Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Telewizor LG i zwykla antena pokojowa - zadziala to ?

27.09.2015 15:50
szymon_majewski
1
szymon_majewski
114
Legend

Telewizor LG i zwykla antena pokojowa - zadziala to ?

witam

mam tv LG z 2008 roku, niestety nie mam dekodera dvb-t, slyszalem jednak, ze w moim telewizorze jest juz wbudowany dekoder mpeg4, wiec wszystko powinno dzialac

niestety na strojeniu auto nie znajduje zadnych kanalow, antena ma dodatkowo wzmacniacz, czy jest to wina slabego sygnalu (z jednej strony zaslaniaja mi drzewa, z drugiej domy), czy w tv nie ma dekodera, czy moze zle robie strojenie ?

pozdrawima

27.09.2015 15:55
ilprincipino
2
odpowiedz
ilprincipino
67
Senator

nie podales modelu, wiec rozumiem, ze mamy wywrozyc z reki albo fusow czy tv posiada wbudowany dekoder?

27.09.2015 21:12
3
odpowiedz
Haszon
136
Senator

U mnie działa bez żadnej dodatkowej anteny, ale to oczywiście zależy od lokalizacji. Sprawdź w instrukcji czy telewizor ma na pewno tuner DVB-T.

27.09.2015 22:52
Didier z Rivii
4
odpowiedz
Didier z Rivii
241
life 4 sound

A wybrałeś strojenie DVBT? bo często w telewizorach można wybrać osobno strojenie kanałów analogowych i cyfrowych.

28.09.2015 09:27
😒
5
odpowiedz
JÓZEK2
163
Generał

Też mam LG, 2-letniego, z tunerem. Od ponad 2. miesięcy nie mogę odbierać Fokusa, Stopklatki i ATM Rozrywka. Działały na antenie zewnętrznej i przestały. Kupiłem pokojową i jest lepiej ale nie do końca. Mieszkam w W-wie. Nic mi nie zasłania "widoku" na Pałac i Raszyn a mimo to du... Mam NC+ więc w zasadzie oglądam te kanały /jak jest co/ z satelity. Ale dlaczego w naziemnej mam kichę tylko z tymi trzema ??!
P.S. TVN HD odbiera dobrze ale jest "brak informacji o programie", natomiast TVN ma. Cuda i dziwy.

28.09.2015 18:21
szymon_majewski
6
odpowiedz
szymon_majewski
114
Legend

LG 42LF75

Ma DVBt

Niestety w opcjach strojenia nie da sie ustawic DVBT tylko DK, BG, I oraz L. Skanuje i nic nie znajduje.

28.09.2015 18:37
7
odpowiedz
Likfidator
120
Senator

DK, BG, itd. to standardy TV analogowej. W ten sposób nic nie znajdziesz. Znalazłem instrukcję tego TV w necie. Na pilocie masz przycisk D/A, który przełącza TV w tryb cyfrowy lub analogowy. Tylko w trybie cyfrowym możesz wyszukiwać i oglądać kanały DVB-T.

Poza tym, nawet jeśli TV ma DVB-T, to biorąc pod uwagę jego wiek, to może mieć tylko kodek MPEG2 tj. kanały znajdziesz, ale będzie tylko dźwięk bez obrazu.
My używamy standardu zwanego nieformalnie DVB-T+ czyli zwykłe DVB-T, ale z kodekiem MPEG4.

29.09.2015 14:30
8
odpowiedz
Hendo
5
Chorąży

Jeżeli byłby tam MPEG-2 to znajdowałoby programy, ale słyszałbyś w głośnikach tylko dźwięk.

29.09.2015 14:34
Raistand
9
odpowiedz
Raistand
181
Legend

Może być kwestia słabego sygnału i źle ustawionej anteny.
Ja mam wszystkie kanały a sąsiadka z tyłu łapie z trudem jeden MUX (tylko jej nigdy nie ma więc nie zależy jej na ustwieniu)
Z tym, że tak czy inaczej powinien ci chyba jakiś sygnał pokazywać, stacje radiowe czy coś.

Forum: Telewizor LG i zwykla antena pokojowa - zadziala to ?