Witam! Panowie mam pewną rozkminę. Mam RTX 3060 i i5 11400f na procku Fera 5...
W DL 2 temp CPU max 60 stopni a RTX 71
I teraz tak, wyłączone dwa przednie wentylatory i jeden górny jest cisza i spokój. Włączam dwa górne buczy itp temp nie spada tylko się trzyma w miejscu... Czy jest sens mieć je podłączone ? Szyba i blacha cieple ale czy jak mu bedzie za gorąco nie powie ey ey kierowniku przegrzewam się?
Dwa na przodzie pompują do środka, ten na CPU pacha do tyłu, ten z tyłu wyciąga i ten do góry także ;d
Uroki chłodzenia powietrzem i lata, jak masz 25+ stopni w mieszkaniu to buda będzie miała zawsze cieplej niż jak masz powiedzmy 19 zimą no i wydajność spada trochę. Zainstaluj sobie program do monitoringu który logi robi i sprawdź, pograj godzine z włączonymi wentylatorami, a później drugą godzine z wyłączonymi i zobacz jaką masz różnice.
Przeczytałeś w ogóle o czym on napisał i jakie pytanie zadał? Ma normalne, niskie temperatury i pyta o sens pozostawienia włączonych wentylatorów skoro i tak one nic nie dają, a ty wyskakujesz z jakimiś "urokami chłodzenia powietrzem" jakby mu coś się wielce" grzało"...
No tak ekspert a raczej janusz już krytykuje :P, wiesz że w kompie grzeją się nie tylko procesor i karta graficzna :P Dlatego napisałem żeby sobie sprawdził z programem do monitoringu który pokazuje też temperatrury z ssd/hdd chipsetu czy gdzie tam ma jezcze czujniki. Te komponenty mają często pasywne chłodzenie, i jak wyłaczy parę wentylatorów nagle może się okazać że ugotowała się sekcja zasilania, albo dysk ssd ma 80 stopni i pracuje z 30% wydajnością :P
Mnie ciekawi co to za obudowa i śmigła.
Obecne wentylatory do 1200 obr są komfortowe.
Wpinasz je do plyty i zapominasz. Zawsze plynna automatyczna regulacja. Podpinanie ich pod obudowe to zly wybór.
Ps. Uf. 4h w nocy zmienilem bude : 2x 140 mm 1000 rpm, 3x 120 mm 1200 rpm. Cisza. Z Podniesionym dachem.
Co tam wyje u ciebie?
Obudowa to SilentiumPC Signum SG1M TG, na procesorze wentylator SPC Fluctus z PWM, na karcie 3x wentylator. Wersja Gaming Z Trio ... Reszta wentylatorów to Stella HP