Witam,
chciałbym podszkolić się w grze w szachy. Zacząc nauczyć się grać. Moja wiedza na szachach kończy się na tym, że znam i wiem, jak poruszają się poszczególne figury, ale w zasadzie żadnych technik ataku nie znam.
Słyszałem, że dobrym pomysłem na grę, jest gra, gra, gra i jeszcze raz gra.
Jaki program szachowy polecacie do nauki gry? Wiadomo, reszta przychodzi z czasem, samoistnie, ale chciałbym się w to wlecieć.
Co na początek do nauki dobrej gry? Pozdrawiam!
Nie jestem przekonany, że reszta przyjdzie samoistnie.
Są podręczniki ze strategiami, z technikami otwarcia, do których na pewno sam nie dojdziesz. Są czasopisma.
Grać możesz z ludźmi np. na kurniku, możesz zapisać się do szkoły szachowej i uczyć się od innych.
Sam ostatnio wróciłem po kilkunastu latach przerwy.
Programów niestety nie znam.
Samo nie przyjdzie. Na początek najlepiej coś wciągającego, zaciekawiającego. W moim przypadku była to książka Czarneckiego - "Pułapki szachowe" - niestety bardzo dziś trudna do zdobycia. Na wyższym poziomie "Moja Sistema" Nimzowitzcha.
Programy szachowe niewiele pomogą, a partie towarzyskie mogą jedynie służyć jako sprawdzian zdobytej wiedzy książkowej.
Szukaj na Allegro "Kurs Debiutów" Panowa i Estrina. Niestety najlepsze książki są po rosyjsku, w Polsce jedyne interesujące pozycje to kilka monografii wybitnych szachistów np. Fischera ale to też nie na początek.
W czasopismach staraj się rozwiązywać zadania np. mat w 3 lub 4 ruchach.
Co do sparingowych programów to na początek wystarczyłyby szachy wbudowane w Windows 7, ewentualnie szkółki szachowe z Fritza (partie mogą w tym programie zniechęcać) lub Chessmastera (dobrze spolszczone wydanie).
Polecam kanał Mato Jelič na YouTube.
Oraz aplikację Chess Diags na telefon z Androidem.
Fritz