Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Tanie OC / AC samochodu dla 25-latka ??

04.03.2013 23:55
cycu2003
👍
1
cycu2003
248
Legend

Tanie OC / AC samochodu dla 25-latka ??

Siema. Jakie polecalibyście tanie ubezpieczenie samochodu dla 25-latka? Niestety przez swoją nieuwagę i głupotę do tej pory, przez 7 lat nie ubezpieczałem żadnego samochodu i teraz idąc całkowicie na swój wychodzą (co logiczne) spore sumy. Na Corsę D z 2008 roku, pakiet oc/ac znalazłem póki co najtaniej 1670zł z Liberty.
Zostaje jeszcze możliwość ubezpieczenia z ojcem wspólnie, wtedy zejde do 1200 z hakiem bodaj w avivie i przez rok, dwa już troche podrośnie ze zniżek dla mnie.
Może jest ktoś w temacie i zna ubezpieczyciela z możliwie tańszą ofertą? (kalkulatory działają w cały świat)

05.03.2013 07:40
Mutant z Krainy OZ
2
Mutant z Krainy OZ
261
Farben

U nas w rodzinie najpopularniejsze (bo najtańsze) jest HDI, poszperaj w sieci za kalkulatorem do tego. W chwili ubezpieczania samochodu miałem poniżej 25 lat, różnica w cenie między HDI a jednym z droższych (nie pamiętam niestety nazwy) wynosiła 500 złotych, czyli więcej, niż w sumie mnie to OC kosztowało.

05.03.2013 08:11
jasonxxx
3
jasonxxx
154
Szeryf

Istotny przy AC jest również ubezpieczyciel a nie tylko cena. Ja bym nie zaryzykował w HDI czy innych tego typu.

05.03.2013 08:19
4
gro_oby
234
Senator

popytaj w PZU, sam ubezpieczam w tym TU, jak i w kilkunastu innych TU, i wiem że najmniejsze zwyżki za wiek jest właśnie w PZU, do tego jeśli weźmiesz z ojcem dużo lepiej z tym wyjdziesz, plus dostaniesz zniżki dodatkowe za nowe pakietowe OC/AC i pytaj o zniżke indcydentalną, jest ona tylko dla niektórych klientów ale jak powiesz że wiesz o niej to też dostaniesz;)

05.03.2013 08:21
Mutant z Krainy OZ
5
Mutant z Krainy OZ
261
Farben

Stanson - Ojciec kilka lat temu zaliczył drobną stłuczkę, auto było wtedy ubezpieczone również w HDI, nie było żadnego problemu.
Ale jak najbardziej zgadzam się z tym, że nie powinno patrzeć się tylko na cenę.

05.03.2013 09:04
jasonxxx
6
jasonxxx
154
Szeryf

I trzeba przede wszystkim czytać też ogólne warunki ubezpieczenia - za każdym razem gdy się odnawia polisę.

Przykładowo, poprzedni samochód miałem ubezpieczony w Compensie 3 lata z rzędu (przedłużałem co rok). Gdy ubezpieczałem auto, wybrałem wariant bez żadnego udziału własnego. W trzecim roku w zimie pękła mi szyba czołowa, zgłosiłem szkodę, odmowa wypłaty na podstawie art x paragraf x. Ściągnąłem ze strony ogólne warunki, a tam w którymś n-tym paragrafie zapis w stylu "z dniem takim i takim wprowadzony zostaje udział własny w szkodach do 1000zł" - a że towarzystwo nie wypłaca kwot niższych niż 500zł, a szkoda kosztowała około 1400zł - efekt wiadomy. Ogólne warunki zmieniły się w którymś tam kolejnym roku, moja wina, że ich nie przeczytałem, ale oczywiście w Compensie nigdy się już nie ubezpieczę, mogli wysłać swoim klientom wiadomość, że warunki się zmieniają i to przecież istotnie. Bo komu się chce czytać 20 stron paragrafów napisanych drobnym drukiem a szczególnie kiedy z usług korzysta się któryś rok z rzędu.

05.03.2013 09:45
7
zanonimizowany872074
5
Pretorianin

Idź do biura ubezpieczeń. Tam zawsze znajdzie się jakaś miła pani/pan, która wprowadzi w swój komputerek wszystkie dane i wygeneruje ci kilka korzystnych ofert.

Ja gdy ubezpieczałem swoja pamiątkową Astre przez stronę wychodziło mi koło 600 zł rok (oczywiście na ojca, który ma 35 lat bezszkodowej jazdy + mnie jako współwłaściciela). Tam się okazało, że jeszcze jakiś zniżki i mogę ubezpieczyć za minimalna ustawową czyli 320 zł bez groszy. Ale akurat w biurze była promo i na kilka modeli (w tym akurat Astrę) dawali 10% zniżki i wyszło mnie koło 290 zł za rok OC. AC jednak mi nie chcieli dać na nią xD

30.04.2013 08:59
8
gejm
50
Chorąży

Polecam też sprawdzić HDI. Tam zawsze mają dobre ceny. Nie zaszkodzi zapytać. W końcu to nic nie kosztuje.

30.04.2013 09:33
9
Dessloch
263
Legend

mi w link4 zawsze wychodzi najtaniej, ale bez OC wiec w sumie nie przejmuje sie uczciwoscia ubezpieczyciela...

1600 oc/ac wcale nie jest tak duzo... rzeklbym nawet ze malo.
ja bez znizek na 1L samochodzie samego OC placilem 1100 pare lat temu.

30.04.2013 10:19
10
Lukxxx
225
Generał

OC mieć musisz, ale zamiast AC to wolałbym pójść z tą kasą do kasyna. I tak skończysz jak jasonxxx.

30.04.2013 10:22
11
Dessloch
263
Legend

jesli samochod warty ponad 10 tys to zawsze warto AC brac.. wtedy cie nic nie zaskoczy, ze nagle bez samochodu zostajesz a a kurat zaplaciles za wycieczke zagraniczna...

30.04.2013 10:59
12
Wiarołomca
85
Senator

youcandrive sprawdz

Forum: Tanie OC / AC samochodu dla 25-latka ??