Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Telefony z reklamami

13.06.2012 13:08
1
JackSentill
33
Centurion

Telefony z reklamami

Dostaję regularnie telefony z zaproszeniami na prezentacje produktów. Czasem nawet dwa razy w tygodniu. Chciałem zlikwidować telefon stacjonarny, ale reszta rodziny się nie zgodziła. Na ten telefon tak naprawdę dzwonią tylko właśnie z takimi reklamami. Dlatego mogłem zrobić eksperyment i nie odbierać. Potrafili dzwonić nawet 8 razy dziennie, przez cały dzień do upadłego aż odbiorę. Czy coś takiego jest legalne? Dzwonienie do kogoś nie jest przestępstwem, numer jest w książce telefonicznej.

Ale w momencie, kiedy jestem gnębiony przez telefony regularnie kilka razy w miesiącu, całymi dniami aż odbiorę, to czy nie jest to już nielegalne? Tym bardziej, że wyraźnie zaznaczam przy rozmowie wielokrotnie, że nie życzę sobie, żeby do mnie telefonowano z tej firmy.

13.06.2012 13:27
2
odpowiedz
Tuminure
106
Senator

Pracowałem kilka godzin jako telemarketer - odpowiadanie "Wyprowadził się X lat temu" albo "Nie żyje od X miesięcy" jest skuteczniejsze niż najdosadniejsze i najwulgarniejsze "nie mam ochoty na odbieranie państwa telefonów".
Dlaczego? Bo po prostu nie odkłada Cię na koniec kolejki, a wyrzuca (i tak pewnie nie do końca...) z aktualnej bazy.

13.06.2012 13:40
3
odpowiedz
JackSentill
33
Centurion

Nigdy nie zwracałem się do nikogo wulgarnie, jeśli o to ci chodzi. Doskonale zdaję sobie sprawę z tego, że pracownik za telefonem to tylko pracownik i nie jest odpowiedzialny za działania firmy, tylko odpracowuje swoje.

Chyba będę musiał wypróbować tej odpowiedzi z wyprowadzeniem się osoby do której dzwonią. Chociaż wydaje się bez sensu, bo skoro ktoś tam mieszka i odbiera telefon to czemu mieliby wyrzucać z bazy. Może lepiej zapytać o dane firmy, adres, przyjść i dopilnować osobiście, żeby mnie usunęli. Chociaż to już też jest nienormalna sytuacja, że trzeba takie rzeczy robić.

Nie rozumiem tego dalej. Jeżeli obca osoba do mnie wydzwania i nęka mnie telefonami, to mam prawo zadzwonić na policję, żeby go namierzyli i złapali. Ale jeżeli robi to firma, to jest już legalne i nie mogę się z tego wypisać. To jest dla mnie ograniczanie wolności. Nie widzę w tym nic legalnego.

13.06.2012 13:54
Browar Drinker
4
odpowiedz
Browar Drinker
88
Szef wszystkich szefow

Zażądaj usunięcia swojego numeru z bazy, prosząc przy tym o dane firmy i imię, nazwisko telemarketera. Możesz do tego dorzucić tekst na początku, że rozmowa jest nagrywana i raczej nie będą ryzykować zostawienia numeru w bazie.

13.06.2012 14:01
5
odpowiedz
JackSentill
33
Centurion

Właśnie jak piszę ten tekst, telefon dzwoni 6 raz, a jest dopiero 14:00. Pierwszy raz zadzwonił chyba koło 10:00, to jest chore.

Następny odbiorę i spróbuję wyciągnąć dane firmy, poproszę o usunięcie z bazy i postraszę, że rozmowa jest nagrywana i że przyjdę do firmy osobiście dopilnować, żeby mnie usunięto, jeżeli jeszcze raz do mnie ktoś zadzwoni.

Zobaczę co z tego wyjdzie, dzięki za pomoc.

13.06.2012 14:04
6
odpowiedz
Tuminure
106
Senator

Chociaż wydaje się bez sensu, bo skoro ktoś tam mieszka i odbiera telefon to czemu mieliby wyrzucać z bazy
W sumie racja - ja podczas swojej pracy miałem konkretne imiona i nazwiska i musiałem rozmawiać z tymi właśnie osobami (ewentualnie z rodziną) i usuwało się właśnie zmarłych (nawet jeżeli odebrała rodzina), a także tych, którzy się wyprowadzili.
Jeżeli jednak zależy im po prostu na "kimkolwiek", to pewnie nic nie da.

Zresztą, nawet jeżeli zostaniesz usunięty z jednej bazy, to pewnie jesteś też w następnej. No i z tego co mówisz, to pewnie dzwonią do Ciebie z kilku różnych firm.

A czy to legalne? Nie wiem.

Forum: Telefony z reklamami