Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Tytuł gry z Atari

13.12.2014 12:38
mohenjodaro
1
mohenjodaro
120
277 właściwy ranking

Tytuł gry z Atari

Przypomniała mi się stara gra. Nie mam ochoty do niej wracać, ale z czystej ciekawości chcę sprawdzić czy była szerzej znana.

Grałem w nią w latach 1995-1997 na Atari ST. Podejrzewam, że mogła zostać wydana w latach 90-94. Rozgrywka składała się z dwóch róznych modeli. Pierwszym była jazda samochodem - widok trochę jak w Lotus. Główny bohater w trakcie strzelał do innych samochodów, które go wyprzedzały i też ostrzeliwały. Generalnie byliśmy chyba jakimś policjantem.

Co kilka minut tych wyścigów/strzelanin dojeżdżaliśmy do jakiejś bazy/meliny wrogów. Widok zmieniał się w typowe platformowe 2D w tamtych czasach, szło się w bok i walczyło z przeciwnikami, głównie strzelając. Z tego co kojarzę baza miała piętra, więc czasem wchodziło się po schodach i szło w lewo.

Charakterystyczny był odgłos jaki główny bohater wydawał przy skakaniu: "jup". Dlatego z kolegami nazywaliśmy tę grę "jupkiem" :). Z tego co kojarzę pierwsza baza była utrzymana w beżowej-szarej stylistyce. Druga w zgniłej zieleni. Dalej chyba nigdy nie zaszliśmy.

Ciekaw jestem czy możecie kojarzyć o co chodziło. Zapomniałem o tej grze i nigdy więcej o niej nie słyszałem, a była całkiem grywalna ;)

13.12.2014 12:41
kjx
2
odpowiedz
kjx
136
Mighty Pirate

Chase H.Q.
?

edit: A nie, sprawdziłem, tam nie było "platformowania" w bazach. Źle pamiętałem.

13.12.2014 12:50
mohenjodaro
3
odpowiedz
mohenjodaro
120
277 właściwy ranking

Sceny poscigow generalnie dosc podobne, choc w tym moim grafika chyba byla troche bardziej uboga i animacja mniej płynna.

Takze coś jak troche ubozsze to Chase HQ + dosc mocno rozbudowany aspekt platformowy z eksplorowaniem bazy widzianej z boku, czyli z wyburzoną czwartą ścianą. Tzn. platformowy. Tam nie było elementów stricte platformowych typu skakanie i kolce, raczej strzelanie do wrogów po prostu.

13.12.2014 21:35
mohenjodaro
😊
4
odpowiedz
mohenjodaro
120
277 właściwy ranking

up

14.12.2014 11:06
mohenjodaro
5
odpowiedz
mohenjodaro
120
277 właściwy ranking
Wideo

Z małą pomocą zagranicznych gamerów znalazłem grę, jej tytuł to Techno Cop (lub Technocop).
https://www.youtube.com/watch?v=c1009PEDLCE

Ciekawe czy ktoś z Was kojarzy :)

Forum: Tytuł gry z Atari