Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Trwala nagrywarka DVD

22.09.2013 22:02
szymon_majewski
1
szymon_majewski
114
Legend

Trwala nagrywarka DVD

Witajcie

Mialem swego czasu nagrywarke LG, ktora miala 2 lata gwarancji (okres tak krotki jak z bicza strzelil). Ale nie powiem, swoje zadanie wykonywala celujaco - do czasu zakonczenia okresu gwarancji ...

Najpierw przestala nagrywac DVD
Potem odtwarzac oryginalne DVD
Potem odtwarzac nagrane przeze mnie DVD
Potem nagrywac CD
Potem odtwarzac tloczone CD
CD nagrywane jeszcze jako tako, ale tez ostatnie podrygi.

Wiec sie wkurzylem i chcialbym teraz kupic nagrywarke DVD, ktora bedzie trwalsza i nie rozsypie sie tak szybko jak ta. Poniewaz teraz Blu-Raye wchodza, wiec mam nadzieje, ze taki (dla wielu) stary, beznadziejny z epoki kamienia lupanego system bedzie w znosnej cenie (celuje ponizej 150 zlotych)

Ktos ma jakies rady ?

23.09.2013 12:32
szymon_majewski
2
odpowiedz
szymon_majewski
114
Legend

Podbijam

23.09.2013 13:00
👍
3
odpowiedz
zanonimizowany924115
9
Senator

Zdecydowanie od Sony :) Ja mam w domu nagrywarkę Sony 160 GB. Chodzi bez zastrzeżeń :) A od LG nie kupuj nigdy totalny badziew, już bym wolał Panasonic

23.09.2013 13:06
john_himself
4
odpowiedz
john_himself
167
krush, kill n' destroy

Też mam obecnie nagrywarkę Sony i chodzi be zarzutu. Z napędów, które mnie nie zawiodły polecam jeszcze NEC oraz Lite-On.

O ile dobrze pamiętam LG też mi kiedyś dość szybko padło, zaczęło się od problemów z odczytywaniem DVD-R (a co ciekawe DVD+R szło jak burza).

Edit: a nie sorry, HP mam nie Sony bo zależało mi na Light Scribe (którego teraz i tak nie używam :)

23.09.2013 13:18
5
odpowiedz
zanonimizowany453591
62
Senator

Wydaje mi się, że firma nie ma wielkiego znaczenia. W tą technologię już producenci nie inwestują, wszystko od lat jest takie samo. Weź jakiegoś Samsunga za 60 zł, nawet jak padnie po tych dwóch latach to kupisz nowego (o ile wciąż będziesz potrzebował) i tyle.

[3]
Mu chodzi o nagrywarkę do kompa.

23.09.2013 13:25
😊
6
odpowiedz
JÓZEK2
163
Generał

Ludzie, to nie czasy naszych rodziców kiedy to wszelaki sprzęt był na lata, Sąsiad ma lodówkę Mińsk 16a, która to chodzi, po jednej naprawie...30 lat. Tata ma radio Elizabeth 2 x 12,5 W kupione w 1975 roku i gra do dziś. Obecne RTVały to sprzęt na 3,4 lata /są wyjątki/ i po następny. Gościu w salonie "zeznał' bez przypalania papierosem, że panele LED i LCD to trwałość rzędu 5 - 6 lat, czasem mniej, bo tak ma być. Producent ma trzepać kasę a nie robić coś co wytrzyma "wieki". I tak jest ze wszelkimi niemal wyrobami.
[3] Mam monitor LG od ponad 5 lat i sprawuje się nie nagannie więc nie generalizuj. Wszystko zależy od tego czy Chińczyk lub Koreańczyk montował go przed czy po misce ryżu. :)

23.09.2013 13:35
szymon_majewski
7
odpowiedz
szymon_majewski
114
Legend

Dokladnie, mi chodzi o nagrywarke do komputera. No coz, jak napisal Jozek to juz nie te czasy, ale mialem nadzieje, ze jednak bedzie jakos lepiej to wygladac. Z tego co zauwazylem to w tych wszystkich urzadzeniach z napedami najmniej trwale sa lasery. Az sie boje teraz kupowac, bo w PSX zaczyna mi sie konczyc jego zywotnosc (dzialal od 2001 roku bez zarzutow) i nie wiem co bede musial zrobic.

