Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Telefon z androidem

12.05.2011 07:52
1
Pawlo94
96
Illusive Man

Telefon z androidem

Witam przymierzam się do kupna LG GT 540. I tak teraz posiadam symbiana, więc nie wiem czy się połapię jest ten system(android) intuicyjny? Po drugie tel. ma androida 2.1 nie można na nim instalować aplikacji na karcie SD, więc chciałem wgrać mod cyanogen czy jakoś tak na andka 2.3 podobno na wersji 2.2 nie działa radio. Czy warto? Może są jakieś aplikacje, które umożliwiają instalacje na SD programów. Trzecie jakie są inne korzyści ze zmiany na andka 2.3, a jakie wady. No i jak zainstalować ten cyanogen, bo czytałem opisy instalacji, a tam jakieś czary mary, czy faktycznie to takie trudne? Proszę mnie traktować jako laika w kwestii androida, ale plis nie wyzywajcie po prostu chcę się dowiedzieć z góry dzięki za pomoc.

12.05.2011 08:05
DARKI
2
odpowiedz
DARKI
135
Lodzermensch

Aplikacje można instalować na karcie nawet na Androidzie 2.1 wystarczy użyć aplikacji link2sd, wcześniej jednak musisz zrootować telefon, następnie podzielić kartę pamięci na partycje, pierwsza w formacie FAT32 ustawiona jako Primary druga EXT2 również jako Primary, następnie ściągasz z Android Marketu "link2sd", instalujesz, konfigurujesz, robisz restart telefonu i gotowe od tej chwili można przenosić zainstalowane aplikacje na kartę pamięci więc nie będą zapychać już miejsca w telefonie.
Tych nieoficjalnych romów to raczej nie polecam, a przynajmniej nie obiecuj sobie za wiele po nich, wszystko customowe ma większe lub mniejsze braki (a to wifi gorzej działa, a to brak radia a to bateria znacznie szybciej się rozładowuje itp).
Najlepsza i najprostsza metoda jest ta którą opisałem;)

ps. co do intuicyjności to różnica jest na plus, nie ma nic mniej intuicyjnego od Symbiana;)

12.05.2011 08:19
LU2864J
3
odpowiedz
LU2864J
53
Konsul

Cyanogen nie zabardzo nadaje się do codziennego "normalnego" użytkowania telefonu, wiem bo sam chciałem sobie zainstalować i mi odradzano bo ten system nadaje się głównie do szpanu i gier ;p A bateria z tego co słyszałem trzyma max 2 dni kiedy to na lekko zmodowanym andku 2.1 trzyma 6 dni ;p

12.05.2011 08:32
4
odpowiedz
Pawlo94
96
Illusive Man

aha dzięki czyli mody sobie odpuszczam, i chyba wykorzystam sposob z link2sd. Dzielenie na partycje jak wykonać tak jak dzieli się dysk? Czy jakimś programem.

12.05.2011 08:50
DARKI
5
odpowiedz
DARKI
135
Lodzermensch

Najczęściej ludzie robią to przy użyciu MiniTool Partition Wizard Home Edition.
http://www.partitionwizard.com/free-partition-manager.html mały, za to bardzo użyteczny programik.
Część osób twierdzi, że kartę trzeba wyjąć z telefonu i włożyć do czytnika kart aby dało się podzielić na partycje, ale to nie jest prawda, bez problemu wykonywałem to z kartą siedzącą w telefonie który był podpięty do komputera przez USB.

tutaj masz tutoriala
http://forum.xda-developers.com/wiki/index.php?title=SD_card_partitioning

Nie sugeruj się tym co napisali o czytniku kart, jak już wcześniej wspomniałem nie jest on potrzebny;)

12.05.2011 09:13
6
odpowiedz
Pawlo94
96
Illusive Man

dzięki wielkie

12.05.2011 09:16
QamilekQ
7
odpowiedz
QamilekQ
106
Wisła Kraków

[5] ja robiłem pod włączonym telefonem na karcie.

Co do swifta - za tą cene nie ma lepszego telefonu. Na poczatku trudna obłsuga ale mag 2h i się nauczysz.

12.05.2011 11:05
8
odpowiedz
Pawlo94
96
Illusive Man

A tak z ciekawości co to jest root, czy jest on legalny i co daje? Nie jest on czasem wykorzystywany do instalacji nielegalnego oprogramowania, a co za tym idzie straciłbym gwarancję?

12.05.2011 11:38
QamilekQ
9
odpowiedz
QamilekQ
106
Wisła Kraków

root jest to odkrycie ukrytych plików systemowych i przydzielenie sobie prawa admina. Bez roota wiele aplikacji ci nie pójdzie (w tym lik2sd). Możesz cofnąć roota i masz od nowa nie tracisz gwarancji.

Forum: Telefon z androidem