecane chociaż 6 Gb)lepiej 8 gb
o i to jest by móc streamować bardziej wymagające gry od lola na niskich
by streamować na wysokich byś musiał mieć tego kompa do grania oraz 2 kompa do streamowania

18.11.2014 13:15
3
odpowiedz
zanonimizowany1040240
2
Konsul

Z tymi wysokimi chodzi mi o to że jak np twój obecny komp może odpalić grę na wysokich
to by móc ją również streamowac na wysokich ustawieniach byś musiał tego zostawić a złożyć 2 i na 1 grać a na 2 mieć odpalonego obsa itp czyli przesyłać dane na twich
Mówię tu o wymagających grach żeby nie było

18.11.2014 13:20
4
odpowiedz
zanonimizowany1040240
2
Konsul

No sama gra wymaga 4 gb czyli by ją streamować musiał byś mieć min 8 gb

18.11.2014 13:21
5
odpowiedz
TheRaq
30
Centurion

Rozumiem, mam 4GB RAMu i w razie czego bez żadnego problemu mogę dokupić jeszcze 4, ale podobno nie ma to większego sensu. Monitor oczywiście mam full hd. Drugiego komputera raczej składać nie będę (aż tak poważnie tego nie traktuję, żeby od razu studio robić ;d ), chodzi mi o to, żeby móc sobie grać w gry, jak FIFA 15 na wysokich detalach w komfortowych warunkach (bez dropów fpsów), czy chociażby JAKOŚ pograć w GTA V (tu na very high raczej się nie nastawiam, ale miło by było, gdyby w ogóle poszło), a streamować przykładowo taką FIFĘ nawet i na niskich (i tak nie ma specjalnie wielkiej różnicy). Zastanawiam się zwyczajnie, czy warto robić upgrade PC za 1500-2000zł, czy może to zupełnie olać i po prostu kupić PS4? Aczkolwiek z racji tego, że jestem komentatorem LoL'a - mimo wszystko PC także jest mi potrzebny chociażby do tego i o ile póki co z Ligą Legend problemów nie ma, o tyle mam wrażenie, że jest to tak trochę "na krawędzi możliwości", a wolałbym jednak mieć ten komfort, zapas.

Dzięki za odpowiedź :)

18.11.2014 13:31
6
odpowiedz
zanonimizowany1040240
2
Konsul

Wiesz napisałem ci 2 opcje by zaraz ktoś nie odpisał rzeczy typu "o na takim kompie to postreamuje na low..."
więc napisałem opcje A- mocniejszy procesor + *gb ram minimum (jak bez sensu? jak by odpalić fifę 15 potrzeba 4 Gb a gdzie obs)
oraz podałem wersje B by streamować na wysokich ustawieniach

Forum: Upgrade PC do grania/streamowania