Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Sterownik ekranu przestał odpowiadać

06.07.2013 15:01
kraju92
1
kraju92
83
Espada

Sterownik ekranu przestał odpowiadać

Problem pojawił się kilka miesięcy temu (ciężko mi powiedzieć kiedy dokładnie). Sterowniki mam najnowsze, temperatura jest optymalna, system wyczyszczony, dyski zdefragmentowane, wszystko powinno być ok. Ale nie jest. Kilka razy dziennie system zawiesza się i jedyną opcją aby go przywrócić jest ctrl+alt+del, chociaż nawet i to czasami nie skutkuje i potrzebny jest reset. Raz na dziesięć przypadków pojawia się komunikat: "Sterownik ekranu przestał odpowiadać". Próbowałem sposobu ze zmianami rejestrze (chodzi o sposób z wartością QWORD (64-bitowa), gdzie trzeba wpisać nazwę TdrDelay), ale to też nie podziałało. Nie wiem co mam zrobić. Szukałem w internecie rozwiązania, ale nic sensownego nie znalazłem, oprócz informacji, że może karta się psuć, co mnie akurat nie cieszy, bo nie ma nawet jeszcze dwóch lat. Już kiedyś miałem podobny przypadek z poprzednią kartą. Problem sam się wtedy naprawił, ale karta w końcu padła.

Mój system:
Płyta główna: Gigabyte A55M-S2HP
Procesor: AMD Athlon(tm) II X4 651 Quad-Core Processor (4 CPUs), ~3.0GHz
Pamięć: 8192MB RAM
Dysk twardy: 250 GB Total
System operacyjny: Windows 7 Ultimate 64-bit (6.1, Build 7601) Service Pack 1 (7601.win7sp1_gdr.120830-0333)
Karta graficzna: NVIDIA GeForce GTX 550 Ti
Wersja sterowników: 320.49

Dodam jeszcze, że podczas niektórych takich zwiech, po zrestartowaniu nie działa myszka i muszę restartować kompa ponownie. Ostatnio również zaczął wyświetlać mi się komunikat o pliku stronicowym pamięci wirtualnej (czy coś takiego, plik ma nazwę pagefile.sys). Nie wiem jaki to ma związek ze wszystkim ale może jakiś ma.

06.07.2013 16:35
2
odpowiedz
zanonimizowany914366
2
Centurion

Hmm...miałem kiedyś podobny przypadek.. winowajcą okazała się wadliwa kostka pamięci RAMu. Ściągnij program memtest i uruchom test na kilka godzin - zobaczysz czy jest sprawna. Twoja karta graficzna jest podłączona do zasilacza molexem bądź inną wtyką? Jeśli tak, spróbuj podpiąć inną wtykę (jeśli takową zasilacz posiada) albo wypróbuj inny zasilacz. Przyczyną mogą być skoki napięć na zasilaczu.

Piszesz, że masz najnowsze sterowniki do karty graficznej.. a reinstalowałeś directx?

Forum: Sterownik ekranu przestał odpowiadać