Temperatura karty graficznej
Niedawno zakupiłem kartę MSI RADEON HD 6950 2GB Twin Frozr II/OC i ledwo mi się zmieściła do obudowy karta strasznie się grzeje bo obudowa jest mała i niema zbyt dużo przestrzeni tak mi się wydaje temp karty wynosi w spoczynku koło 40-45 stopni a jak odpalę BF3 na ultra i pogram około 20-30 min to mam około 70 stopni czasami i przekroczy 70 i teraz czy to normalna temp dla tej karty czy nie ,zastanawiam się nad tym by kupić nową obudowę do 200 zł jakąś dobra zastanawiałem się nad zalman z9+plus ma 4 wentylatory może coś mi doradzicie ;D dzięki.
Są to normalne temperatury dla tej karty. BF3 był jedyną grą, która potrafiła u mnie wyciągnąć te 70 stopni.
A jaka temp. zagraża tej karcie tak żebym wiedział na przyszłość i czy ta obudowa coś da np parę stopni w dół czy raczej nie opłaca się inwestować w nową
Mój radeon 4850 potrafi osiągać przy mniej wymagających grach ponad 105 stopni, a ten się martwi o 70 :D
Ogólnie przyjmuje się zasadę, że karta graficzna nie powinna przekroczyć 110 stopni.
110 stopni kiedyś miałem na swojej pasywnej 6600GT w gorące lato ;D
Pamiętaj, że krótkotrwałe podwyższenie temperatury ( do tych ~100 stopni oczywiście ) nic karcie nie zrobi. Gorzej jak przy tych temperaturach będzie chodzić kilka godzin dziennie. 70 stopni to optymalna temperatura. Nie za wysoka, nie za niska. Nie masz się co martwić. Referencyjne Radki HD6950 osiągają po ~90 stopni.
Ok dzięki ale powiedzcie mi jeszcze czy ta obudowa by coś dała bo jak są wakacje to czasami trochę siedzę przy kompie i jak np odpalę takiego bfa jak na dworze bd 30 stopni to może być złe :D
Nowa obudowa na pewno nie zaszkodzi, wiem coś o tym - miałem bardzo starą obudowę, w której nie było czegoś takiego jak cyrkulacja powietrza :P kupiłem nową za 90zł, wstawiłem 2 wiatraki (w tym jeden 200mm z boku obudowy i temperatury wszystkich podzespołów 15-20*C w dół
Są różne temperatury dla kart. Moja Gt 8600 Gt przez rok wytrzymywała nawet 125 stopni ;P Tak jak wspomniano to jest normalna temperatura. Jeżeli karta się będzie przegrzewać to albo będziesz miał reset kompa albo karta się wyłączy tak jak to u mnie było. Wtedy będziesz miał np. 2 fpsy.
Nie che zakładać osobnego tematu ale jaką obudowę byście polecili za ok 200 zł żeby była duża dobrze przepuszczała powietrze może jakaś z dużą ilościa wentylatorów.
Narmo, tak przy okazji - mógłbyś któregoś dnia sprawdzić temperaturę procka po 1-1,5h sesji w BF3(najlepiej na sharqi lub omanie)? U mnie jest taki problem, że komp stoi blisko grzejników i jak mam te ~55 stopni, to wszystko cholernie zwalnia. Pogram niecałą godzinę i od razu czuć zwolnienie, nie jest to na pewno wina karty.
Obniżałem taktowanie, zwiększałem obroty do maks, ale to nic nie daje. Dzięki z góry, za odpowiedź
Temperatury 100 czy tam więcej nie są normalne. Gdy karta osiąga taką temperaturę jej żywotność mocno spada, czyli po prostu będzie działać nie 5lat, a np. rok. O czym sam przekonałem się kiedy spalił się mi Radeon 4850. Na początku temperatury były około 60-70, później wzrosły do ponad 100. Zmieniłem chłodzenie. Karta wytrzymała jeszcze rok (czyli ogółem, 2lata) Więc przed chwaląc się, że wasza karta działa na 125 pomyślcie trochę czy to jest normalne..
K4RO8 --> Procesor maksymalnie 46 stopni, grafika 66.
Edit: Spadków nie stwierdziłem nigdy, ale w sumie od dawna nie grałem. Dziś jednak nie było problemu. Dodatkowo wybrałem serwer, gdzie jest 1000 ticketów, więc jedna rozgrywka trwała ponad godzinę.
wilu też tak myślałem nad Zalmanem z9+plus ale coś gadają,że ma głośne wentylatory.