Chyba macie racje, kupie cos taniego i ewentualnie potem wymienie

23.09.2013 21:21
PrzemoDZ
8
odpowiedz
PrzemoDZ
138
Legend

Przez ręce przewinęły mi się już NEC, LG, Samsung, Liteon - wszystkie padły po 2-3 latach. Teraz mam to w D i nowej nagrywarki nie kupuję. Jakoś sobie radzę bez niej.

24.09.2013 00:09
Herr Pietrus
9
odpowiedz
Herr Pietrus
230
Jestę Grifterę

jeszcze ze dwa lata temu polecano Asusy - OEMy Liteona.

24.09.2013 00:42
10
odpowiedz
Tuminure
106
Senator

Sąsiad ma lodówkę Mińsk 16a, która to chodzi, po jednej naprawie...30 lat
I zużywa tyle prądu, że w dwa lata zdążyłby uzbierać kasę na nową i porządną lodówkę.

Obecne RTVały to sprzęt na 3,4 lata /są wyjątki/
Mój monitor ma 8 lat. Telewizor ma 5 lat.

A LG to jedna z najlepszych firm, jeżeli chodzi o cena/jakość.

24.09.2013 01:54
szymon_majewski
11
odpowiedz
szymon_majewski
114
Legend

nową i porządną lodówkę.

Ogolnik, jakimi dzisiaj sie operuje

LG to jedna z najlepszych firm, jeżeli chodzi o cena/jakość.

Tyle, ze ja moge zaplacic wiecej, byleby tylko mi sluzylo. A nie tykanie zegara do okresu 2 lat a potem koniec zabawy ...

Nie narzekam na funkcjonowanie nagrywarki, bo wszystko nagrywalo sie idealnie, zapis poprawnie, calkiem szybko, w zasadzie tak jak bym oczekiwal. Chodzi o to, ze sluzyla mi za krotko - nie bede przeciez nagrywal masowo przez 2 lata, zeby potem miec spokoj. Ostatnio mialem nagrac dla znajomego jakas video prezentacje i musialem odeslac go z kwitkiem.

24.09.2013 02:21
maviozo
😒
12
odpowiedz
maviozo
238
autor zdjęć

W dzisiejszych czasach określenie "trwały sprzęt RTV" jest oksymoronem. Czego nie kupisz, zaraz będziesz musiał kupić nowsze.

24.09.2013 02:32
Bart2233
👎
13
odpowiedz
Bart2233
132
Peaceblaster

Mój monitor LG padł po 2.5 roku, uszkodzony inwerter. Teraz muszę się bawić w zamawianie nowego na Allegro i lecieć z tym do serwisu bo po latach okazało się że zachwalana seria 2252 ma wadę konstrukcyjną.

26.09.2013 12:35
😉
14
odpowiedz
JÓZEK2
163
Generał

Wiele zależy też od sposobu użytkowania sprzętu.
1. Ile wypalasz płytek? Jak wymieniałem nagrywarkę w pc po 4 latach /Samsunga/ to w serwisie dziwili się, że tyle wytrzymała.
1. Tv rypie od rana do nocy przez 16 godz. tylko po to by chodził /to samo monitor/ ?!
3. Lodówa zapchana i "łazi" bez przerwy. Itd i itp.
[10] Zdziwił byś się, że tak mało zużywa.

26.09.2013 12:50
DanuelX
15
odpowiedz
DanuelX
82
Kopalny

[14]
3. Lodówa zapchana i "łazi" bez przerwy. Itd i itp.

lol
Ja w swojej lodówce trzymam tylko szron i używam jej godzinę dziennie.

26.09.2013 21:20
szymon_majewski
16
odpowiedz
szymon_majewski
114
Legend

Ile wypalam ? Srednio 2-3 miesiecznie. To nie jest jakos ultra duzo, dlatego tez bylem zaskoczony

Forum: Trwala nagrywarka DVD