Witam otóż chciałem zainstalować sobie XP SP3 na moim laptopie ASUS a6000, ale wyskakuje mi błąd (załącznik)
prawdopodobnie problem z dyskiem sata - podaj sterowniki do plyty albo pobaw sie w biosie z trybami IDE / AHCI
właśnie też myślałem nad tym IDE/AHCI ale nie wiem gdzie to się znajduje za cholere nie moge znaleźć
Opcję zmiany znajdziesz w BIOS (o ile nie jest maksymalnie wykastrowany). Jeśli nie będzie to pozostaje znalezienie odpowiedniego sterownika kontrolera dysku i ręczne podegranie podczas instalacji windy.
przewróciłem cały bios do góry nogami i nie moge znaleźć tych ustawień AHCI/IDE :(\
@Sharky możesz mi bardziej wytłumaczyć o co chodzi z tym sterownikiem ? :)
Win XP nie ma w zintegrowanego sterownika AHCI - trzeba dograć przy instalacji (w pewnym momencie na dole widać komunikat typu "wciśnij F6 aby zainstalować dodatkowe sterowniki"). Tylko trzeba mieć odpowiednie do kontrolera dysków który jest na płycie głównej. I wtedy wcisnąć F6 i wskazać lokalizację sterownika.
Załatw sobie jakiegoś Xpeka z pełnym pakietem sterowników i problem z głowy.
Mario4 --> ze strony producenta notebooka. Jak tam nie będzie to google w ruch.
http://support.asus.com/download/options.aspx?SLanguage=en - potrzebny dokładny model.
no właśnie z tym modelem będzie problem bo na laptopie pisze mi tylko ASUS A6000 ;/ spróbuje tego XPEKA z pełnym oprogramowaniem.
Ale czy na pewno dobrze szukałeś w BIOSie? Bo by rozwiązać twój problem wystarczy zmienić tryb działania dysku z AHCI na IDE...
no wiem własnie że to wystarczy ale no przekopałem cały bios każdą zakładkę i nie mogę tego znaleźć :((
Po co ci ten Xpek ? przecież ten system nie jest już wspierany i nie będziesz miał aktualizacji na twoim miejscu bym sobie darował starocia.
moge się skusić na 7 ale nie wiem jak dobrze ją zbotować na pena. A chciałem XPeka bo wydaje mi sie najlepszy do tego kompa :P
8.1 będzie najlepszym wyborem. Ma mniejsze wymagania od 7 i ogólnie działa lepiej na słabym sprzęcie.
A tutorial do zrobienia bootowalnego pendrajwa masz tutaj --> http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzje/bootowalny-pendrive-usb-z-windows-4163.html
teraz mam inny problem gdy komputer zaczyna bootować z pena to wyskakuje oto taki błąd (w załączniku) na pendrive znajduje sie Windows 7
[link]