Witam. Wymieniłem procesor i5 9400f na i9 9900k i działa on dobrze na pamięciach RAM GOODRAM 32GB 3600mhz ale tylko wtedy gdy nie jest załączony w biosie tryb XMP i kości pracują na domyślnych taktowaniach 2133mhz. Gdy włacze tryb XMP od razu wywala bluescreen, od razu po włączeniu komputera, po włączeniu jakiejs aplikacji albo teście w OCCT. Później włożyłem moje stare kości Corsair Vengeance 16GB 3000mhz i z tymi pamięciami komputer dziala bez żadnych problemów z trybem XMP. Co muszę zrobić aby te moje 32GB pamięci zaczęły współpracować z nowym procesorem?
Specyfikacja:
Procesor: i9 9900k
Karta graficzna: RTX 2060 Zotac
Płyta główna: MSI Z390 GAMING PLUS
Stary RAM, na którym działa XMP: CORSAIR Vengeance 16GB 3000mhz
Nowy ram, na którym XMP nie chce działać: GOODRAM 32GB 3600mhz
Zasilacz: Silentium PC 600W
To ten zasilacz!
:D
A tak serio, intel podaje, że niby maxymalne taktowanie pamięci RAM, supportowane przez ten procesor to 2666MHz. Ale z drugiej strony, Korsarze działają poprawnie.
Spróbuj ustawić ręcznie taktowanie 2666 i sprawdź czy jest ok. Potem idź o krok wyżej i zobacz w którym momencie znów wywali BSa.
Możliwe, że te kości są słabo wspierane przez MOBO/procesor.
Tu potrzeba szerszego riserczu.
Zmieniam ręcznie ustawienia w biosie i sprawdzam w OCCT czy wywali bluescreen. Napisze kiedy już znajdę maksymalne taktowanie przy którym nie wyrzuci Windowsa.
Nowsza wersja Bios to tylko beta, ja mam tą wersję przed beta.
I tu się zaczyna problem, bo gdzieś się zagubił pendrive, którym właśnie niedawno aktualizowane bios. Można jakoś inaczej zaktualizować bios od MSI niż za pomocą bootowanego pendrive?
Doszedłem do 3600mhz ustawionych ręcznie, bez XMP i po 15 minutach w OCCT nic nie wywaliło. Idę testować dalej, polecacie jeszcze jakieś programy?
A nie powinienem teraz zejść trochę z napięcia? Czy zostawić tak jak jest?
Na razie wszystko działa. Zmieniłem tylko częstotliwość ręcznie na 3600mhz.
Zapomniałem wcześniej dopisać listę :)
Idę testować dalej, polecacie jeszcze jakieś programy?
MemTest86
Prime95 z alokacją pamięci 95 procent
hci memtest
Co do podkręcania ramu to najlepiej gogole wklepujesz "OC + kod producenta swojego modelu ramu" i szukasz wątków na forach różnych. Jak już znajdziesz możesz zobaczyć jakie parametry ustawiali i popróbować. Jak chcesz tylko to XMP ustawić to wrzuć profil i sprawdź parametry, czasem wystarczy delikatnie podnieść napięcie na ram, albo podwyższyć timingi i wszystko będzie działać. Przetestowanie ramu żeby być pewnym na 100% że się nic nie będzie wywalać to jakieś 20-30 h testów :) powodzenia :)