Hej, szukam jakiegos ciekawego, wiekszego niz 28-30 cali monitora. Aktualnie mam okolo 23-24 cale, ale jest troche za maly. Bede go uzywal do projektowania itp, wiec nie musi byc jakis super ultra hd.
Ktos cos poleci? Nie chce wydawac 2 tysiecy :)
Z gory dzieki i pozdrawiam
Powyżej 30" to raczej taniej jak za 2000 niczego nie znajdziesz i jeżeli ma być do projektowania, to uderzaj w większą rozdzielczość (generalnie takie monitory maja rozdzielczość WQHD albo 4K). Nie wiem, czy nie lepszym (czytaj tańszym) rozwiązaniem są dwa monitory 22-27"
Dzieki za informacje.
A powiedzmy, ze nie patrzac na cene jaka podalem, cos z wiekszych modeli mozesz polecic? Jak bedzie trzeba to doloze pieniadze, bo jednak komfort na wiekszym monitorze jest znaczny, a bede sprzedal sporo czasu na tej pracy, wiec warto zainwestowac.
Ja jak muszę coś zrobić w domu, to podpinam laptop do telewizora i robi mi za drugi monitor ;) Telewizor 4K 40" kupisz nowy juz od 1500zł
Generalnie we wszystkich biurach w jakich pracowałem jest model komputer + 2 monitory. Na jednym odpalany program do modelowania 3D typu Inventor, Rhino, PDMS, CADMATIC, CATIA, FORAN itp a na drugim schematy, dokumentacja, rysunki 2D
Co do monitora, to ciężko coś polecić, naprawdę dobre monitory to kosztują ponad 10000 :/. A najtańsze około 2000
http://www.x-kom.pl/p/243508-monitor-led-32-i-wiekszy-philips-bdm3270qp-00-czarny.html
No własnie będę jakies 300 km od domu, a nawet gdy swoj telewizor przerzuce tam gdzie bede to i tak do biura go nie zabiore. Mam plan wlasnie na jeden monitor wiekszy i jeden ten, ktory mam teraz wlasnie do schematow, dokumentow i calej reszty.
Jakiego monitora, w sensie rozmiaru, uzywales do projektowania?
@edit
Czy dobrym rozwiazaniem jest monitor zakrzywiony czy jest to zbedna bajera? Nigdy nie uzywalem takiego sprzetu.
Największy jaki mi chyba we Flensburgu dali miał 27". Przy większych przekątnych monitora jak masz rozdzielczość tylko HD to piksele robią się za duże (wielkość plamki więcej niż 0,3) i zwykłe linie nawet w AutoCADzie wyglądają jak sznurki, bo siedzisz tylko kilkadziesiąt centymetrów od ekranu i masz statyczny obraz ;P.
Generalnie jak napisałem pracuje się na 22-24". Miedzy innymi ze względów na koszty. Nawet na zachodzie mało które biuro wydaje po 1000-2000 euro na monitor, chyba ze jest to niezbędne.
Zakrzywiony ekran do monitora od którego siedzisz pol metra, to już chyba przegięcie ;)
Super, dzieki za informacje.
Ostatnie pytanie
1. http://www.oleole.pl/monitory-led-i-lcd/philips-bdm3270qp-00.bhtml?from=ceneo&p=1898.00&cr=0&ceneo_spo=true#zestawy
2. http://www.x-kom.pl/p/326072-monitor-led-27-289-dell-s2817q.html
Pierwszy to ten, który poleciłeś, drugi to jakiś znaleziony w podobnej cenie 4k - który byś wybrał?
Rożnica 4" to dużo. A ten Philips jest po prostu najtańszym jaki znalazłem. Ale przyznam się, ze jeżeli masz zamiar spędzać przy monitorze po kilkanaście godzin dziennie, to filtr światła niebieskiego i redukcja migotania są rewelacyjnymi funkcjami. Zresztą 28" jak się pracuje w programach graficznych jest naprawdę wystarczającą wielkością i tak zazwyczaj siedzisz nosem w monitorze (przynajmniej ja) :P
Wielkie dzieki za pomoc jeszcze raz, wybiore chyba jednak ten mniejszy DELL, bo tak sobie dodalem 5 cali do mojego aktualnego monitora, ktorego bede uzywal jako drugiego monitora, to faktycznie wydaje sie wystarczajace te 28".
Dzieki i pozdrawiam!