...jednakże na PSX.
Już dawno straciłem zainteresowanie "dużymi" grami - ani sprzęt na to nie pozwala, a tym bardziej nie mam zbyt wiele chęci. Jednocześnie od kilku lat mam zakupiony emulator PSXa na telefon i pomyślałem, że może by spróbować to, co mnie ominęło. I tutaj pytanie do was - co moglibyście polecić dla kogoś, kto nigdy nie próbował, ale też stronił od gier jRPG - bo rozumiem, że w dużej mierze byłby to głównie takie gry, jeśli chodzi o PS1. Jakieś Final Fantasy, Chrono Trigger... - od czego zacząć? Jestem otwarty na propozycję, a jedyna informacja to to, że nie miałem z takmi grami nigdy do czynienia, choć teraz z chęcią bym spróbował.
Jeśli natomiast ktoś zna i jest w stanie polecić interesujące RPGi na PSXa w stylu jakiegoś m&m, to również będę wdzięczny.
Skoro masz już na oku popularniejsze tytuły to może znajdę coś jeszcze.
Na tej platformie chyba i tak dominowały sRPGi czyli RPGi połączone ze strategiami ale to nie były takie w stylu Spellforce czy Warcrafta 3.
W stylu M&M chyba nie ma, za to do głowy przychodzi mi seria King's Field od FROM Softu zanim zaczęli robić gry Soulsowe.
Może też Koudelka, to pierwsza część sagi Shadow Heart ale kolejne są na PS2, gdzie Covenant jest rewelacja.
Do tego trylogia Arc the Lad, Vagrant Story, Valkyrie Profile, obie części Xenogears, seria Breath of Fire, Vandal Hearts, obie części Wild Arms, The Legend of Dragoon, Tactics Ogre, obie części Suikoden, Persona 2, Legend of Mana, Legend of Legaia, The Granstream Saga,
A i nie wiem jak z jRPGami na PS1 ale na PS2 robili je jak gry Sierry na PC - by gracze kupowali poradniki. Wydarzenia i znajdki które można przypadkowo pominąć to norma.
Dzięki, dzięki. Ogrom tego. King's Field i Vagrant Story obczaiłem już wcześniej. Wybór taki, że ciężko mi się zdecydować. Najbardziej chyba przekonuje mnie start od Chrono Trigger, ale to nadal taki strzał w ciemno, nie podparty zbytnio niczym. Któraś z tych gier w szczególności się wyróżnia, aby od niej zacząć? Chodzi mi o próg wejścia dla kogoś, kto naprawdę stronił od takich gier.