Witam wszystkich :) Chciałbym zapytać ile mniej wiecej kosztowałaby trasa z Polski z północy, okolice trójmiasta, do UK, wschodnich okolic Londynu :) Silnik to 1.9TDI 90km, spalanie średnio 5,8/6 litra, często 5.5 na trasie przy spokojnej jeździe ;P Oczywiście zakładając że przepłynę sie promem 2 godzinki z Dunkierki do Dover, ktoś z Was pokonał taką trasę? Jesli tak to za ile, z góry dziekuje :)
Sopot -> Londyn - 1650km
6*16.5 = 99 litrów
Cen paliw nie znam.. ale zakładając średnio 5,40pln/litr: 534,60 złotych
Tak, wiem że u nas taniej, ale w Europie drożej.. więc uśredniam. Do tego dolicz sobie prom i będziesz mniej więcej wiedział.
Prom kosztuje mniej więcej od 25 do 35 funtów, chyba, że w godzinach szczytu to sięga do 50 i wyżej.
Jedno tankowanie w niemczech 1,40 euro, to razem tak w jedną strone wyjdzie jakieś 750-800zł.
Nie jestem tylko pewien czy masz tam jakieś płatne drogi w Polsce po drodze.
Trasa: Milton Keynes-Dover-Calais-Swiecko-Lodz/W-wa
Czas: ~21 godzin
Inne: 2 dorosle osoby+80-90kg ladunku
Koszt:
-110 litrow Oleju napedowego
-Prom 30GBP
-8 RedBull'i
-Koszty "polskiej autostrady"
Liczę ze średnio wyjdzie mnie to około 160 funtów wiec 2 stowki musze mieć w zapasie :) jadę sam z niewielkim bagażem, a rebullow będę pił maksymalnie 3, bo po 4 mnie lekko przyciska ;P dziękuję Panowie za info, a wiecie może która trasą najszybciej? Wbić na E40 (chyba) na Venlo a potem już większość drogi A2? Dla streszczenia jadę do miejscowości Bytów, będzie łatwiej ;) dróg płatnych od kielbaski nie ma o ile mi wiadomo :p
To zależy od godziny, ja "rurę" zazwyczaj omijam i lecę na Oldenzaal - Osnabruck. Mniejszy tłok i zdecydowanie bardziej płasko. Chociaż ostatnio coś tam rabotają przy tej drugiej miejscowości, więc może i lepiej na tę chwilę w Twoim przypadku lecieć na Venlo.
ja zazwyczaj jezdze w sobote wiec ten obszar odwiedzam we wczesnych sobotnich godzinach, jeszcze z korkami sie nie spotkalem, no i osobiscie mam mniej kombinowania E34 i potem 2ka. Gora lecialem raz i mi nie podeszlo ;)
Ja niestety zazwyczaj jeżdzę w piątek po pracy, więc dla mnie Venlo to samobójstwo :P
Hmm no to dzięki wielkie :D ja będę jechał na noc wiec w Niemczech wyląduje wczesnym porankiem tak bynajmniej celuje ;P Zapoznam się z tymi propozycjami na mapce, dzięki koledzy ;)
Poranek w tygodniu - raczej zapomnij o Venlo/Zaglebiu Ruhry.
Poranek w weekend - jedz na Venlo/Zaglebie Ruhry.