Witam , Mam 17 lat , 172 wzrostu i waże 55 kg.Jestem strasznie chudy , Chce przytyc . Kupilem sobie sztange , Jakie ćwiczenia wykonywac na wzrost wagi? Co jesc ? Proszę bardzo o wszystkie rady ! z Góry dzięki
Samą sztangą to wiele nie zdziałasz. Mogłeś juz zainwestować w hantle. Najlepszym rozwiązaniem jest i tak siłownia. Do tego jakieś odżywki + żywienie się posiłkami zawierającymi dużą ilość białka.
Mięso. Skomponowane odpowiednio z ćwiczeniami. Pamiętaj ze efekty nie przychodzą po tygodniu. Dużo łatwiej się chudnie, sam pamiętam jak w maju zeszło mi 8 kilogramów, w czerwcu 5, przez wakacje 6.
tak się składa że jutro składam pierwszą wizytę na siłowni od bardzo wielu lat... masa już jest teraz tylko dobre ćwiczenia, suple, dieta i miesiące ćwiczeń.
Samą sztangą to wiele nie zdziałasz.
wait... wut? o.O
większość złożonych ruchów spokojnie zrobi samą sztangą
standardowa odpowiedź "idź na siłownię, bo wiesz... tam są te zajebiste maszyny! no i odżywkę kup!!!" :D
Jaką odżywke? Jaka najlepsza?
Jeżeli masz wyższych rodziców i chcesz jeszcze dobić kilka cm to lepiej na razie odpuścić ciężary. Chyba, że chcesz zostać profesjonalistą to możesz koksować już :).
Tak na początek, jeżeli chcesz przytyć, ulepszyć sylwetkę to zacznij jeść. Kup sobie drążek do podciągania. Rób pompki w przeróżnych konfiguracjach i ćwiczenia na drążku (podciąganie, wymki i inne). Dodatkowo korzystaj czynnie z wfu i wyciągaj kolegów na piłke. I jeszcze raz - racjonalne żywienie.
:) Takie moje zdanie.
po pierwsze dieta
po drugie siłownia a nie jakaś sztanga w domu
po trzecie dużo snu po ćwiczeniach
po czwarte odżywki i suplementy
po piąte nie spodziewaj się cudów przez pierwszy rok
po pierwsze dieta
po drugie sztangą możesz zrobić wszystkie ćwiczenia najlepiej budujące masę
po trzecie dużo snu w ogóle
po czwarte daj sobie spokój z odżywkami i suplementami na samym początku, na to przyjdzie czas później
po piąte nie spodziewaj się cudów przez pierwszy rok, ale jak się przyłożysz, to w ciągu paru miesięcy poczujesz pewne zmiany
Ryż, dużo białka znajduje się ono w piersi z kurczaka, rybach, węglowodany jeżeli masz szybko przemianę materii to już musisz iść dalej, odżywki dla sportowców, lekarz...
po pierwsze dieta
po drugie sztangą możesz zrobić wszystkie ćwiczenia najlepiej budujące masę
po trzecie dużo snu w ogóle
po czwarte daj sobie spokój z odżywkami i suplementami na samym początku, na to przyjdzie czas później
po piąte nie spodziewaj się cudów przez pierwszy rok, ale jak się przyłożysz, to w ciągu paru miesięcy poczujesz pewne zmiany
po pierwsze ok
po drugie mhm, tak, tak, krowa to piękny ptak
po trzecie ok, źle się wyraziłem
po czwarte to nie sterydy by czekać do czasu aż masa nie idzie dalej albo poziom tłuszczu nie chce spaść, nie ma co czekać tylko jak już się zacznie ćwiczyć to dać organizmowi z czego budować mięśnie, szczególnie, że pkt 1 na 90% zostanie i tak olany ciepłym moczem
po piąte racja, po paru miesiącach zacznie być widać efekty
po drugie mhm, tak, tak, krowa to piękny ptak
martwy ciąg, wyciskanie na barki, przysiad, wiosłowanie itp itd - bardzo fajne ćwiczenia, a może ma budować masę na wyciągach? :D
"noob gains", przez pierwsze miesiące będą efekty nawet, jeżeli nadal będzie jeść gównianie
martwy ciąg, wyciskanie na barki, przysiad, wiosłowanie itp itd - bardzo fajne ćwiczenia, a może ma budować masę na wyciągach? :D
widziałeś kiedyś wychudzonego 17 latka ze sztanga machającego ćwiczenia jak martwy ciąg czy wyciskanie na barki w domu ?! kontuzja murowana i zniechęcenie po miesiącu
ja twierdzę: siłownia, trener, podpatrywanie innych, zadawanie pytań
jak twierdzita inaczej, wasza sprawa :)