Witam, czy ktoś z GOL-asów ma mini-szlifierkę do polecenia, która dobrze tnie i szlifuje, a na dodatek będzie łatwo do niej tarcze wymienne znaleźć (oczywiście nie chodzi mi o jakieś kosmiczne ceny). Planuję zrobić ojcu prezent na urodziny (hobbistycznie ślusarz) ot taki bajer, a za bardzo się na tym nie znam.
Chodzi o szlifierkę kątową?
Zależy ile chcesz wydać, bo przekrój cen jest mocno rozrzucony. No i przede wszystkim czy chcesz na kablu czy akumulatorową. W każdym razie polecam rozejrzeć się za produktami Makita ewentualnie Hitachi.
Bierz jakąś od Makity lub Boscha.
edit: lub tak jak powiedział Didier - od Hitachi.
Jemu chodzi chyba o dremel.
Jakikolwiek markowy dremel kupisz, nie powinno być problemów z dostaniem końcówek. Modelu czy marki nie polecę bo nie mam na tym polu doświadczenia. Coś dobrego z Boscha chyba się znajdzie, to duża i popularna marka.
Nie wiem o jaką szlifierkę ci chodzi ale generalnie wszystkie tarcze są normalizowane i pasują do wszystkiego.
Dobre kątówki to: Makita i niebieski Bosch.
Miałem Makitę, tę z rocznika 80/90. Teraz ma ją znajomy. Ponad 20 lat i działa. Teraz to pewnie all Made in China. To samo z Bosch'em itd.
no ale makita to w dalszym ciągu jakość - w Polsce może i mało popularny sprzęt bo drogi ale na zachodzie to podstawa każdego szanującego się buildera.
Druga popularna marka na zachodzie to Dewalt ale to ta sama półka cenowa.
Wyżej stoi jedynie Festool - ale on jest jeszcze sporo droższy niż makita/dewalt
z chińszczyzn można obejrzeć np. Ryobi.