W niedawnym – niechlubnym – rankingu, gra Crysis 2 zdobyła 1. miejsce pod względem liczby pirackich pobrań w całym 2011 roku. Piraci argumentują często swoje motywy natychmiastową dostępnością produktu w Internecie. Czy w związku z tym, podobnie działające, ale legalne i coraz popularniejsze platformy takie jak Steam czy Origin przyczynią się Waszym zdaniem do spadku piractwa w 2012 roku?
Spadaj bocie. :)
Steam i Origin zmniejszają piractwo od dłuższego czasu, o dziwo prezentując ofertę lepiej dostosowaną do oczekiwań klientów a nie strasząc ich odpowiedzialnością karną i wypisując różne głupoty na forach.
Lol pytanie z kosmosu, przeciez Steam jest na rynku od wielu lat, Origin (a wczesniej EADM) tez juz troche.
Co to znaczy lepsza dostępność? W dobie Allegro, sprzedaży wysyłkowej, masy wszelkich MM, Saturnów, Empików itp. gadanie o braku dostępności jest śmieszne. A że gra często na torrentach jest wcześniej niż w sklepach... no cóż, jest też wcześniej niż na Steamie :) Kolejna wymówka. A pirat to pirat, ściągnie aby nie wydać kasy, a nie - "bo w moim GS-ie na wsi nie ma tej gry..."
I wzorem grafa - nie lubię cię bocie. I mówi to osoba która ma nawet Windowsa wykupionego.
Nie widzę związku z piractwem nic tutaj. W gry, które są tylko na Origin można było grać na piracie przed premierą. Na steamie ledwo udostępnili plik exe, to od razu zcrackowano. Spadek piractwa dzięki nim jest co najwyżej malutki.
gnoll - oczywiście że steam rozwiązuje problem dostępności.
Grę mam od razu po kliknięciu. W czasie ściągania nie zdążę nawet do sklepu podjechać.
I co ważniejsze, gra będzie działać już zawsze. Żadnego bawienia się w update'y.
Od czasu CS1.6 lata temu nie mam żadnego pirata. Bo sie nie opłaca.
graf_0
Ale ja nie mówię że nie :) Ale i bez Steama niech mi nikt nie mówi, że gry są trudno dostępne, bo nie uwierzę - żeby kupić grę, to często wystarczy mieć tylko internet.
[1] lepiej zrobcie cos z brakiem mozliwosci odsprzedazy gry ze steama/origin a nie spamujecie syfiastymi watkami na forum
Nie rozumiem jak dziala ten Steam. KUPILEM W SKLEPIE CS wlasnie z obsluga tego Steama, da sie grac tylko przez internet, gdzie ciagle wywala mi komunikat ze serwery sa zawalone. Nie da sie grac z botami. Wiem ze pewnie robie wszystko zle, ale jak dla mnie to zbyt skomplikowane :P