Dawno płatków owsianych nie jadłem, na opakowaniu piszą o gotowaniu ich 3, 4 minuty, po co? Ja zawsze jadłem płatki owsiane prosto z paczki suche lub z mlekiem zimnym, bo nienawidzę gotowanego mleka, a nie chce mi się tracić czasu na gotowanie ich w wodzie, wylanie wody, poczekanie aż ostygną i zalanie zimnym mlekiem.
Nigdy nic mi nie było od surowych płatków owsianych, nawet gdy zeżarłem ich dawniej bardzo dużo na raz więc po co każą gotować? Wam coś było jak nie ugotowaliście ich?
kupujesz płatki owsiane z napisem błyskawiczne, gotujesz wodę w czajniku, zalewasz, czekasz 3 minuty, dajesz sól i co tam chcesz, jak chcesz wytrawne, dajesz jakiś dżem, syrop czy cukier oraz trochę mleka jak chcesz na słodko.
Albo żryj suche.
no to będę żarł suche i z zimnym mlekiem, nie mam czasu gotować :D. A swoją drogą one w zupie jakiejś są zjadliwe też? Jedliście?
codziennie jem suche platki owsiane. zalewam zimna woda, wkladam do lodowki na 10 minut, troche miekna i wcinam.
No ty chyba nie potrafisz czytać. Nic nie pisałem o gotowaniu płatków, tylko samej wody, którą zalewasz płatki....
I tak, płatki w zupie są zjadliwe... ale lepiej ją wtedy zblendować..
Błyskawicznych wcale nie trzeba gotować, ja je zalewam jogurtem naturalnym, dodaje żurawine/rodzynki, trochę płatków migdałów i cynamonu, czasem banana. A zwykłe czy np. górskie, wystarczy zalać wrzątkiem i po kilku minutach odlać wodę - będą w sam raz.
Teraz się śmiejesz i zgrywasz chojraka a za dziesięć/ dwadzieścia lata jak będziesz miał jakiegoś raka odbytu albo inną ciężką chorobę to będzie płacz i zgrzytanie zębami!
Może przez gotowania chcą abyś zabił jakieś rożne niebezpieczne bakterie dla organizmu? Nie pomyślałeś o tym?
Płatki owsiane, żytnie - należy zalać gorącą wodą i odstawić na 5-15 min do momentu rozmiękczenia i nasiąknięcia.
Płatki "błyskawiczne" od płatków "standardowych" różnią się tym, że błyskawiczne pozbawione są w większym stopniu błonnika, który znajduje się w otoczce ziarna. To właśnie otoczka zewnętrzna danego zboża zawiera witaminy, minerały oraz błonnik. Wewnętrzna część ziarna to w większości skrobia (stąd zdrowiej jeść produkty pełnoziarniste / razowe).
Dlaczego należy zalewać płatki w celu ich rozmiękczenia. Dlatego, że płatki drażnią śluzówkę żołądka i jelit. Jedzenie codziennie "surowych" płatków w perspektywie miesięcy prowadzi do zniszczenia "kosmyków" w jelitach, przez co jelita tracą swoją perystaltykę. Z popularnych dolegliwości takie płatki UWAGA - mogą wywoływać wrzody.